Liderul Al Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa) pare să fie încă activ, potrivit unei recente înregistrări video care îl arată, contrar unui raport al Naţiunilor Unite că se află în detenţie, au declarat joi SITE Intelligence Group şi doi şefi de trib, citaţi de France Presse.
Khalid Batarfi, numit Abu Miqdad el-Kindi şi şef de aproximativ un an al acestei ramuri a Al Qaida, considerată deosebit de periculoasă, face referire la atacul susţinătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului ce a avut loc luna trecută, în acest videoclip difuzat miercuri, transmite Agerpres.
În aceste imagini care durează circa douăzeci de minute, Batarfi afirmă, referindu-se la Statele Unite, că atacul asupra Congresului al susţinătorilor fostului preşedinte american nu este decât "vârful aisbergului a ceea ce-i aşteaptă, dacă vrea Dumnezeu".
Un raport transmis săptămâna trecută Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite releva că Khalid Batarfi "a fost arestat în octombrie în timpul unei operaţiuni la Ghaydah (provincia Mahrah), care a dus şi la moartea celui de-al doilea comandant, Saad Atef el-Aoulaqi". Documentul nu specifică de către cine a fost capturat Batarfi şi nici ce s-a întâmplat cu el de atunci.
Dar potrivit a doi lideri tribali din regiunea Al-Bayda în centrul Yemenului unde este activă Al Qaida, este foarte probabil ca persoana arestată potrivit ONU să fie un alt membru al grupării jihadiste.
Al Qaida în Peninsula Arabică a afirmat că l-a numit pe Batarfi, despre care se crede că are în jur de 40 de ani, şef în februarie 2020 după moartea predecesorului său Qassem al-Rimi în urma unei lovituri aeriene americane în Yemen.
Batarfi, considerat terorist internaţional de către Statele Unite din 2018, a apărut de mai multe ori în înregistrări video, potrivit SITE Intelligence Group, un grup de cercetare privind grupările extremiste.
Creată în 2009, Aqpa este considerată de Statele Unite drept cea mai periculoasă ramură a reţelei jihadiste. Ea a profitat de haosul cauzat de războiul în curs din 2014 în Yemen între rebeli şi putere pentru a-şi consolida prezenţa în sudul şi sud-estul ţării.
Organizaţia a efectuat atacuri în Yemen în ultimii ani atât împotriva rebelilor houthi, cât şi a forţelor guvernamentale.
De asemenea, Aqpa şi-a asumat responsabilitatea pentru atacuri din Statele Unite şi Europa, mai ales împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris în 2015, soldat cu 12 morţi, şi unui atac armat soldat cu trei morţi în 2019 la o bază aeronavală americană din Florida.
Din 2017, Statele Unite şi-au intensificat atacurile împotriva acestei grupări. Potrivit experţilor, reţeaua şi-a pierdut astăzi influenţa. Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden a precizat însă că armata americană îşi va continua operaţiunile vizând Aqpa în Yemen.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News