Marea Britanie intenționează să elimine China și Rusia din lanțul producției pentru apărare
Într-un nou raport al comisiei de apărare a Parlamentului britanic, se cere ca firmele din anumite țări, inclusiv Rusia și China, să fie eliminate din lanțul de aprovizionare pentru apărare din Marea Britanie.
Președintele subcomitetului privind implicarea externă în lanțul de aprovizionare pentru apărare, deputatul Richard Drax, a solicitat guvernului ”să ofere întreprinderilor o claritate suplimentară prin numirea în mod explicit a țărilor din care investițiile sunt binevenite.”
„Investițiile în lanțul de aprovizionare al apărării, din toate țările care nu se află pe lista aprobată, inclusiv Rusia și China, trebuie restricționate. Nu ne putem permite o abordare laissez-faire a securității și suveranității noastre naționale”, a adăugat parlamentarul.
Raportul menționează nouă companii care își desfășoară activitatea în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie și pe care firmele chineze le-au achiziționat începând cu 2010. De asemenea, în raport există o reacție negativă și față de decizia Marii Britanii de a achiziționa două avioane chinezești second-hand tip 737 care, vor fi convertite în avioane E-7 Wedgetail pentru capacitatea britanică de avertizare timpurie și control.
Un alt subiect abordat de raportul se referă la efectele economice negative ale pandemiei Covid-19 asupra industriei de apărare. În acest sens, se constată că presiunea financiară a dus la vulnerabilizarea unor afaceri, crescând astfel riscul „implicării străine ostile” în lanțul de aprovizionare a apărării.
Deputații au concluzionat că lanțul global de aprovizionare a apărării a fost compromis de Covid-19 și au îndemnat Ministerul Apărării să apeleze la furnizorii interni – lanțul scurt, în special la întreprinderile mici și mijlocii care sunt cele mai afectate.
Potrivit publicației online Army Technology, raportul vine pe fondul dezbaterilor la proiectul de Lege privind Securitatea Națională și Investițiile care, urmează să consolideze capacitatea guvernului de a examina și, dacă este necesar, de a interveni în investițiile străine din sectorul de apărare britanic sau în zonele sensibile ale economiei.
În plus, guvernul de la Londra va înființa o Unitate de Securitate a Investițiilor (Investment Security Unit - ISU) care va identifica, evalua și răspunde la potențialele riscuri de securitate națională, rezultate din activitatea piețelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News