Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mișcări de trupe fără precedent: Rusia dislocă în Republica Belarus forțe și mijloace din Extremul Orient
18 ian 2022, 17:09
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.

Cu această ocazie, Alexander Fomin a declarat că militarii din Federația Rusă și Republica Belarus au în vedere o situație în care, pentru a garanta securitatea Statului unional, va fi necesară implicarea întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state prietene.

“Ar putea apărea o situație în care forțele și mijloacele grupării regionale de trupe nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea Statului unional și atunci trebuie să fim pregătiți să o întărim. Împreună cu partea belarusă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește necesitatea implicării întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state pentru apărarea comună”, a spus Fomin în fața atașaților militari străini.

Potrivit declarațiilor sale, în acest sens, Federația Rusă va implica pe teritoriul Republicii Belarus o parte din organele de conducere și subunitățile Regiunii Militare Est, care participă la o verificare inopinată ce se desfășoară în luna ianuarie a acestui an.

Fomin a reamintit că Ministerul rus al Apărării a informat anterior despre activitățile care se desfășoară în prezent în Extremul Orient.

 

Verificarea forțelor de reacție ale Statului unional

 

Alexander Fomin a anunțat că Federația Rusă și Republica Belarus vor desfășura a verificare a forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia vor fi elaborate diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări.

“Organizarea unei activități de acest gen a fost convenită între președinții Federației Ruse și Republicii Belarus încă din luna decembrie a anului trecut. Aceștia au hotărât să efectueze o verificare inopinată a trupelor și să evalueze pregătirea acestora pentru asigurarea securității militare, precum și să elaboreze diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări, a menționat Fomin.

Acesta a precizat că diverse variante de întrebuințare a grupării regionale de trupe sunt exersate în mod regulat. “În cursul anului trecut, a fost efectuat exercițiul comun Vest-2021, în timpul căruia a fost confirmat nivelul rudicat de pregătire pentru luptă al acesteia”, a spus Fomin.

 

Desfășurarea de exerciții comune

 

Viceministrul rus al apărării, a declarat că, în luna februarie, va fi efectuată verificarea forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia va fi evaluată capacitatea Forțelor Armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus de a asigura securitatea coaliției formate între cele două țări.

“Rezultatul principal al activităților desfășurate va fi reprezentat de evaluarea capacităților organelor de conducere militară a trupelor de a îndeplini misiunile de asigurare a securității militare a Statului unional”, a adăugat Fomin.

Acesta a menționat că “toate informațiile prezentate în timpul briefingului sunt furnizate de Ministerul rus al Apărării pentru asigurarea unei transparențe voluntare”.

Adjunctul ministrului rus al apărării a anunțat că verificarea forțelor de reacție ale Statului unional se va desfășura în două etape și se va încheia pe 20 februarie. Aceasta va include exercițiul comun Allied Resolve-2022, care va viza apărarea comună în cazul unei agresiuni externe.

“În partea a doua a verificării, care va avea loc în perioada 10-20 februarie, va fi executat exercițiul comun Allied Resolve-2022. Scopul exercițiului va consta în elaborarea misiunilor de suprimare și respingere a unei agresiuni externe în timpul ducerii unei operații defensive, de combatere a terorismului și apărare a intereselor Statului unional”, a spus Fomin.

Potrivit acestuia, “în timpul exercițiului, vor fi luate măsuri pentru întărirea protecției graniței de stat, în vederea prevenirii pătrunderii unor grupuri înarmate de luptători, pentru blocarea canalelor de livrare a armelor și munițiilor, precum și pentru căutarea, blocarea și distrugerea formațiunilor înarmate ilegale și a grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului”.

“Acțiunile practice ale trupelor se vor desfășura în poligoanele Domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brest și Osipovichsky, precum și pe alte porțiuni de teren de pe teritoriul Republicii Belarus. Este planificată întrebuințarea aerodromurilor Baranovichi, Luninets, Lida și Machulishchi”, a declarat Alexandr Fomin.

Acesta a menționat că efectivele participante la exerciții, precum și sistemele de armament din dotarea acestora nu depășesc parametrii stabiliți prin Documentul de la Viena din anul 2011.

 

Dislocarea de trupe ruse în Republica Belarus

 

Adjunctul ministrului rus al apărării a declarat în fața atașaților militari că două divizioane de rachete antiaeriene de tip S-400 și 12 avioane de vânătoare de tip Su-35 vor fi dislocate din Rusia pe teritoriul Republicii Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.

“Ca parte a verificării funcționării sistemului unificat de apărare antiaeriană al Statului unional, 12 avioane de vânătoare Su-35 vor fi mutate pe teritoriul Republicii Belarus, iar două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și un divizion de rachete și artilerie antiaeriană vor fi dislocate în statul vecin”, a menționat Fomin.

Acesta a spus că transferul armamentelor se va desfășura în prima din cele două etape ale verificării forțelor de reacție ale Statului unional. Această etapă va dura până pe 09 februarie și va invlude redislocarea trupelor și formarea în timp scurt a grupărilor de trupe pe direcțiile amenințate, organizarea pazei și apărării unor obiective importante de stat și militare, protejarea frontierei de stat a Statului unional în spațiul aerian, inclusiv în cadrul Sistemului regional unic de apărare antiaeriană al Federației Ruse și Republicii Belarus.

După cum a precizat Fomin, “va fi verificată pregătirea și capacitatea forțelor și mijloacelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, inclusiv a Centrului de instrucție comun de apărare antiaeriană, care îndeplinește misiuni pentru apărarea unor obiective importante de pe teritoriul Republicii Belarus”.

“În plus, în această primă etapă, unitățile și marile unități ale Regiunii Militare Est din Federația Rusă și din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus participante la verificare vor executa activități de control privind pregătirea de foc și alte categorii de pregătire pentru luptă. În cadrul procesului de întărire a coeziunii în luptă, vor fi executate exerciții tactice în diverse poligoane, cu elaborarea de acțiuni privind desfășurarea operațiilor ofensive și lupta cu formațiunile înarmate ilegale”, a concluzionat Fomin.                                   

Comentariul autorului: Declarațiile făcute de adjunctul ministrului rus al apărării devoalează declanșarea de către Federația Rusă a unor activități militare fără precedent, care vizează mutarea de importante forțe și mijloace din Extremul Orient în Republica Belarus și la frontiera cu Ucraina.

Acestea au ca scop întărirea întregului flanc vestic al Federației Ruse de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru susținerea negocierilor cu SUA și cu reprezentanții Alianței sau chiar pentru pregătirea ducerii unor acțiuni militare.

Verificarea inopinată a Trupelor Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început vineri, 15 ianuarie. Au urmat trei zile de tăcere totală, în care autoritățile ruse nu au mai prezentat niciun fel de informație despre activitățile desfășurate în Extremul Orient.

Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au fost postate o multitudine de materiale video, care arată platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, ce se deplasează către interiorul țării. Între altele, au fost semnalate trenuri încărcate cu complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M sau cu tehnică din dotarea Infanteriei Marine a Flotei din Oceanul Pacific.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
De ce Rusia eșuează în distrugerea sistemelor americane HIMARS care fac ravagii în rândul trupelor ruse din Ucraina
Ucraina cere Germaniei să creeze „coaliția europeană Leopard 2”. 10% din totalul celor 2.000 de tancuri ar putea susține ofensiva ucraineană
Generalul Iulian Berdilă, comandantul Forțelor Terestre Române, a decorat militari americani la baza Fort Knox în SUA
SUA prezintă noul blindat Humvee, capabil să lanseze zeci de drone kamikaze Switchblade 600 și 300 (Video/Foto)
Artileria rămâne „regina”. SUA îndeamnă Europa să se conecteze prin grupuri regionale de artilerie modernă ca urmare a războiului din Ucraina
PzH 2000, înapoi pe frontul de luptă din Ucraina. Obuzierele - reparate în timp record după problemele cauzate de cadența de tragere
''Academia de tancuri Abrams'' din Polonia şi-a început activitatea (Foto/Video) | Forţele Terestre Poloneze vor primi 366 de tancuri Abrams
Rușii se laudă că au livrat înainte de termen un nou lot de obuziere 2S7M Malka. ”Abia au ieșit de pe poarta fabricii”
MApN a anunțat când vor ajunge primele tancuri franceze Leclerc în România. Transportul se va face pe calea ferată și pe roți
Forțele de Apărare Teritorială din Polonia au primit primele sisteme de rachete antitanc Javelin
În Herson 70% din avansul Ucrainei se datorează HIMARS. Generalul Scales: Nu doar precizia sistemelor e revoluționară
Belarusul susţine că nu se implică direct în războiul din Ucraina, dar trimite pe ascuns tancuri T-72 în Rusia
Un nou cadou de ziua lui Putin: Slovacia a livrat Ucrainei încă două tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau Abrams pentru România? Generalul Grecu: Numeric sunt necesare cel puțin două brigăzi
Cel puțin 5.000 de „wagnerieni” luptă în Ucraina. În ciuda pierderilor mari și a moralului scăzut, Yevgeni Prigojin recrutează masiv în străinătate
Obuzier autopropulsat M109 Paladin
EXCLUSIV
România are nevoie și de obuziere autopropulsate de 155 mm. PzH 2000 germane sau M109 americane pot fi soluții
Statele Unite activează în Europa un comandament de brigadă antiaeriană: Așteptăm cu nerăbdare să construim noi relații la nivel tactic cu aliații și partenerii noștri
Rusia va testa noile tancuri T-14 Armata în Ucraina. Acestea ar putea apărea în curând pe linia frontului
SUA au anunțat ce conține noul pachet pentru Ucraina: Un nou lot de HIMARS, dar și sute de MaxxPro - vehicule anti-mină
Rușii au mobilizat deja peste 200.000 de rezerviști care vor fi trimiși să susțină invadarea Ucrainei
Rusia apelează la toate soluțiile. Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina
Rusia răspunde lovind din nou Ucraina cu rachete Iskander - „imposibil de doborât” (Video). Desfășurare a sistemelor și în Kaliningrad
O bază militară a Bundeswehr, unde sunt instruiţi şi militari ucraineni, a fost survolată de mai multe drone de mici dimensiuni
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Militarii ucraineni se declară mulţumiţi de vehiculele blindate franceze VAB (Video)
Din cauza mobilizării parțiale, rușii au amânat cu o lună începerea campaniei de încorporări de toamnă
HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei (Video). Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus

Ştiri Recomandate

Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Dassault confirmă în sfârșit că a ajuns la un acord industrial cu Airbus
Forţele Armate Ucrainene au capturat un alt T-90M Proryv - cel mai modern tanc al armatei ruse (Video)
U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia
Generalul de vârf al Poloniei, înarmat cu „valize” de bani, caută să reînnoiască stocurile de armament: Cel mai mare punct de fricțiune la nivel global este capacitatea industriei
Avionul rusesc MiG-35 este o risipă de ruble: Generația 4++ este o stratagemă de marketing a Kremlinului
Numărul trupelor ruse staționate la graniţa cu Estonia este în scădere. Rusia a fost nevoită să mobilizeze cele mai bine antrenate trupe pentru a le trimite în Ucraina
Şeful partidului aflat la putere în Polonia denunţă "dominaţia" Germaniei în Europa
Rezervistii ruși încorporați în septembrie pleacă pe frontul din Ucraina
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României