Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lukașenko, la mâna Rusiei: Frăția de fier dintre Belarus și China ruginește. Sau calul troian al Chinei în Europa de Est
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Un caz de geopolitică vine să confirme temerile unei înțelegeri ascunse care să reactiveze modelul internațional al zonelor de influență. O analiză excepțională a apărut în bilunarul celebrului think tank CEPA, care se focalizează pe relațiile dintre China și Rusia, având ca numitor comun Belarus. 
EXCLUSIV

În anii de maximă efervescență a expansiunii BRI (Belt and Road sau Noul Drum al Mătăsii), programul global de sustenabilitate economică a Chinei, Belarus a fost subiectul unei profunde și dinamice prietenii cu Beijing. Făcând parte din spațiul de emergență est-european, strategic localizată ca țară la mijlocul unor intersecții de interese fundamentale ale Moscovei și Berlinului, devenind un spin în coasta nou asumatei puteri politice și economice poloneze, republica Belarus reprezenta pentru China o oportunitate.

 

Acum 15 ani se vorba despre frăția de fier dintre China și Belarus. Minskul aștepta investiții masive

 

Acum aproape 15 ani se vorbea, deci, de frăția de fier dintre Minsk și Beijing. Belarușii așteptau masive investiții în economia lor, puseseră la dispoziție efectiv țara lor intereselor chineze, li se promisese tehnologie de ultimă oră și o masivă modernizare industrială. Conform planurile economice negociate cu Beijing, Belarus spera, prin intermediul noii legături simbiotice cu China să poată face față jocului anarhic, dar viguros al Poloniei și micilor state baltice la adresa sa, care alături de masiva influență rusă produc o lipsă spectaculară de suveranitate națională și o micșorare a capacităților Minskului de a accesa piețele financiare internaționale.

Din nefericire, se poate observa că aceste  planuri au fost doar manipulare. Investitorii chinezi nu s-au ținut de cuvânt, cunoscuta ”cursă a datoriilor” a fost întinsă de către aceștia, blocând efectiv orice perspectivă de dezvoltare serioasă a economiei din Belarus. Astăzi relația specială economică cu China, care ar fi trebuit să aducă beneficiile unei modernizări rapide acestei țări bogate în resurse din spațiul ex sovietic, este complet inactivă.

 

„Dictatorul” a pierdut pariul. Eșecul lui Lukașenko de a moderniza Belarusul prin China a evidențiat dominația rusă asupra Belarusului

 

O relație promițătoare care a dezamăgit ambele părți și a evidențiat dominația rusă asupra Belarusului. Iar acest model, pe care Lukașenko a încercat să îl schimbe prin impunerea Chinei ca principal motor al modernizării, a eșuat. Astăzi Moscova este și mai puternică la Minsk, iar Beijing a respectat întocmai aceasta realitate.  Pariul strategic al lui Lukașenko a avut drept scop reducerea dependenței Belarusului de Rusia. Pe mâna Chinei acest pariu a fost pierdut.

Văzând o deschidere extraordinară spre cooperare, China a folosit Belarusul ca un important „laborator” al BRI (Inițiativa Centurii și Drumurilor). Pentru Beijing, Belarus a fost considerat geo-strategic ca fiind „Pakistanul chinez din Europa”. O definiție extrem de importantă și perfect congruentă cu interesele Belarusului, dacă Beijing s-ar fi ținut de cuvânt în amploarea jocului său.

Cine se uită la eșecul culoarului economic Pakistan-China și la lentoarea cu care investitorii chinezi acționează spre îndeplinirea propriilor promisiuni asumate, va observa același patern peste tot în lume. Promisiuni de investiții de miliarde, înțelegeri și agremente inter-guvernamentale (cunoscutele MOU) semnate cu tonele, o prezența masivă a cetățenilor chinezi în țările care acceptă acest model. Africa este exemplul fundamental de analiză a modelului BRI, mai ales importul portul de muncitori chinezi, fără ca, după decenii de la inițierea demersului, un rezultat economic, masiv, concret, real să se fi întâmplat.

 

China a dat Rusiei „mână liberă” și i-a recunoscut sfera de influență în Est

 

Problemele actuale ale regimului lui Lukașenko și apetitul crescând al Rusiei pentru o integrare economică, politică și militară mai profundă, au oferit un test definitoriu pentru intențiile strategice ale Chinei față de regiune. Contrar calculelor lui Lukașenko, China a dat Rusiei o mână liberă recunoscându-i sfera de influență autoproclamată din Europa de Est .

Prezența economică a Chinei în regiune a crescut constant de la sfârșitul anilor 2000, Belarusul devenind în mod clar partenerul principal al Chinei din fostul spațiu sovietic (fără a lua în calcul desigur Federația Rusă). Au existat mai multe elemente economice care au atras China. Aceasta a văzut un potențial hub de producție în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (EEU) și o economie condusă de stat, potențial dispusă să se reformeze conform planului chinez. Relația a fost, de asemenea, condusă de o afecțiune ideologică între două autocrații. Lukașenko a vizitat Beijingul de 12 ori, iar relațiile dintre Belarus și China au fost denumite „frăția de fier” de către propaganda ambelor țări.

Cu implicarea personală a președintelui Xi Jinping, care a vizitat Minsk în 2010 și din nou în 2015, relația ar fi trebuit să impulsioneze aplicarea programelor economice decise de ambele guverne. China a furnizat Belarusului un set extins de instrumente de cooperare economică, inclusiv proiectul emblematic al Parcului industrial chinez-belarus „Marea Piatră” de lângă Minsk, precum și linii de credit destinate dezvoltării infrastructurii și industriei. Belarusul a devenit, de asemenea, o țară cheie de tranzit pentru creșterea rapidă a conexiunilor feroviare eurasiatice, facilitând 90% din comerțul feroviar de marfă UE-China.

Conform estimărilor, împrumuturile totale chineze către Belarus din 2006 se ridică la 4,6 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din datoria externă publică actuală a Belarusului.

 

China și Belarusul, dezamăgite ambele de rezultatul relației

 

Dar, în ciuda propagandei optimiste, analizele experților din ambele țări dezvăluie o imagine mult mai sumbră. La mai bine de un deceniu după prima vizită a lui Xi în Belarus, ambele părți sunt în mare parte dezamăgite de rezultate.

Lukașenko spera la o modernizare industrială condusă de stat, în special prin atragerea investițiilor chinezești de înaltă tehnologie, urmărind efectiv reducerea dependenței economice față de Rusia. Ceea ce a obținut în schimb a fost o depășire considerabilă a datoriei externe și mai multe proiecte „la cheie” neperformante sau întârziate ale industriei grele, inclusiv fabrici de carton, celuloză și potasiu. Ca reacție la dificultatea provocată de ”cursa datoriilor„ întinsă de către băncile chineze, precum și datorită calității slabe a tehnologiei chineze, Lukașenko a impus o interdicție informală asupra contractării de credite chineze în 2017.

Deși cooperarea economică China-Belarus are mai multe spoturi luminoase, cum ar fi Belgee, fabrica de automobile joint-venture sau mai multe proiecte minore din cadrul Great Stone (Marea Piatră), China nu a reușit să ofere Belarus un impuls decisiv de rupere de influența Moscovei. Sistemul economic pietrificat și ineficient din Belarus i-a alarmat pe investitorii complet capitaliști ai Chinei. Dorința de a avea acces nelimitat pe piețele Uniunii Economice Eurasiatice nu s-a realizat, în mare parte datorită protecționismului rus.

Mai mult investițiile chineze sunt în continuare egale cu mai puțin de 3% din fondul de investiții străine directe din Belarus. Mult discutatul împrumut chinez de 500 de milioane de dolari acordat Belarusului în decembrie 2019, care a coincis cu discuțiile lui Lukașenko cu Putin privind o integrare economică mai profundă, nu a modificat situația în mod semnificativ și a fost aproximativ egal cu rambursarea anuală a datoriilor de 600 milioane dolari către China din acel an. Practic China nu a abordat niciodată cu seriozitate interesele naționale ale Belarus, din contră a dovedit un apetit uriaș pentru un capitalism primitiv, de tipul celui existent în SUA sau Europa secolului XIX. Maximizarea profitului și utilizarea ineficientă a resurselor locale a fost singura politică economică utilizată în ”frăția de fier” a Beijingului.

 

Protestele împotriva lui Lukașenko, cel mai greu moment pentru regim. Beijingul nu l-a susținut pe liderul de la Minsk

 

Cel mai greu moment pentru Lukașenko a venit în timpul protestelor în masă din 2020 în urma alegerilor prezidențiale. China nu l-a susținut pe Lukașenko politic sau economic, iar tonul relațiilor sale cu Xi s-a răcit. Presa partidului comunist chinez a urmat, în general, linia oficială de propagandă a Rusiei, la fel ca și în cazul, de acum câteva zile, cel al deturnării unui avion care transporta un tânăr opozant. Deși China a descris protestele ca pe o „revoluție a culorilor” condusă de către Occident, ea a subliniat că situația ar trebui să fie gestionată de Lukașenko cu „asistența” Rusiei.

Respectul Chinei față de politica dominatoare a Moscovei în regiune seamănă astfel cu abordarea ei în 2014, la momentul revoluției Maidan, din Ucraina.Un patern se desenează prin care este clar că Beijing lasă liber influenței ruse în fostul spațiu sovietic. În tot mai multe țări est europene observăm că doar profitul fără principii stă la baza promisiunilor chineze. Ca atare, acest model de a face politică naște probleme fundamentale, căci multe capitale euro asiatice așteptau mai multă substanță economică care să finanțeze politicilor lor de ieșire de sub cupola  moscovită. Probabil că înțelegerile dintre Beijing și Moscova (acum cu o clară aliniere cu Iran) creează o trilaterală care produce mai multă dependență de Moscova decât o dezvoltare modernă și sustenabilă.

 

China joacă cu Rusia, nicidecum cu democrația și libertatea. Drumul mătăsii, un cal troian pentru statele din Est?

 

Belarus se vede astăzi mult mai singur atât în fața Moscovei sau a Uniunii Europene. Modelul decriptat arată exact ca în cazul Poloniei, unde prietenia extinsă cu China a devenit element de presiune împotriva Moscovei, manipulând și dezechilibrând spațiul de securitate est european. Așa zisa prietenie a Poloniei cu China nu are substrat decât provocarea zilnică a Moscovei, tensionând permanent spațiul securitar de intersecție dintre Uniunea Europeană și spațiul ex-sovietic. Substanța economică a planului polono-chinez nu are capacitatea de a suporta fizic necesarul de conflict dintre Varșovia și Moscova, ca atare BRI a devenit element periferic al unei masive realocări de resurse strategice, între Bruxelles, Moscova și Varșovia. Iar China aici joacă cu Moscova, nicidecum cu democrația, libertatea sau respectul intereselor naționale ale partenerilor săi.

Concluzia finală este că decriptând strategia chineză din Belarus, analizând comportamentul său politic, descoperim că  Beijing are ambiții strategice foarte limitate în Europa de Est și se mulțumește să respecte cadrul exclusiv negociat cu Rusia. Este un mesaj pe care alte țări din regiune ar face bine să îl ia în seamă. Căci, pe aceste aliniamente, drumul mătăsii duce mai repede spre Moscova, decât spre suveranitate și dezvoltare națională.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Fost înalt oficial al SUA pune reflectorul pe Armata britanică: ”UK nu are resursele necesare pentru a face față unei posibile amenințări din partea Rusiei”
SUA "nu au un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar destinat Ucrainei: Suntem concentrați 100% pe ''planul A"
"Dacă nu-i oprim pe ruși, vom avea un front NATO de 2.500 de mile" - generalul american Wesley Clark despre necesitatea de a ajuta Ucraina
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Linia de despărțire de la Avdiivka: Manualele de tactică atrag atenția că ''linia de despărțire'' este una dintre zonele cele mai vulnerabile
Ucraina afirmă că va "răspunde cu fermitate" dacă Rusia va încerca să implice Transnistria în război
Este un miracol că Ucraina a rezistat atacurilor rusești cu atât de puțină muniție: Rusia are un avantaj de 6:1
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
În timp ce România, deși aflată de partea bună a istoriei, ține la secret ajutorul militar acordat Ucrainei, un alt stat nordic anunță un pachet record
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF
EXCLUSIV
Israelienii au răspuns întrebării: Distrugerea totală a Hamas sau ostaticii? Hamas a întors planul IDF din 2005 de a părăsi Gaza definitiv
Ministrul lituanian de externe: Occidentul nu ar trebui să aștepte un "al doilea Pearl Harbor". Rusia ar putea ataca brusc NATO
Franța a semnat acordul bilateral de securitate pe termen lung cu Ucraina
Oficialii occidentali cred din ce în ce mai mult că Rusia ar putea ataca o țară NATO
Ucraina primeşte două veşti proaste: Camera Reprezentanților nu a votat proiectul pentru un nou ajutor militar, iar aderarea la NATO nu intră în discuţii la următorul summit
Comandantul Aviației SUA din Europa numește cele 5 obiective pentru ca aviația militară aliată să-și consolideze superioritatea
Anul 2024 va fi unul complicat pentru R. Moldova. Kremlinul pare hotărât să nu-i lase pe vecinii de peste Prut să-i scape printre degete
Orientul Mijlociu, hartă publicată de WorldAtlas.com. Photo source: WorldAtlas.com
EXCLUSIV
Orientul Mijlociu, alianțe și interese într-o regiune aflată mereu în război | Răzvan Munteanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România
EXCLUSIV
E.S. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, dezvăluiri privind situația de pe front și negocierile. Războiul cu Hamas are un singur end game
EXCLUSIV
Activitățile mijloacelor de cercetare ale NATO/SUA din Marea Neagră ”anunțau” o nouă victimă în rândul navelor de luptă ruse
Oficiali ruși susțin că Statele Unite au respins negocierile de pace propuse de Putin: Washingtonul nu negociază fără implicarea Kievului în discuţii
Europa face prima mișcare după ce Trump a dat cu pumnul în masă: Reînvie Triunghiul Weimar, dar cu o dimensiune militară
Cu ”operațiunea specială” deja în casă, Rusia vrea să exproprieze întreprinderi industriale cheie. Se pregătesc și noi măsuri împotriva presei străine, inclusiv BBC sau DW
Rusia nu se va opri la Ucraina și se pregătește, pe termen mediu, de o confruntare cu NATO (oficial din Estonia)
Sursa foto: foreignpolicy.com
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman: SUA nu vor abandona Europa și asigură 70% din bugetul NATO. De fapt marile țări europene pun în pericol NATO prin nerespectarea angajamentului
Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO - Kirby despre declarațiile lui Trump cu privire la Alianță
Scholz a comentat aspru cuvintele lui Trump despre „încurajarea Rusiei” să atace NATO
EXCLUSIV
Cât timp trebuie să mai treacă pentru ca ambasadorul rus să fie declarat persona non grata?
Italia este tot mai activă în Indo-Pacific. Meloni promite Japoniei: F-35-urile vor sosi în august, apoi portavionul Cavour

Ştiri Recomandate

Alegătorii din multe țări se confruntă cu un "potop de minciuni" - Antony Blinken face apel la lupta împotriva dezinformării
De frica dronelor maritime ucrainene, cargourile rusești folosite pentru transporturi de arme nu mai intră în Marea Neagră, utilizând rute ocolitoare spre Marea Baltică
Șoigu a inspectat Flota rusă din Marea Neagră, solicitând întărirea capacităților de apărare împotriva dronelor ucrainene
Frontul din Ucraina devine oficial ''câmp de luptă'' între sistemele de arme controlate de la distanţa (Foto/Video): Dronele de tip FPV se confruntă acum cu vehicule terestre fără pilot
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Știrea zilei e că România a instruit deja militari ai Armatei Ucrainei pe teritoriul național. O observație cheie din scrisoarea oficială
Putin ar fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina pe timpul Jocurilor Olimpice: “Va depinde de interesele Rusiei și de situația de pe câmpul de luptă”
Republica Moldova contestă afirmația privind un atac cu dronă în Transnistria și spune că este o încercare de "provocare''
Ucraina, aprope de punctul critic și cel mai negru scenariu în lipsa de muniție: Rata de interceptare a rachetelor Rusiei poate ajunge la 1 din 5
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”
Un expert militar rus acuză situația catastrofală a Marinei. Cu portavionul Kuznețov ruginind la cheu și alte programe paralizate, Marina rusă a rămas în urma celorlalte structuri
Vladimir Vladimirovici Putin a câștigat alegerile „libere” din Rusia cu 87%
România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Deși economia rusă pare să fi rezistat efectelor sancțiunilor și războiului, decontul adevărat vine pe termen mediu și lung
Ambasada SUA în România, după derapajul lui Medvedev: Spiritul eliberator rus „Davai ceas” este viu și prezent
Tensiuni în Balcani: Casa Albă nu crede că sârbii din Republica Srpska din Bosnia își vor declara independența în cazul în care Trump câștigă alegerile
Romania becomes this year the first country in Europe to own Korean MANDAPD KP-SAM Chiron systems
Separatiștii transnistreni susțin că baza militară din Tiraspol a fost atacată cu o dronă, iar un elicopter Mi-8 a fost distrus. Continuă procesul de destabilizare a R. Moldova
Letonia îi sfătuiește pe oficialii britanici să ia în considerare recrutarea obligatorie a militarilor. Prognoza minimă pentru cheltuielile militare: 3% din PIB
Alegeri în Rusia: Doar câteva zeci de arestări la mitingul opoziției împotriva lui Putin / Două cocktail-uri Molotov au fost aruncate la Ambasada Rusiei la Chișinău
Inițiativa Cehiei va asigura Kievului suficiente muniții pentru a opri avansul Rusiei (expert militar)
Ambasadorul Rusiei Valery Kuzmin, convocat de MAE după derapajele la adresa României ale lui Medvedev și Zaharova. Bucureștiul denunță dezinformarea propagandei ruse
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Ucraina a ales o nouă tactică. Pot loviturile cu drone perturba logistica mașinii de război a Rusiei?
Macron reafirmă că există posibilitatea unor „operațiuni la sol” în Ucraina iar puterea Armatei Franței constă în faptul că „o putem face”
SpaceX va livra sute de sateliți-spion pentru agențiile de informații americane. Rețeaua, capabilă să monitorizeze continuu zonele țintă
Una din marile puteri ale Asiei se alătură programului Eurodrone. Drona dezvoltată de industria europeană, la un pas să intre pe piața asiatică
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Avioanele germane au început să arunce ajutor peste Gaza
pixel