Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Militari ai US Army au dezvăluit accidental secrete despre armele nucleare americane din Europa. Informaţiile au ajuns la liber pe internet
31 mai 2021 / 20:24
Soldaţii americani au dezvăluit din greşeală locaţia exactă a activelor nucleare americane din Europa. Informaţiile se aflau pe nişte carduri de memorie folosite în scopuri de antrenament, care, însă, au fost postate pe unele site-uri şi puteau fi accesibile publicului, susţine site-ul de investigaţii Bellingcat.
O fotografie de pe Facebook, postată în 2013, arată soldați americani care pozează cu ceea ce pare a fi o armă nucleară la Baza Aeriană Volkel din Olanda. Sursa Fotă: Site-ul de investigaţii Bellingcat

Investigaţia susţine că militarii au încărcat numeroase informaţii secrete pe internet - date conţinând nu numai locul precis al bazelor care găzduiesc arsenalul nuclear american în Europa, ci chiar compartimentele exacte în care sunt stocate acestea.

Forţele aeriene americane au iniţiat o anchetă cu privire la „transmiterea informaţiilor prin intermediul cardurilor destinate studiului”.

G Ad:

Cardurile de memorie, care acum au dispărut, conţineau întrebări şi răspunsuri pentru cursuri militare, dar şi date despre poziţiile depozitelor, frecvenţa patrulelor în jurul acestora, parolele care semnalează atunci când un membru al serviciului de pază este ameninţat şi chiar identificatorii unici pe care o insignă de zonă restricţionată trebuie să îi aibă, a menţionat site-ul de investigaţii Bellingcat, citat de Epoch Times.

Cardurile au fost încărcate încă din 2013 pe site-uri web, inclusiv Cram, Quizlet şi Chegg, şi au fost accesate încă din aprilie anul acesta. Pe unele dintre aceste site-uri informaţiile de pe carduri erau publice.

Prezenţa armelor nucleare americane în Europa a acţionat ca un factor de descurajare pentru Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece şi a făcut, de asemenea, ca ţările europene să nu aibă nevoie de arsenal nuclear propriu.

Diverse documente scurse în presă au indicat faptul că SUA menţine şase baze care găzduiesc arme nucleare în Europa.

În 2019, un document scris pentru Comitetul de Apărare şi Securitate al Adunării Parlamentare a NATO, făcea trimiterea la aproximativ 150 de arme nucleare americane depozitate în Europa.

„Aceste bombe sunt depozitate în şase baze americane şi europene - Kleine Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano şi Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Olanda şi Incirlik în Turcia”, arăta documentul, potrivit ziarului belgian De Morgen.

Potrivit Epoch Times, raportul Bellingcat prezintă capturi de ecran ale flash-card-urilor care indicau personalului militar ce mesaje anume trebuie să strige în limba locală, în cazul pătrunderii neautorizate în zonă.

Un card referitor la escadrila 701, care asigura întreţinerea arsenalului, menţiona frazele care trebuie folosite pentru a cere unui intrus să se dezarmeze, în flamandă - indicând faptul că detaliile de securitate prezente pe carduri se aplică bazei aeriene Kleine Brogel, Belgia.

Cu toate acestea, cele mai interesante informaţii se refereau la datele de pe un card care menţiona ce depozite ale bazei de la Volkel conţin arme nucleare. Cinci dintre depozite erau „fierbinţi” şi şase „reci”.

Pentru a confirma autenticitatea materialelor dezvăluite, Bellingcat a scos din arhivă o fotografie postată pe Facebook de o persoană asociată cu escadrila 703 MUNSS. Prezintă un grup mare de oameni, peste 50 de persoane îmbrăcate în uniforme militare americane, pozând lângă un vehicul al armatei olandeze şi în faţa unui focos nuclear. Folosind tehnologia de geolocalizare şi o hartă scursă a bazei, se pare că soldaţii stau în faţa depozitului 532 - care pe flash-card este listat ca „rece”.

Dr. Jeffrey Lewis, director al programului de nonproliferare în Asia de Est, de la Centrul James Martin pentru Studii de nonproliferare, citat de AP, a declarat că este foarte puţin probabil ca membrii activi ai serviciului să se pozeze cu o bombă reală.

Lewis a spus că informaţiile de pe carduri referitoare la depozitul „rece” sunt, probabil, corecte. Divulgarea informaţiilor reprezintă o „încălcare flagrantă” a practicilor de securitate, a declarat el pentru Bellingcat. „Acesta este încă o dovadă că aceste arme nu sunt sigure”.

Ministerul olandez al Apărării a declarat pentru Bellingcat: „Această fotografie nu ar fi trebuit făcută, darămite publicată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

BREAKING NEWS
Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România sub steag NATO
România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Valentin Naumescu: Oricât ar părea de surprinzător și inedit ce spun, Rusia va pierde războiul din Ucraina
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
SUA refuză Federația Rusă. Nu va exista niciun răspuns scris la cererile de securitate cerute de Moscova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro