Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lupta după reguli noi: ce a văzut Vladimir Putin la exercițiul strategic “Caucaz-2020”
26 sep 2020 / 14:08
Pentru prima dată, a fost testat elementul modern de construcție a trupelor - “eșalonul mobil”. Vineri, 25 septembrie, în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, s-a desfășurat etapa de bază, care a fost și etapa finală, a exercițiului strategic Caucaz-2020. 

Aceste manevre au reprezentat nu numai o verificare a nivelului de pregătire pentru luptă al forțelor armate, ci și a inovațiilor din ultimii ani. În același timp, pentru prima dată, a fost testat în luptă un nou element de construcție a trupelor - așa-numitul “eșalon mobil”, format inclusiv din unitățile și subunitățile mobile create recent. De asemenea, în timpul exercițiilor, trupele au elaborat noi metode de ducere a luptei și tactici formulate în baza experienței de întrebuințare în luptă în Siria. Acțiunile militarilor au fost urmărite și de președintele Vladimir Putin.

 

Poligonul învăluit în fum

 

Elicopterul președintelui a aterizat lângă tribune, unde s-au adunat participanții la exerciții, atașați militari străini și presa. Împreună cu comandantul suprem, la manevre au asistat ministrul apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, și comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud, Aleksandr Dvornikov.

Până pe 25 septembrie, pe o mică porțiune a poligonului gigantic Kapustin Yar, au fost concentrați 12.900 de militari, sute de unități de echipamente militare grele, zeci de avioane și elicoptere. Pentru desfășurarea ultimei și celei mai importante etape a exercițiului strategic Caucaz-2020, conducerea acestuia a implicat mari unități și unități militare ale Armatei 58 arme întrunite a Regiunii Militare Sud și Armatei 20 arme întrunite a Regiunii Militare Vest. De asemenea, la respingerea agresiunii militare a adversarului convențional, împreună cu acestea, au participat și contingentele militare din cinci state, care au inclus aproximativ 1.000 de militari.

În prima etapă, trupele ruse au desfășurat o manevră defensivă, oprind înaintarea adversarului. În primul rând, adversarul aflat în ofensivă a fost lovit de subunitățile de tancuri și infanterie moto. Ulterior, după ce forțele agresorului au fost slăbite, unitățile și subunitățile sale au fost acoperite de atacuri aeriene masiv, cu artileria și trupele de rachete.

Conform scenariului exercițiului, adversarul, care “se grăbea” în ofensivă, a întrebuințat în mod activ aviația, respectiv avioane, elicoptere și chiar drone de atac. Prin urmare, gruparea terestră rusă din primul linie a fost acoperită de apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre: de la lansatoarele antiaeriene portabile Verba și complexele de rachete și artilerie antiaeriană modernizate Tunguska-M1 până la complexele șenilate S-300V4 și puternicele Bykov.

În acest an, adversarul a fost marcat cu mare grijă. În poligon au fost amplasate aproximativ 13.000 de ținte, cât mai apropiate de realitate. Pe lângă tehnica veche și machete, pentru prima dată, au fost folosite ținte de mare viteză, care imitau deplasarea rapidă a mașinilor de luptă și tehnicii auto. Acestea au fost introduse în practica antrenamentelor de luptă, ținând cont de experiența operațiunii din Siria.

Consumul de muniție de calibru mare l-a depășit, în etapa principală, de mai multe ori pe cel din episoadele exercițiului Caucaz-2020 din zilele precedente. Au fost implicate toate sistemele de armamente din dotarea Forțelor Terestre, de la armamentul individual la complexele de rachete Iskander. Poligonul a fost acoperit mult timp de norii de fum și praf ridicați de exploziile și echipamentele militare.

Apoi, pe flancul drept, Armata 58 arme întrunite, în cooperare cu unitățile Forțelor Armate ale Armeniei, a trecut la contraofensivă, împotriva unui adversar  demoralizat, care a suferit pierderi mari. În stânga, a trecut la ofensivă Armata 20 arme întrunite, care a acționat împreună cu aliații chinezi și bieloruși. La exerciții au fost implicate și contingente mici din Pakistan și Myanmar.

Desantarea subunităților aeromobile a reprezentat o situație fără ieșire pentru adversar. În limbajul militar, acestea sunt denumite „subunități de desant de tip nou”. Un batalion întărit al Brigăzii 31 Desant-Asalt a fost transportat cu câteva zeci de elicoptere Mi-8 și Mi-26, sprijinite de vehicule de atac. Pe lângă desantiști, Aviația Forțelor Terestre a deplasat pe câmpul de luptă tehnică auto ușoară, patru tunuri remorcate D-30, precum și rezerve de muniție pentru artilerie și aruncătoare de mine.

Simultan cu episodul din Kapustin Yar, acțiuni ale trupelor au fost desfășurate și în alte poligoane. Lângă Makhacikhala, a îndeplinit misiuni de luptă Flotila din Marea Caspică. În poligonul Ashuluk, au lucrat mijloacele cu rază lungă de acțiune ale Apărării Antiaeriene, care au respins un atac masiv al adversarului convențional. Poligoanele, aflate la mii de kilometri distanță unul de celălalt au fost unite printr-un sistem de comandă unic și o concepție comună.

 

Trupele au lucrat în mod profesionist

 

O primă evaluare a acțiunilor trupelor a fost făcută, în urma rezultatelor etapei principale, de către comandantul exercițiului, șeful Statului Major General, general de armată Valeri Gerasimov. La un briefing cu atașații militari străini, acesta a spus că militarii ruși au demonstrat abilități de luptă și un profesionalism ridicat.

Șeful Statului Major General a spus că, în timpul desfășurării etapei principale a exercițiului, a fost demonstrat în practică un nou element de formare operațională - așa-numitul “eșalon mobil”. Spre deosebire de elementele tradiționale (primul eșalon, al doilea eșalon, etc.), pentru care inițial s-au determinat frontul și direcția de mișcare, eșalonul mobil poate funcționa pe o rază largă, la decizia conducerii. De exemplu, poate crea rapid o linie defensivă într-o direcție periculoasă sau să întârzie un adversar care se retrage. Acesta se bazează pe unități aeromobile, deplasate cu elicopterele.

Valeri Gerasimov a adăugat că, în etapa principală, a fost demonstrat și modul de lucru al complexelor de cercetare și foc, precum și patru metode principale de distrugere a “jihad- mobilelor”.

Șeful Statului Major General a subliniat că pregătirea și desfășurarea exercițiului s-au bazat pe principiile deschiderii maxim admisibile, iar manevrele în sine nu au fost îndreptate împotriva altor țări, fiind în conformitate cu doctrina militară rusă, care are un caracter defensiv.

Cu puțin timp înainte de începerea manevrelor, cea mai intensă parte finală a acestora a fost transferată departe de granițele vestice ale țării - în poligonul Kapustin Yar. După cum s-a explicat la Statul Major General, acest lucru a fost făcut pentru a demonstra că exercițiile nu sunt îndreptate împotriva unui stat anume. În pofida acestui fapt, până la zece avioane de cercetare și drone din țările NATO au patrulat în mod constant de-a lungul coastei Rusiei de la Marea Neagră. Cu toate acestea, mijloacele nu au fost capabile să vadă atât de departe pentru a identifica situația din Regiunea Astrahan.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Moldova accelerează pe drumul pro-european. Maia Sandu: Integrarea europeană nu e un termen abstract
Rusia acuză Occidentul de diversiune în cazul Navalnîi, încercând să distragă atenția de la problemele interne
Mike Pompeo: Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro