Lukașenko recunoaște că planificatorii atacului de la Crocus au vrut să treacă prin Belarus, infirmând astfel planificarea de către Kiev a unei “ferestre” de trecere la granița ruso-ucraineană
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, exclude implicarea țării sale în atentatul terorist de la Crocus City Hall din localitatea rusă Krasnogorsk. Potrivit acestuia „curatorii” teroriştilor „au înţeles că este imposibil să intre în Belarus” și au fost nevoiți să se întoarcă.
Potrivit lui Lukașenko, imediat după atacul terorist, toate forțele naționale de securitate au fost alertate și au fost instalate posturi de control pe căile de comunicații și de acces, inclusiv pe cele cu Rusia.
„Prin urmare, ei [teroriștii] nu au putut intra în Belarus. Au văzut asta. Prin urmare, s-au întors și s-au dus în secțiunea graniței ruso-ucrainene”, a precizat acesta subliniind modul în care „curatorii teroriștilor au înțeles că este imposibil să intre în Belarus”.
Foarte sigur pe el în privința acestor informații, Lukașenko a informat că îl va suna pe președintele rus Vladimir Putin și îi va împărtăși suspiciunile sale privind modul de operare al acestor așa-ziși „curatori” ai atacatorilor.
Indirect, Lukașenko infirmă de fapt versiunea autorităților ruse despre existența unei “ferestre” pregătite de Ucraina la granița cu Rusia pentru extragerea teroriștilor care au organizat atacul de la Crocus.
În Rusia, încă se încearcă învinuirea Ucrainei
Mașina cu teroriștii care au organizat atacul de la Crocus a fost reținută, potrivit FSB-ului rus, în regiunea Bryansk, la aproximativ 140 km de granița cu Ucraina.
La aproape o zi după atacul terorist în care, conform cifrelor oficiale, a fost ucise 139 de persoane și rănite alte 182, președintele rus a susținut că infractorii se îndreptau spre Ucraina, unde le-a fost pregătită o „fereastră” de acces.
Forțele de securitate ruse mai împărtășesc încă această poziție. Directorul FSB Alexander Bortnikov a declarat că serviciile speciale ucrainene au facilitat atacul terorist de la Crocus, în timp ce islamiştii radicali l-au pregătit. Bortnikov a cerut, de asemenea, recunoașterea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) ca organizație teroristă.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, care este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin, a susținut și el că Ucraina a fost implicată în atacul terorist de la Crocus. Întrebat direct dacă, în opinia sa, responsabil pentru acest masacru este Kievul sau Statul Islamic, acesta a răspuns că de vină este Ucraina.
Guvernul de la Kiev neagă orice implicare în atacul terorist de la Crocus, cu atât mai mult cu cât filiala afgană a grupării Statul Islamic, Wilayat Khorasan, a declarat în repetate rânduri că își asumă responsabilitatea pentru acest atac.
Țările occidentale, inclusiv SUA, Marea Britanie și Germania, au susținut de la bun început că Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul terorist.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News