Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Martor cheie în cazul MH-17. Forțele de Operațiuni Speciale din Ucraina l-au extras din teritoriile ocupate pe fostul comandant al apărării antiaeriene
05 iul, 11:06
La sfârșitul lunii iunie, serviciile speciale ucrainene au efectuat o operațiune pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), controlat de formațiuni armate pro-ruse. Ofițerii serviciilor speciale ucrainene l-au capturat și extras din teritoriile ocupate pe fostul comandant al apărării antiaeriene din orașul Snejnoe, Vladimir Țemak, transmite paginaderusia .
fortele special din Ucraina

La Snejnoe a fost reperat complexul antirachetă ”Buk” care, în vara anului 2014, a doborat avionul companiei Malaysian Aerlines. Astfel, Țemah este un posibil martor cheie în investigarea acestei crime.

Reținerea lui Vladimir Țemah a fost confirmată de avocatul său din Kiev și fiica sa, care locuiește pe teritoriul DNR, relateaza BBC.

Fost militar al forțelor armate ale auto-proclamatei DNR, Țemah a fost reținut în apartamentul său din orașul Snejnoe pe 27 iunie, după care a fost transferat clandestin pe teritoriul controlat de armata ucraineană.

La 29 iunie, Curtea Districtuală din Kiev a decis arestarea sa pentru două luni.

(w670) 

Fiica lui Vladimir Țemah, Maria, a spus că mama sa, care s-a întors de la serviciu pe 27 iunie seara, a găsit acasă urme de sânge și luptă și a alertat imediat autoritățile separatiste. În seara zilei de 28 iunie, ea a primit o scrisoare de la un avocat din Kiev care informa că o instanță ucraineană a decis arestarea lui Țemah.

Acesta a fost acuzat în temeiul articolului 258-3 Partea 1 din Codul penal al Ucrainei („Crearea unui grup terorist sau a unei organizații teroriste”) și riscă o pedeapsă cu închisoare de cincisprezece ani.

Operațiune specială în spatele frontului

 

Operațiunea serviciilor speciale ucrainene a fost efectuată adânc în spatele liniei frontului. Snejnoe se afla la 20 km de granița cu Rusia, iar cel mai apropiat punct de pe linia de contact este la aproximativ 45 km.

Maria Țemah crede ca reținerea tatălui său ale legatură cu evenimentele din 2014, când el era ”comandantul Forțelor Aeriene de Apărare” din Snejnnoe. În acest oraș a fost înregistrată deplasarea unui sistem „Buk”, chiar înainte ca avionul de pasageri să fie doborât.

Fost combatant în Afganistan în cadrul armatei sovietice, Vladimir Țemah a participat activ la ostilitățile din Donbas în vara și toamna anului 2014. A condus unitatea antiaeriană ZU-23, cu baza în orașul Senjnoe.

O sursă apropiată comandamentului forțelor armate din DNR a declarat că operațiunea de capturare a lui Țemah nu a fost efectuată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), ci de o unitate a forțelor de operațiuni speciale (SSO) a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Vezi și: O unitate specială a armatei ucrainene, certificată ca Forţă de Reacţie Rapidă a NATO

Ştiri Recomandate

Leș: F-16 și Patriot asigură o capacitate ridicată de apărare a României. Eforturi pentru o tehnică modernă
Un grup britanic probează participarea militarilor ruși în conflictele din Ucraina - Video
Elicopter modernizat de Boeing pentru Forțele Speciale ale SUA
Superpetrolierul Grace 1 a fost redenumit Adrian Darya 1 și a părăsit Gibraltarul - UPDATE
Armata Statelor Unite începe testele pentru viitorul sistem de artilerie
Damascul acuză Turcia că susține grupările teroriste din Siria
Război Siria. Bombardamentele aviației ruse au făcut alte noi victime printre civilii din Siria
Noi teste efectuate de Coreea de Nord cu rachete balistice