F-35 devine hipersonic. A fost prezentată noua rachetă Mako care va putea fi integrată și pe alte aeronave americane
Lockheed Martin și CoAspire au prezentat, săptămâna aceasta, la Sea Air Space 2024, noua rachetă hipersonică multi-misiune Mako.
Pe un F-35 pot fi montate șase rachete hipersonice Mako / Foto: Lockheed Martin, via navalnews.
Statele Unite au nevoie cât mai rapid de o capabilitate care să poată zbura în regim de viteză hipersonic către ținte inamice, iar noua rachetă prezentată Marinei SUA de către Lockheed Martin va bifa mai multe cerințe ale Pentagonului.
Racheta hipersonică multi-misiune Mako ar urma să intre în dotarea Marinei SUA pentru a fi folosită inclusiv de aeronavele care decolează de pe portavioane.
„Pentru Marina SUA, acesta este un sistem multi-misiune, foarte capabil, foarte capabil de supraviețuire, accesibil, sistemul care acum este gata fiind capabil să angajeze o serie largă de ținte”, a declarat pentru Naval News, Rick Loy, manager de program al companiei Lockheed Martin.
Imaginile redate la Sea Air Space 2024 arată ceea ce pare a fi un F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA care lansează șase rachete hipersonice în succesiune rapidă, atât de pe suporturile externe, cât și din interior.
Racheta hipersonică Mako / Foto: captură video navalnews.
Este prima dată când noua rachetă hipersonică este arătată publicului, de la începutul dezvoltării în urmă cu șapte ani, dezvăluie Lockheed Martin. Potrivit companiei, racheta poate fi folosită de aeronavele F-35, F-22, F-15, F-16, F/A-18, P-8 și „orice aeronavă care are prinderile de 30 de inci”.
Racheta hipersonică dezvoltată de Lockheed Martin și CoAspire va putea fi integrată în compartimentul de arme aflat în interiorul aeronavei F-35.
În cazul în care Mako va intra în dotarea Forțelor SUA, vom putea vorbi de o armă hipersonică transportată în interior care va extinde foarte mult capacitățile F-35.
Detaliile despre noua rachetă sunt puține, deoarece Lockheed Martin a spus că nu pot fi dezvăluite. Cele câteva detalii disponibile menționează mai multe metode de ghidare și o viteză maximă de cel puțin Mach 5.
Rick Loy a confirmat că Mako a fost verificată pe diferite avioane de luptă și avioane de patrulare maritimă.
Oficialul companiei a precizat că acest sistem este diferit de programul Hypersonic Air Launched Offensive (HALO) al Marinei SUA, care își propune să aducă o capacitate anti-navă de ultimă generație pentru aeronavele F/A-18E/F Super Hornet.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News