Mai poate candida Donald Trump? Criticii invocă al 14-lea Amendament, un glonț cu bătaie lungă. Vestea proastă pentru Trump vine din altă parte
Al 45-lea președinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare în noi capete - inclusiv subminarea alegerilor prezidențiale din 2020 unde fostul președinte nu și-a recunoscut înfrângerea și în care punctul culminant a fost reprezentat de insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.
Președintele american în exercițiu Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Fiecare punere sub acuzare a fostului președinte american reprezintă un moment istoric în Statele Unite ale Americii. Ultimele puneri sub acuzare ridică mult ștacheta, fiind vorba inclusiv despre tentative de subminare a alegerilor prezidențiale, un fapt fără precedent în istoria democratică a SUA.
Fără a intra în detalii juridice privind capetele de acuzare, Trump a pledat în toate „nevinovat” și nu și-a schimbat niciun centimetru convingerea că alegerile din 2020, în care a fost învins de actualul președinte Joe Biden au fost fraudate, în pofida lipsei de probe. Al 45-lea președinte american continuă să numească procesele împotriva sa o „persecuție politică” și o „vânătoare de vrăjitoare”.
Dar în actualul context mai poate candida Donald Trump la alegerile din 2024?
Teoretic, din punct de vedere juridic, Trump nu va putea fi împiedicat să candideze. Există o frază însă în cel de-al 14-lea Amendament al Constituției Statelor Unite ale Americii de care criticii fostului președinte se agață, mai multe ONG-uri demarând demersurile în vederea unor procese care să-i blocheze candidatura. E vorba de interzicerea candidaturii în cazul în care, un oficial american, sub jurământ, a participat la o rebeliune pentru a răsturna ordinea constituțională.
„Nimeni nu va deveni senator sau membru al Camerei Reprezentanților din Congres, sau elector al Președintelui și al Vice-Președintelui, și nici nu va deține vreo funcție civilă sau militară a Statelor Unite sau în oricare stat, dacă, depunând mai înainte un jurământ, ca membru al Congresului sau ca oficial al Statelor Unite, sau ca membru al oricărei Adunări Legislative a statelor, sau ca oficial al ramurii executive sau judiciare din oricare stat, de a apăra Constituția Statelor Unite, s-a angajat într-o insurecție sau într-o rebeliune împotriva lor, sau a acordat sprijin și susținere inamicilor acestora” - Secțiunea 3 din al XIV-lea Amendament al Constituției Statelor Unite ale Americii.
Anul trecut, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Civil american, un judecător din New Mexico a invocat al 14-lea amendament pentru destituirea unui consilier care a fost găsit vinovat în ceea ce privește insurecția din 6 ianuarie.
Un glonț cu bătaie lungă. Chiar foarte lungă. Trump va avea dreptul să candideze în 2024, în cel mai rău caz dacă va fi condamnat în unul dintre procese nu își va putea exercita dreptul de vot.
Dar e suficient?
Teoretic am spune că da. Niciunul dintre procese nu pare să-l clatine cât de puțin pe Donald Trump în sondaje. Ba dimpotrivă, ca un efect de bumerang, aripa radicală republicană face scut împotriva sa plecând cu prima șansă la alegerile primare republicane de anul viitor.
Însă problemele electorale ale lui Donald Trump ar putea să apară abia apoi. Procesele vor lovi în primul rând în componenta financiară de susținere a campaniei prezidențiale, o campanie sponsorizată și finanțată care în SUA se ridică la miliarde de dolari.
În al doilea rând, poate mai important, politic și electoral ne vom trezi în fața unui paradox. Donald Trump, având susținerea de neclintit a radicalilor republicani, va câștiga alegerile primare, dar îi va fi mult mai dificil să-l învingă pe candidatul democrat - inclusiv actualul președinte Joe Biden - față de 2020. În fond nici în 2016 în fața lui Hillary Clinton al 45-lea președinte american nu a câștigat votul popular. Cu procese care vizează acuzații atât de grave, lui Trump îi va fi dificil să obțină voturile republicanilor moderați iar controversele din jurul personalității sale vor face ca democrații, dezbinați și ei, să-și voteze propriul candidat. Pentru a câștiga în 2024 Trump are nevoie neapărat de voturile republicanilor moderați și de cele ale democraților critici propriului candidat.
Ca o continuare a paradoxului, lui Trump îi va fi mai ușor să-l învingă spre exemplu pe Ron DeSantis în alegerile primare republicane, dar DeSantis ar putea să-l pună pe Joe Biden într-o situație mult mai dificilă în confruntarea finală din noiembrie 2024.
În orice caz, o reeditare a unei confruntări Trump vs. Biden care se prefigurează deși prematur pentru 2024, nu ar face decât să confirme criza de leadership de la cel mai înalt nivel politic american.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News