DefenseRomania a contactat biroul de presă al MApN pentru a obţine clarificări în legătură cu accident petrecut marți dimineață pe autostrada Soarelui A2, la kilometrul 90 pe direcția Constanța-București, în care a fost implicat un transport militar de armament.
În cursul zilei de astăzi, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constantă a informat, printr-o postare publicată pe pagina oficială de Facebook, că în cursul acestei dimineți, pe Autostrada A2, km 90+400, calea 2 (Constanța-București), în timpul unui transport militar de armament, a fost lovit un pasaj cu turela unui tanc aflat pe o platformă, iar aceasta din urmă a acroșat și un camion.
La o analiză mai atentă a imaginilor publicate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanța, am ajuns la concluzia că nu este vorba despre turela unui tanc, ci de unul dintre cele două tunuri amplasate pe turela unui sistem antiaerian autopropulsat Gepard.
În urma unei convorbiri telefonice, reprezentatul biroului de presă al MApN a confirmat în exclusivitate pentru Defense Romania că, în incidentul rutier de pe Autostrada A2, nu a fost implicat un tanc, aşa cum a apărut în presă, ci un sistem antiaerian Gepard. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că MApN face cercetări pentru a afla cauzele care au dus la producerea acestui accident.
Sistemul GEPARD
GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.
Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.
Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial, fiind deservit de personal militar pregătit în Germania.
Logistica și mentenanța produsului sunt organizate conform cerințelor și standardelor NATO, fiind deplin compatibilă cu acestea.
Caracteristici tehnico-tactice, potrivit Forțelor Terestre Române:
-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;
-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;
-calibrul tunurilor: 35 mm;
-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;
-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
-distanta eficace de tragere: 3500 m;
-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;
-echipaj: 3 militari;
-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;
-panta max. abordabila: 6%;
-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News