Ministrul rus al apărării a numărat pierderile armatei ucrainene din luna mai. Nimic despre pierderile proprii
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a participat, pe 30.05.2023, la o consfătuire cu conducerea armatei ruse, care s-a desfășurat în Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse din Moscova.
Cu această ocazie, ministrul a susținut un discurs, în care s-a referit la evoluțiile înregistrate în desfășurarea operației militare speciale din Ucraina, dar și la alte subiecte precum revenirea în serviciu a crucișatorului purător de rachete Amiral Nakhimov sau reducerea numărului de accidente în Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse.
Între altele, Serghei Șoigu a declarat că livrările de arme occidentale către Ucraina nu fac decât să întârzie ostilitățile, dar nu pot afecta rezultatul operației militare speciale. Potrivit precizărilor sale, în luna mai, Kievul a pierdut aproximativ același număr de personal, vehicule blindate și artilerie ca în aprilie, dar pierderile aviației ucrainene au crescut brusc.
Pierderile armatei ucrainene
Pe parcursul lunii mai, Ucraina a pierdut 16.000 de persoane, peste 400 de tancuri și alte mașini de luptă blindate, precum și 238 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine. Aceste cifre, sunt comparabile cu cele din luna anterioară (aprilie), când Kievul a pierdut peste 15.000 de persoane, 430 de tancuri și alte mașini de luptă blindate, precum și 225 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine.
Însă, pierderile ucrainene în ceea ce privește aviația au crescut în mod semnificativ. Dacă în luna aprilie au fost doborâte opt avioane și 277 de drone, în mai pierderile au constat în 16 avioane și cinci elicoptere, precum și 466 de drone.
În plus, militarii ruși au interceptat 196 de proiectile reactive ale lansatoarelor multiple de tip HIMARS, 29 de rachete de croazieră Storm Shadow și 16 rachete antiradiolocație HARM.
Atacuri asupra tehnicii occidentale
Armata rusă monitorizează volumele și rutele livrărilor de echipamente și arme occidentale către Ucraina și, dacă sunt detectate, acestea sunt lovite.
,,În ultimele zile, mari depozite de arme occidentale din Hmelnițki, Ternopil și Nikolaev au fost distruse, iar un sistem de rachete antiaeriene de tip Patriot de la Kiev a fost lovit”, a spus Șoigu.
În opinia sa, “sprijinul militar pentru Ucraina nu face decât să prelungească luptele, dar nu poate afecta rezultatul operației militare speciale”.
Atentatele ucrainene
,,Folosind armele NATO, autoritățile de la Kiev continuă să lovească în instituțiile sociale și să efectueze atacuri teroriste împotriva cetățenilor pașnici ruși. Forțele noastre armate reacționează cât mai dur la acțiunile militanților ucraineni”, a menționat Șoigu.
Ministrul s-a referit la atacul asupra Regiunii Belgorod din 22 mai, când grupul ucrainean de sabotaj a pierdut peste 70 de oameni, și la atacul cu drone asupra țintelor civile din capitala Moscova și Regiunea Moscova din 30 mai.
Întărirea flotei ruse
Corporația întrunită constructoare de nave lucrează în prezent la construirea și repararea unui total de 62 de nave pentru Forțele Navale ale Federației Ruse. Lucrările la cinci submarine și șase nave de suprafață se află în etapa finală.
Crucișătorul purtător de rachete Amiral Nakhimov, care este în reparații și modernizare din anul 1999, este de așteptat să intre în teste pe mare la sfârșitul anului 2023. Finalizarea modernizării navei, care va dispune de rachete hipersonice Zircon, este programată pentru sfârșitul anului 2024.
Securitatea zborurilor
În prima jumătate a anului, aviația militară rusă a reușit practic să elimine accidentele din cauza așa-zisului “factor uman”. Se lucrează în continuare pentru a pune în funcțiune un sistem inovator de colectare, procesare și raportare a informațiilor despre evenimentele aviatice. “Intenționăm ca, în viitorul apropiat, să conectăm la acesta organele executive federale care operează aeronave de stat”, a declarat Șoigu.
Armata rusă, în cursul operației militare speciale, îmbunătățește metodele de utilizare a aviației, stăpânește noi echipamente și arme și utilizează noi abordări ale pregătirii personalului.
Comentariul autorului: Ținând cont de faptul că în ultimele două luni au culminat luptele din zona localității Bahmut (Artemovsk) din Republica Populară Donețk, unde partea ucraineană a adus întăriri permanente, nu este exclus ca cifrele prezentate de ministrul rus al apărării să nu fie departe de realitate.
Însă, trebuie semnalat faptul că Serghei Șoigu nu a spus niciun cuvânt despre pierderile proprii, care, probabil nu sunt deloc mai mici. În același timp, în cursul lunii mai, trupele ruse au efectuat 17 sau 18 atacuri cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice asupra capitalei Kiev și a altor regiuni și localități de pe teritoriul Ucrainei. Consumul de rachete este unul colosal, în timp ce realizările armatei ruse nu sunt pe măsură. Practic, în afară de Republica Populară Donețk, unde trupele ruse au cucerit localitatea Bahmut, linia frontului nu s-a modificat prea mult.
În ceea ce-l privește pe ministrul rus al apărării aș remarca faptul că acesta s-a transformat în “ministrul etern”. Dacă va rezista în funcție până anul viitor, acesta va împlini 30 de ani consecutivi în care a ocupat un post ministerial. Trebuie să recunoaștem, o performanță greu de egalat. Pentru cine nu cunoaște, în perioada 1994-2012, Serghei Șoigu a fost ministru pentru apărarea civilă, situații de urgență și eliminarea consecințelor dezastrelor naturale. Începând din noiembrie 2012, acesta se află în funcția actuală (ministru al apărării). Între cele două funcții de ministru, Serghei Șoigu a fost, pentru scurt timp (11 mai - 06 noiembrie 2012), guvernator al Regiunii Moscova.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News