Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China a testat şase rachete balistice anti-navă în Marea Chinei de Sud
16 iul, 17:38
China a trimis un avertisment dur Occidentului după ce armata sa a lansat şase rachete balistice anti-navă (ASBS) în disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit Express.co.uk.

Testele maritime au fost desfăşurate în perioada 29-30 iunie, la doar câteva zile după ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul american Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia cu scopul de a relaxa relaţiile tensionate dintre SUA şi China. Nu se ştie dacă statul chinez a testat aceste rachete împotriva unor nave fictive sau a altor ţinte, însă măsura a fost condamnată de Washington, precizează Epoch Times.

Deşi nu exista precizări clare cu privire la ce model de rachete a testat China, publicaţia The Diplomat menţionează că a ar putea fi vorba, cel mai probabil, de rachete de tip DF-21D - mult timp cunoscute sub numele de "ucigașe de portavioane", - și varianta anti-navă a DF-26, o rachetă mult mai lungă.

DF-21D are o rază de acţiune de aproximativ 1.500 km, iar DF-26 o rază de acţiune de 4.000 km - care este şi supranumita “distrugătorul Guamului”, deoarece poate lovi teritoriul insular micronezian american, unde SUA are câteva baze militare.

Locotenent-colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului, a descris testele ca fiind "stânjenitoare" şi a precizat că nu a respectat promisiunea preşedintelui Xi Jinping, din 2015, de a demilitariza apele respective. Eastburn a susţinut: ,,Pentagonul are cunoştinţă de lansarea rachetei chineze din structurile artificiale situate în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly".

Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării al SUA, a afirmat: ,,Militarizarea de către China avanposturilor disputate din Marea Chinei de Sud reprezintă o încălcare a angajamentului făcut de preşedintele Xi în 2015 de a nu se implica în astfel de activităţi''.

,,[Testele] sunt provocatoare, complică rezolvarea paşnică a disputelor, ameninţă securitatea altor naţiuni şi subminează stabilitatea regională".

Armata chineză a insistat că testarea rachetelor a făcut parte dintr-un "exerciţiu de pregătire" şi nu a vizat nicio ţară.

Un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat ziarului Global Times, care este publicat de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez: ,,Potrivit planului anual de pregătiri, Comandamentul sudic al Armatei de Eliberare a Poporului a desfăşurat recent teste cu muniţie reală în apropierea insulei Hainan. Acest exerciţiu de pregătire nu a vizat nicio ţară în mod special".

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii