Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lupta după reguli noi: ce a văzut Vladimir Putin la exercițiul strategic “Caucaz-2020”
26 sep 2020, 14:08
Pentru prima dată, a fost testat elementul modern de construcție a trupelor - “eșalonul mobil”. Vineri, 25 septembrie, în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, s-a desfășurat etapa de bază, care a fost și etapa finală, a exercițiului strategic Caucaz-2020. 

Aceste manevre au reprezentat nu numai o verificare a nivelului de pregătire pentru luptă al forțelor armate, ci și a inovațiilor din ultimii ani. În același timp, pentru prima dată, a fost testat în luptă un nou element de construcție a trupelor - așa-numitul “eșalon mobil”, format inclusiv din unitățile și subunitățile mobile create recent. De asemenea, în timpul exercițiilor, trupele au elaborat noi metode de ducere a luptei și tactici formulate în baza experienței de întrebuințare în luptă în Siria. Acțiunile militarilor au fost urmărite și de președintele Vladimir Putin.

 

Poligonul învăluit în fum

 

Elicopterul președintelui a aterizat lângă tribune, unde s-au adunat participanții la exerciții, atașați militari străini și presa. Împreună cu comandantul suprem, la manevre au asistat ministrul apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, și comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud, Aleksandr Dvornikov.

Până pe 25 septembrie, pe o mică porțiune a poligonului gigantic Kapustin Yar, au fost concentrați 12.900 de militari, sute de unități de echipamente militare grele, zeci de avioane și elicoptere. Pentru desfășurarea ultimei și celei mai importante etape a exercițiului strategic Caucaz-2020, conducerea acestuia a implicat mari unități și unități militare ale Armatei 58 arme întrunite a Regiunii Militare Sud și Armatei 20 arme întrunite a Regiunii Militare Vest. De asemenea, la respingerea agresiunii militare a adversarului convențional, împreună cu acestea, au participat și contingentele militare din cinci state, care au inclus aproximativ 1.000 de militari.

În prima etapă, trupele ruse au desfășurat o manevră defensivă, oprind înaintarea adversarului. În primul rând, adversarul aflat în ofensivă a fost lovit de subunitățile de tancuri și infanterie moto. Ulterior, după ce forțele agresorului au fost slăbite, unitățile și subunitățile sale au fost acoperite de atacuri aeriene masiv, cu artileria și trupele de rachete.

Conform scenariului exercițiului, adversarul, care “se grăbea” în ofensivă, a întrebuințat în mod activ aviația, respectiv avioane, elicoptere și chiar drone de atac. Prin urmare, gruparea terestră rusă din primul linie a fost acoperită de apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre: de la lansatoarele antiaeriene portabile Verba și complexele de rachete și artilerie antiaeriană modernizate Tunguska-M1 până la complexele șenilate S-300V4 și puternicele Bykov.

În acest an, adversarul a fost marcat cu mare grijă. În poligon au fost amplasate aproximativ 13.000 de ținte, cât mai apropiate de realitate. Pe lângă tehnica veche și machete, pentru prima dată, au fost folosite ținte de mare viteză, care imitau deplasarea rapidă a mașinilor de luptă și tehnicii auto. Acestea au fost introduse în practica antrenamentelor de luptă, ținând cont de experiența operațiunii din Siria.

Consumul de muniție de calibru mare l-a depășit, în etapa principală, de mai multe ori pe cel din episoadele exercițiului Caucaz-2020 din zilele precedente. Au fost implicate toate sistemele de armamente din dotarea Forțelor Terestre, de la armamentul individual la complexele de rachete Iskander. Poligonul a fost acoperit mult timp de norii de fum și praf ridicați de exploziile și echipamentele militare.

Apoi, pe flancul drept, Armata 58 arme întrunite, în cooperare cu unitățile Forțelor Armate ale Armeniei, a trecut la contraofensivă, împotriva unui adversar  demoralizat, care a suferit pierderi mari. În stânga, a trecut la ofensivă Armata 20 arme întrunite, care a acționat împreună cu aliații chinezi și bieloruși. La exerciții au fost implicate și contingente mici din Pakistan și Myanmar.

Desantarea subunităților aeromobile a reprezentat o situație fără ieșire pentru adversar. În limbajul militar, acestea sunt denumite „subunități de desant de tip nou”. Un batalion întărit al Brigăzii 31 Desant-Asalt a fost transportat cu câteva zeci de elicoptere Mi-8 și Mi-26, sprijinite de vehicule de atac. Pe lângă desantiști, Aviația Forțelor Terestre a deplasat pe câmpul de luptă tehnică auto ușoară, patru tunuri remorcate D-30, precum și rezerve de muniție pentru artilerie și aruncătoare de mine.

Simultan cu episodul din Kapustin Yar, acțiuni ale trupelor au fost desfășurate și în alte poligoane. Lângă Makhacikhala, a îndeplinit misiuni de luptă Flotila din Marea Caspică. În poligonul Ashuluk, au lucrat mijloacele cu rază lungă de acțiune ale Apărării Antiaeriene, care au respins un atac masiv al adversarului convențional. Poligoanele, aflate la mii de kilometri distanță unul de celălalt au fost unite printr-un sistem de comandă unic și o concepție comună.

 

Trupele au lucrat în mod profesionist

 

O primă evaluare a acțiunilor trupelor a fost făcută, în urma rezultatelor etapei principale, de către comandantul exercițiului, șeful Statului Major General, general de armată Valeri Gerasimov. La un briefing cu atașații militari străini, acesta a spus că militarii ruși au demonstrat abilități de luptă și un profesionalism ridicat.

Șeful Statului Major General a spus că, în timpul desfășurării etapei principale a exercițiului, a fost demonstrat în practică un nou element de formare operațională - așa-numitul “eșalon mobil”. Spre deosebire de elementele tradiționale (primul eșalon, al doilea eșalon, etc.), pentru care inițial s-au determinat frontul și direcția de mișcare, eșalonul mobil poate funcționa pe o rază largă, la decizia conducerii. De exemplu, poate crea rapid o linie defensivă într-o direcție periculoasă sau să întârzie un adversar care se retrage. Acesta se bazează pe unități aeromobile, deplasate cu elicopterele.

Valeri Gerasimov a adăugat că, în etapa principală, a fost demonstrat și modul de lucru al complexelor de cercetare și foc, precum și patru metode principale de distrugere a “jihad- mobilelor”.

Șeful Statului Major General a subliniat că pregătirea și desfășurarea exercițiului s-au bazat pe principiile deschiderii maxim admisibile, iar manevrele în sine nu au fost îndreptate împotriva altor țări, fiind în conformitate cu doctrina militară rusă, care are un caracter defensiv.

Cu puțin timp înainte de începerea manevrelor, cea mai intensă parte finală a acestora a fost transferată departe de granițele vestice ale țării - în poligonul Kapustin Yar. După cum s-a explicat la Statul Major General, acest lucru a fost făcut pentru a demonstra că exercițiile nu sunt îndreptate împotriva unui stat anume. În pofida acestui fapt, până la zece avioane de cercetare și drone din țările NATO au patrulat în mod constant de-a lungul coastei Rusiei de la Marea Neagră. Cu toate acestea, mijloacele nu au fost capabile să vadă atât de departe pentru a identifica situația din Regiunea Astrahan.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Generalul Iulian Berdilă, comandantul Forțelor Terestre Române, a decorat militari americani la baza Fort Knox în SUA
SUA prezintă noul blindat Humvee, capabil să lanseze zeci de drone kamikaze Switchblade 600 și 300 (Video/Foto)
Artileria rămâne „regina”. SUA îndeamnă Europa să se conecteze prin grupuri regionale de artilerie modernă ca urmare a războiului din Ucraina
PzH 2000, înapoi pe frontul de luptă din Ucraina. Obuzierele - reparate în timp record după problemele cauzate de cadența de tragere
''Academia de tancuri Abrams'' din Polonia şi-a început activitatea (Foto/Video) | Forţele Terestre Poloneze vor primi 366 de tancuri Abrams
Rușii se laudă că au livrat înainte de termen un nou lot de obuziere 2S7M Malka. ”Abia au ieșit de pe poarta fabricii”
MApN a anunțat când vor ajunge primele tancuri franceze Leclerc în România. Transportul se va face pe calea ferată și pe roți
Forțele de Apărare Teritorială din Polonia au primit primele sisteme de rachete antitanc Javelin
În Herson 70% din avansul Ucrainei se datorează HIMARS. Generalul Scales: Nu doar precizia sistemelor e revoluționară
Belarusul susţine că nu se implică direct în războiul din Ucraina, dar trimite pe ascuns tancuri T-72 în Rusia
Un nou cadou de ziua lui Putin: Slovacia a livrat Ucrainei încă două tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau Abrams pentru România? Generalul Grecu: Numeric sunt necesare cel puțin două brigăzi
Cel puțin 5.000 de „wagnerieni” luptă în Ucraina. În ciuda pierderilor mari și a moralului scăzut, Yevgeni Prigojin recrutează masiv în străinătate
Obuzier autopropulsat M109 Paladin
EXCLUSIV
România are nevoie și de obuziere autopropulsate de 155 mm. PzH 2000 germane sau M109 americane pot fi soluții
Statele Unite activează în Europa un comandament de brigadă antiaeriană: Așteptăm cu nerăbdare să construim noi relații la nivel tactic cu aliații și partenerii noștri
Rusia va testa noile tancuri T-14 Armata în Ucraina. Acestea ar putea apărea în curând pe linia frontului
SUA au anunțat ce conține noul pachet pentru Ucraina: Un nou lot de HIMARS, dar și sute de MaxxPro - vehicule anti-mină
Rușii au mobilizat deja peste 200.000 de rezerviști care vor fi trimiși să susțină invadarea Ucrainei
Rusia apelează la toate soluțiile. Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina
Rusia răspunde lovind din nou Ucraina cu rachete Iskander - „imposibil de doborât” (Video). Desfășurare a sistemelor și în Kaliningrad
O bază militară a Bundeswehr, unde sunt instruiţi şi militari ucraineni, a fost survolată de mai multe drone de mici dimensiuni
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Militarii ucraineni se declară mulţumiţi de vehiculele blindate franceze VAB (Video)
Din cauza mobilizării parțiale, rușii au amânat cu o lună începerea campaniei de încorporări de toamnă
HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei (Video). Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus
T-14 Armata, un tanc fantomă. Gen. Bălăceanu: Dacă Rusia avea chiar și T-90M suficiente le arunca deja în luptă
România vinde un prim lot de tancuri T-55. Bătrânele tancuri sovietice urmează să fie dezmembrate

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Forțele Armate ale Rusiei au început noul an de instrucție, care se va desfășura sub spectrul conflictului din Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei
Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși
Șoigu spune că sistemele Tornado-S și 2S7 Pion distrug în Ucraina tehnică occidentală, dar Rusia ar trebui să folosească mai multe arme moderne