Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Inginerii britanici au demonstrat cu succes primul submarin autonom de mari dimensiuni, cu aplicabilitate militară.
Spațiul imens din adâncurile mărilor și oceanelor va putea fi supravegheat și de drone subacvatice militare.
O echipă de ingineri britanici cu sediul în Portsmouth a finalizat cu succes un nou tip de submarin autonom, dezvoltat special pentru uz militar. Testele au fost efectuate în largul coastei de sud a Angliei.
Testele de la începutul acestei luni au arătat că nava este capabilă să efectueze cu succes misiuni complexe care presupun culegere de informații, supraveghere și recunoaștere.
Drona submarină de mari dimensiuni, numită ”Herne” (cunoscută și ca vehicul subacvatic autonom extra mare / extra large autonomous underwater vehicle - XLAUV) - a fost configurat de BAE Systems pentru a permite Armatei să monitorizeze și să ajute la protejarea infrastructurii subacvatice de pe fundul mării, să sprijine războiul anti-submarin, fiind, de asemenea, folosită în misiuni de supraveghere ascunse.
Drona submarină ”Herne” - BAE Systems
Scott Jamieson, oficial al BAE Systems, a declarat: „Herne este un ”game changer” în spațiul de luptă subacvatic. Le va oferi clienților noștri o capacitate autonomă rentabilă, care va permite o gamă largă de misiuni, va pune capăt dependenței de platformele cu echipaj, ținând oamenii departe de pericol și sporind rezistența.”
Proiectul „Herne” are potențial real pentru supravegherea infrastructurii critice din Marea Nordului și Baltică.
Submarinele autonome pot patrula zone vaste fără echipaj, iar dacă performanțele din teste se mențin în condiții reale, Herne poate revoluționa protecția infrastructurii critice din Marea Nordului, Marea Baltică și chiar Marea Neagră, reducând costurile și riscurile operaționale.
Tehnologia Naumate, folosită pe drona submarină Herne
Tehnologia Naumate, folosită și pe drona submarină / Foto: BAE
Pentru acest tip de misiuni ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance), BAE folosește Naumate, un platformă autonomă de control militar, cu caracteristici de ultimă tehnologie. Tehnologia Naumate a fost testată deja cu succes, la începutul acestui an, utilizându-se o navă de suprafață, se arată în comunicatul companiei.
De asemenea, tehnologia Naumate va putea fi montată atât pe nave noi, cât și pe cele aflate în uz. Naumate oferă utilizatorilor o opțiune rentabilă pentru a-și spori capacitățile autonome, permițându-le să opereze cu o scară mai mare, rezistență și persistență, înlăturând în același timp nevoia ca echipajele umane să opereze în condiții grele sau periculoase. Acest lucru poate elibera personalul calificat pentru a se concentra asupra sarcinilor în care resursa umană are un impact mai mare.
Un avantaj suplimentar al autonomiei subacvatice este că, nu va avea nevoie să reaprovizioneze sau să transporte sisteme de susținere a vieții (apă, grană, oxigen), Herne va putea patrula domeniul de sub suprafață mult mai mult decât o alternativă cu echipaj.
Poate fi, de asemenea, actualizat pe măsură ce noile tehnologii sau modalități de lucru evoluează prin utilizarea plug-in-urilor de misiune cu arhitectură deschisă.
BAE Systems a colaborat cu compania canadiană Cellula Robotics pentru a furniza configurația demonstrativă a lui Herne XLAUV. Această colaborare de succes realizat proiectul în doar 11 luni, demonstrând ritmul în care BAE Systems poate furniza Herne și alte capacități maritime autonome.
Acum că tehnologia a fost demonstrată cu succes, echipa BAE Systems va continua să perfecționeze Herne cu teste suplimentare, în funcție de cerințele clienților, se mai arată în comunicatul companiei britanice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News