Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Macron recunoaşte că armata franceză l-a torturat şi asasinat pe militantul algerian Ali Boumendjel
03 Martie, 12:53
Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut marţi "în numele Franţei" că armata franceză l-a "torturat şi asasinat" pe liderul naţionalist algerian Ali Boumendjel în 1957, în timpul războiului din Algeria, transmite AFP.

Gestul de reconciliere recomandat de raportul istoricului Benjamin Stora "nu este un act izolat", a promis Macron. "Nicio crimă, nicio atrocitate, indiferent de cine a fost comisă în timpul Războiului din Algeria nu poate fi nici scuzată, nici trecută sub tăcere", a adăugat preşedintele.

Macron este primul şef de stat francez născut după războiul din 1954-1962 în urma căruia Algeria a devenit independentă de Franţa, fosta putere colonială. El a promis că va face "gesturi simbolice" pentru reconcilierea bilaterală, dar a exclus orice "căinţă" şi "scuze".

Preşedintele i-a primit marţi pe nepoţii lui Boumendjel pentru a-i anunţa personal despre recunoaşterea crimei.La vremea respectivă, pentru a explica moartea cunoscutului avocat s-a înscenat o sinucidere

 

Comunicatul preşedinţiei franceze arată clar că "în toiul bătăliei pentru Alger, el a fost arestat de armata franceză, închis în secret, torturat, apoi asasinat în 23 martie 1957". Documentul mai precizează că în 2000, Paul Aussaresses, fost şef al serviciilor de informaţii din Alger, "a recunoscut că a ordonat unuia din subordonaţi să îl ucidă (pe Boumendjel) şi să însceneze crima ca sinucidere".

"Astăzi, preşedintele Republicii i-a primit la Palatul Elysee pe patru nepoţi ai lui Ali Boumendjel pentru a le spune, în numele Franţei, ceea ce Malika Boumendjel (văduva avocatului, decedată recent - n. red.) ar fi dorit să audă: Ali Boumendjel nu s-a sinucis. A fost torturat, apoi asasinat", adaugă preşedinţia, potrivit Agerpres.

Raportul Stora despre colonizarea Algeriei şi războiul de independenţă, prezentat în 20 ianuarie, a fost criticat pentru că nu recomandă şi prezentarea de scuze din partea Franţei. Organizaţia Mujahedinilor, reprezentantă a foştilor combatanţi algerieni, l-a acuzat pe autor că "a trecut sub tăcere crimele coloniale" franceze. Comitetul Naţional Harki, al foştilor combatanţi auxiliari algerieni din armata franceză, consideră că documentul este "minimalist" şi cere Franţei să recunoască "abandonarea şi masacrarea" căreia i-au căzut victime camarazii lor după armistiţiul din 19 martie 1962.

Reconcilierea între Paris şi Alger trebuie să fie reciprocă şi să nu reprezinte "nici negare, nici căinţă", a apreciat marţi ambasadorul francez în Algeria, Francois Gouyette, într-un interviu acordat cotidianul algerian francofon L'Expression.

Preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, declarase luni seara că "nu vom prefera bunele relaţii în detrimentul istoriei şi memoriei, dar problemele se rezolvă cu calm, nu cu sloganuri".

Macron şi Tebboune s-au angajat să colaboreze la "reconcilierea memoriilor" înaintea celei de-a 60-a aniversări a independenţei Algeriei, anul viitor.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro