În perioada 2-3 februarie 2021, în Poligonul Capu Midia, au fost executate trageri reale de luptă cu sistemele de artilerie reactivă LAROM, în cadrul exercițiului “Viforul 21.11”.
scris de Eduard Pascu
Militarii au executat foc asupra unor ținte aflate la suprafața apei, cu muniție de calibrul 160 mm, la o distanță de peste 16.000 de metri de țărm, în largul mării. Un element de noutate a constat în efectuarea tragerilor cu rachete LAR MK-4 pe timp de noapte, Capu Midia fiind unul dintre poligoanele din țară unde se pot executa trageri atât ziua, cât și noaptea, se arată într-un comunicat de presă al Poligonului Complex de Trageri Capu Midia.
Locotenet-colonel Adeline-Cristinel Arghire, comandant Batalionul 83 LAROM “Bogdan I” a precizat la finalul misiunii: “Noi suntem pregătiți să executăm tragerile în orice condiții, indiferent de anotimp sau starea vremii. Observarea, corectarea și evaluarea efectului la țintă s-au executat cu ajutorul senzorilor din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date. Am avut în intenție să executăm și observarea din elicopter, numai că nu ne-au permis condițiile meteo”.
Scenariul exercițiului a presupus respingerea atacului unui desant maritim.
“Situația tactică a presupus desfășurarea unui marș pe roți din garnizoana de dislocare Bârlad, în zona de manevră a artileriei din Poligonul Capu Midia pentru a asigura sprijinul cu foc al forțelor proprii pentru apărarea aliniamentului în scopul respingerii forțelor inamicului”, a declarat căpitan Oana-Marilena Olinici, șef operații și instrucție în cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I”.
Pe parcursul tragerilor, militarii au fost monitorizați de personalul Poligonului Complex de Trageri Capu Midia care a asigurat siguranța perimetrului în care a fost desfășurată misiunea.
“Ce presupune acest lucru? În primul rând siguranța navală, pentru că suntem răspunzători să nu avem ambarcațiuni în sectorul de tragere și, în al doilea rând, siguranța terestră. În funcție de bătaia fiecărei categorii de tehnică noi asigurăm măsurile de siguranță. Dacă sunt cu bătaie mare, peste 20, peste 30 de kilometri, apelăm la Statul Major al Forțelor Navale, care ne sprijină cu nave maritime”, a declarat colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.
Pentru exercițiul tactic au fost dislocați circa 50 de militari din cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I” cu peste 10 mijloace tehnice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
E cât se poate de clar azi că celebrul blindat amfibiu românesc Saur 2 are nevoie de o modernizare pentru a se actualiza cu cerințele forțelor armate moderne. Însă de ce a eșuat Saur 2 și nu a fost achiziționat de Armată acum câțiva ani când a fost produs?
India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash.
La expoziția militară Idex 2025 din Abu Dhabi, T-90MS, un tanc principal de luptă modernizat al companiei rusești Uralvagonzavod și-a făcut apariția la standul companiei Rosoboronexport.
Compania turcă Otokar a câștigat anul trecut un program major de înzestrare pentru Armată. E vorba de „Autovehicul tactic blindat de tip ușor (ATBTU)”, sau, popular, blindate 4x4 în diferite configurații și derivate. Contractul a fost câștigat de turci în baza unei licitații.
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
În septembrie 2023, armata ucraineană a primit 31 de tancuri M1A1 Abrams promise de Statele Unite cu câteva luni înainte. Un număr foarte mic având în vedere că SUA dispun de peste 11.000 de tancuri Abrams.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.
Pe un câmp de luptă redefinit de roiurile de drone ieftine, precum cele iraniene Shahed-136, un startup francez de tehnologie susține că a dezvoltat ,,un antidot'': un interceptor kamikaze, ultra-rapid și cu un cost redus, proiectat să vâneze și să distrugă amenințările aeriene în mai puțin de un minut.
După schimbările de strategie care au avut loc în relațiile transatlantice odată cu revenirea lui Trump la conducere, s-a considerat și sperat că statele europene și chiar aliații lor de peste oceane își vor da mâna și vor acționa unitar pentru a acoperi cât mai repede golul de securitate pe care SUA par dispuse să îl lase în apărarea colectivă.
Nivelul de pregătire al apărării aeriene americane a atins un punct critic, forțând unul dintre cei mai înalți generali ai Armatei să recunoască o vulnerabilitate rară și să anunțe un plan de urgență. Generalul James Mingus, adjunctul șefului Statului Major, a dezvăluit că batalioanele de rachete Patriot, coloana vertebrală a scutului antirachetă al SUA, sunt utilizate foarte intens în teatrele de operaţii din Pacific, Europa și Orientul Mijlociu. Aceste unități, descrise de general drept „elementul de forță cel mai stresat” din întregul arsenal, se află într-o situație aproape de colaps, necesitând o intervenție imediată.
ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare, ce are ca obiectiv consolidarea securitǎții cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic.
În contextul unei Europe redefinite de conflictul din Ucraina, noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, a respins ferm ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, trasând o direcție clară pentru viitorul forțelor armate: profesionalizare, înzestrare de înaltă tehnologie și o rezervă de voluntari robustă. Poziția sa, articulată miercuri intr-un interviu acordat Antena 3 CNN, subliniază o schimbare de paradigmă accelerată de necesitatea descurajării agresiunii rusești la granița estică a NATO.
Într-o demonstrație de forță menită să remodeleze calculul strategic în Indo-Pacific, Armata SUA a testat noul său sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon, lovind și scufundând o țintă maritimă în timpul exercițiului Talisman Sabre 25. Lansarea, efectuată pe 16 iulie din Teritoriul de Nord al Australiei, validează o nouă capacitate critică: abilitatea forțelor terestre de a controla spații maritime, o provocare directă la adresa strategiilor A2/AD (anti-access/area-denial) ale Chinei.
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Marina Chinei se află în prezent într-o expansiune rapidă, având ca scop construirea unei flote de șase portavioane până în anii 2030. Imaginile recente cu ambarcațiuni de debarcare au amplificat temerile că Beijingul se pregătește activ pentru o potențială invazie a Taiwanului.
Vehicululele de luptă ale infanterie KF41 Lynx produse de concernul german Rheinmetall sunt încă în faza de testare în Ucraina, ceea ce ar putea afecta planurile de producție. Interesant e că Lynx vor intra și în competiția tocmai lansată de România în ceea ce privește achiziția de mașini de luptă ale infanteriei, o competiție ce se anunță teribil de strânsă, iar dacă cumva o vor câștiga se va forma un așa-numit „triunghi Lynx” în regiune.
Pentru o Ucraină supusă unor atacuri aeriene rusești intensificate, orice anunț de noi sisteme de apărare aeriană este o veste vitală. Cea mai recentă propunere, prezentată la Washington ca o victorie a diplomației transatlantice, pare ingenioasă: o inițiativă condusă de NATO prin care aliații europeni vor finanța achiziția de armament american pentru Kiev. Președintele Donald Trump o susține, Secretarul General al NATO, Mark Rutte, o aplaudă, iar Germania investește masiv, considerând-o singura cale rapidă de a livra sisteme critice precum rachetele Patriot.
Armata israeliană a atacat intrarea Ministerului Apărării sirian din centrul Damascului, intensificând atacurile asupra autorităților islamiste în încercarea de a proteja druzii - o sectă arabă de aproximativ un milion de persoane.
Guvernul ungar a înaintat o solicitare către Bruxelles pentru a-i include imediat pe liderii ucraineni responsabili de moartea unui maghiar din Transcarpatia pe lista de sancțiuni a UE a persoanelor responsabile de încălcări ale drepturilor omului, a anunțat premierul Viktor Orban.
Ministerul Afacerilor Interne a împlinit 163 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, la Muzeul Naţional de Artă a avut loc o ceremonie de celebrare a acestui eveniment.
Iranul este dezamăgit de poziția prudentă a Rusiei în timpul războiului de 12 zile cu Israelul, a cărui gravitate Moscova nu a realizat-o. Prin urmare, începe să încerce să aprofundeze și mai mult relațiile cu China, de la care ar dori să cumpere sisteme de apărare aeriană și, poate, chiar avioane de luptă. Teheranul a achiziționat deja din China precursori pentru combustibili solizi pentru rachete balistice. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură Beijingul va dori să aprofundeze relațiile cu Republica Islamică.
România și-a plasat miercuri dimineață avioanele de luptă F-16 în stare de alertă maximă, după ce un nou val de drone rusești a lovit infrastructura portuară ucraineană critică de-a lungul Dunării, aducând din nou războiul la ușa NATO.
O fabrică aparținând grupului polonez Barlinek a fost avariată într-un atac rusesc asupra orașului ucrainean Vinița. Atacul, despre care Polonia a spus că a fost deliberat, s-a soldat cu mai mulți răniți. Printre țintele rusești s-au numărat și orașele Harkov, Krivii Roșii și Odessa, miercuri seară.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) se pregătesc pentru o accelerare a producției bombardierului strategic stealth B-21 Raider, o extindere ce va fi realizată în mare parte în cadrul facilităților existente ale Northrop Grumman din Palmdale, California. Într-o declarație pentru Air & Space Forces Magazine pe 14 iulie 2025, USAF a confirmat, de asemenea, că cel puțin două aeronave B-21 vor fi operaționale pentru zbor în anul fiscal 2026 și, deși configurate pentru teste, pot fi rapid convertite pentru misiuni de luptă.
Președintele Donald Trump a respins marți speculațiile conform cărora Statele Unite ar urma să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească ținte strategice adânc în interiorul teritoriului rus, precum Moscova. Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor publice, discuțiile private cu aliații și o posibilă modificare a regulilor de angajament pentru armele deja livrate sugerează o politică mult mai nuanțată.
Nu doar Rusia primește un cadou de 50 de zile de la președintele Trump pentru a încheia războiul. De asemenea, principalii susținători ai Moscovei primesc și ele un timp prețios pentru a-l convinge pe Putin să oprească luptele. Dacă nu reușesc acest lucru, cele trei țări ar putea folosi cadoul lui Trump pentru a-și pune afacerile în ordine pentru că urmează să se confrunte cu dificultăți economice ceva mai mari decât de obicei.
Compania sud-coreeană Hyundai Rotem a demarat dezvoltarea tancului de luptă principal K3, o platformă de nouă generație alimentată cu pile de combustie cu hidrogen, care urmează să înlocuiască modelul K2, achizitionat de Polonia si dorit de Romania. Construit cu sprijinul celor mai importante agenții de apărare din Coreea de Sud, K3 va fi echipat inițial cu un sistem hibrid hidrogen-diesel, existând planuri de trecere la o configurație completă pe hidrogen în viitor.
Grupul de Luptă al NATO dislocat în România transmite un mesaj clar de pregătire și determinare. Într-o postare publicată pe platforma X (fostul Twitter), contingentul multinațional subliniază angajamentul soldaților Alianței pentru perfecționare continuă: „Concentrare, viteză și eficiență”.
Serviciile de informații ucrainene au lansat un atac cibernetic masiv asupra unuia dintre cei mai importanți producători de drone din Rusia, Gaskar Integration, perturbând semnificativ operațiunile companiei și extrăgând date tehnice importante. Operațiunea, desfășurată în coordonare cu Alianța Cibernetică Ucraineană și grupul BO Team, a paralizat serverele, sistemele interne și facilitățile de cercetare ale companiei, furnizor cheie de vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru armata rusă.
Mai sunt două luni până la alegerile parlamentare din Republica Moldova și laboratoarele de inventat aberații s-au pornit la turații maxime, avertizează președinta Maia Sandu.
Din cauza „amenințării rusești” tot mai mari, este „foarte probabil” ca în Europa să aibă loc un război de amploare până în 2030, se precizează în documentul de bază intitulat Analiza Strategiei Naționale a Franței – 2025, pe care Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională l-a făcut public chiar de Ziua Națională a Franței, pe 14 iulie.
Într-o conferință de presă susținută duminică seara, 14 iulie, alături de secretarul general NATO, Mark Rutte, președintele american Donald Trump a făcut o serie de declarații referitoare la războiul din Ucraina și la relațiile cu Federația Rusă. Sunt vești bune, dar e nevoie de un optimism rezervat. Corespondentul de război Radu Hossu a analizat pe larg cele mai importante puncte din discursul lui Trump.
Începând din această dimineață întreaga presă vuiește anunțând că România cumpără celebrul sistem israelian Iron Dome, țara noastră fiind anunțată ca „primul stat european care cumpără Iron Dome”. Lucrurile stau însă diferit.
Ministrul afacerilor externe Oana Țoiu a avut o întrevedere marți, 15 iulie, la Bruxelles, cu omologul polonez, Radosław Sikorski. Întâlnirea a avut loc în marja Consiliului Afaceri Externe.
Republica Cehă nu se va alătura acum achiziționării de arme americane pentru Ucraina, care se apără împotriva invaziei rusești. Prim-ministrul Petr Fiala a declarat acest lucru marți (15.07.2025) pentru serverul cehesc Publico. Potrivit precizărilor sale, partea cehă se concentrează pe alte modalități de a ajuta Ucraina.
Un raport preliminar al Biroului Indian pentru Investigarea Accidentelor Aeriene (AAIB), publicat la o lună după catastrofa aviatică din 12 iunie, în care au murit 260 de persoane, nu a oferit încă un răspuns clar asupra cauzei tragediei. În lipsa unor concluzii ferme, speculațiile continuă să se înmulțească, generând frustrare atât în rândul familiilor îndurerate, cât și al specialiștilor din domeniul aviației. Dar mai ales în rândul publicului larg.