Mesaj pentru Rusia din partea U.S. Navy: Submarinul USS Georgia este prezent în estul Mediteranei
Flota a șasea a SUA a făcut cunoscută poziția în zona sa de operații a unuia dintre submarinele americane. Potrivit informațiilor postate, recent, pe contul de Twitter al Flotei, submarinul USS Georgia (SSGN 729) a efectuat, pe 15 ianuarie, o scurtă oprire în apropierea portului Limassol din Cipru, în estul Mării Mediterane.
USS Georgia este unul dintre cele patru dintre submarine din clasa Ohio (de atac cu rachete balistice), care a fost convertit din SSBN în SSGN, prin echiparea cu rachete Tomahawk, în locul celor nucleare Trident.
Aceste dezvăluiri despre prezența unor active strategice în anumite zone, sunt rare și, de regulă, apar în momente de tensiuni internaționale ridicate.
Având în vedere că situația din Ucraina se apropie rapid de o criză totală, este probabil ca Forțele Navale americane (US Navy) să transmită intenționat un mesaj atât pentru aliați, cât și pentru Rusia, că Statele Unite au o prezență militară semnificativă și extrem de capabilă, în regiune, cu care poate lovi la distanțe mari și cu riscuri reduse la adresa sa, potrivit publicației The War Zone.
În estul Mării Mediterane se mai află acum și Grupul 8 de Lovire Aeronavală (Carrier Strike Group 8) format din portavionul USS Harry S. Truman și o escadră de patru distrugătoare, la care a fost atașată și o fregată norvegiană.
În decembrie 2021, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat grupului de atac să rămână în Mediterana, deși era planificat să ajungă în zona Golfului Persic.
Puținele ocazii, în care US Navy a făcut publică prezența puternicelor sale submarine SSGN din clasa Ohio, înzestrate cu 154 de rachete Tomahawk, au fost caracterizate de situații extreme, cu risc mare de evoluție spre un conflict armat.
USS Michigan (SSGN 727) a făcut o vizită renumită în Coreea de Sud în 2017, la apogeul tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord, când regimul Kim a amenințat cu o lansare de rachete către Guam.
În 2019, Marina a lansat imagini cu USS Florida (SSGN 728) în timp ce opera într-o locație nedezvăluită din Marea Mediterană, în timp ce rușii aveau o impresionantă forță operativă navală în regiune.
USS Georgia (SSGN 729) a făcut o altă apariție foarte mediatizată în decembrie 2020, când a trecut prin Strâmtoarea Hormuz alături de două crucișătoare din clasa Ticonderoga, USS Port Royal și USS Philippine Sea, pe fondul unei creșteri a tensiunilor dintre Statele Unite și Iran.
Pe lângă capacitatea de rachete, de altfel cea mai mare din lume, SSGN-urile au fost modificate astfel încât să funcționeze nedetectate și în ape mai puțin adânci față de SSBN din clasa Ohio, putând funcționa și ca platforme clandestine de culegere a informațiilor și de lansare a misiunilor de operații speciale.
Datorită dificultății de a fi detectată, precum și autonomiei foarte mari, ”platforma SSGN îi obligă pe adversarii noștri să considere că ar putea opera aproape oriunde în orice moment”, a declarat, în 2019, viceamiralul John Richardson, care atunci era comandantul forțelor navale submarine.
”Suita de senzori de pe navă permite căpitanului să adune informații și să răspundă la fața locului. Când combini toate acestea cu capacitatea extraordinară de luptă pe care o aduce submarinul - rachete de atac la sol, forțe speciale, torpile – sunt multe pariuri pe care inamicul trebuie să le acopere”, potrivit viceamiralul John Richardson.
Raza maximă de acțiune a rachetei dec croazieră Tomahawk este, în funcție de variantă, între 1.300 km și 2.500 km, iar din estul Mării Mediteranei, pot fi lovite ținte în Crimeea și Rusia.
În actualul context, marcat manevrele militare și diplomatice ale Rusiei de a intimida NATO, pentru a nu mai oferi sprijin Ucrainei, s- a făcut publică, pe 11 ianuarie 2022, prezența submarinului de atac USS Washington din clasa Virginia, la Tromso, Norvegia, din care se acoperă o altă zonă strategică – Marea Barents, prin care submarinele nucleare ruse ale Flotei de Nord ies în Oceanul Atlantic.
La începutul lunii ianuarie, US Navy a mai anunțat poziționarea într-un alt punct cheie – Strâmtoarea Gibraltar, a unui submarin de atac din clasa Los Angeles - USS Albany.
Un alt fapt interesant legat de Strâmtoarea Gibraltar, petrecut recent, este normalizarea relațiilor dintre Spania și Maroc, două dintre cele trei țări, care controlează apele din zona Strâmtorii – a treia fiind Marea Britanie.
Relațiile diplomatice dintre Maroc și Spania s-au deteriorat sever în aprilie 2021, când Madridul l-a găzduit pentru tratament pe Ibrahim Ghali, liderul Frontului Polisario care cere independența regiunii Sahara de Vest.
Prin toate aceste anunțuri deosebit de interesante, SUA nu fac decât să anunțe că, au poziționat forțe importante în toate punctele critice ale teatrului european și sunt pregătite pentru orice curs al evenimentelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News