Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mișcări de trupe fără precedent: Rusia dislocă în Republica Belarus forțe și mijloace din Extremul Orient
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.

Cu această ocazie, Alexander Fomin a declarat că militarii din Federația Rusă și Republica Belarus au în vedere o situație în care, pentru a garanta securitatea Statului unional, va fi necesară implicarea întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state prietene.

“Ar putea apărea o situație în care forțele și mijloacele grupării regionale de trupe nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea Statului unional și atunci trebuie să fim pregătiți să o întărim. Împreună cu partea belarusă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește necesitatea implicării întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state pentru apărarea comună”, a spus Fomin în fața atașaților militari străini.

Potrivit declarațiilor sale, în acest sens, Federația Rusă va implica pe teritoriul Republicii Belarus o parte din organele de conducere și subunitățile Regiunii Militare Est, care participă la o verificare inopinată ce se desfășoară în luna ianuarie a acestui an.

Fomin a reamintit că Ministerul rus al Apărării a informat anterior despre activitățile care se desfășoară în prezent în Extremul Orient.

 

Verificarea forțelor de reacție ale Statului unional

 

Alexander Fomin a anunțat că Federația Rusă și Republica Belarus vor desfășura a verificare a forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia vor fi elaborate diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări.

“Organizarea unei activități de acest gen a fost convenită între președinții Federației Ruse și Republicii Belarus încă din luna decembrie a anului trecut. Aceștia au hotărât să efectueze o verificare inopinată a trupelor și să evalueze pregătirea acestora pentru asigurarea securității militare, precum și să elaboreze diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări, a menționat Fomin.

Acesta a precizat că diverse variante de întrebuințare a grupării regionale de trupe sunt exersate în mod regulat. “În cursul anului trecut, a fost efectuat exercițiul comun Vest-2021, în timpul căruia a fost confirmat nivelul rudicat de pregătire pentru luptă al acesteia”, a spus Fomin.

 

Desfășurarea de exerciții comune

 

Viceministrul rus al apărării, a declarat că, în luna februarie, va fi efectuată verificarea forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia va fi evaluată capacitatea Forțelor Armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus de a asigura securitatea coaliției formate între cele două țări.

“Rezultatul principal al activităților desfășurate va fi reprezentat de evaluarea capacităților organelor de conducere militară a trupelor de a îndeplini misiunile de asigurare a securității militare a Statului unional”, a adăugat Fomin.

Acesta a menționat că “toate informațiile prezentate în timpul briefingului sunt furnizate de Ministerul rus al Apărării pentru asigurarea unei transparențe voluntare”.

Adjunctul ministrului rus al apărării a anunțat că verificarea forțelor de reacție ale Statului unional se va desfășura în două etape și se va încheia pe 20 februarie. Aceasta va include exercițiul comun Allied Resolve-2022, care va viza apărarea comună în cazul unei agresiuni externe.

“În partea a doua a verificării, care va avea loc în perioada 10-20 februarie, va fi executat exercițiul comun Allied Resolve-2022. Scopul exercițiului va consta în elaborarea misiunilor de suprimare și respingere a unei agresiuni externe în timpul ducerii unei operații defensive, de combatere a terorismului și apărare a intereselor Statului unional”, a spus Fomin.

Potrivit acestuia, “în timpul exercițiului, vor fi luate măsuri pentru întărirea protecției graniței de stat, în vederea prevenirii pătrunderii unor grupuri înarmate de luptători, pentru blocarea canalelor de livrare a armelor și munițiilor, precum și pentru căutarea, blocarea și distrugerea formațiunilor înarmate ilegale și a grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului”.

“Acțiunile practice ale trupelor se vor desfășura în poligoanele Domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brest și Osipovichsky, precum și pe alte porțiuni de teren de pe teritoriul Republicii Belarus. Este planificată întrebuințarea aerodromurilor Baranovichi, Luninets, Lida și Machulishchi”, a declarat Alexandr Fomin.

Acesta a menționat că efectivele participante la exerciții, precum și sistemele de armament din dotarea acestora nu depășesc parametrii stabiliți prin Documentul de la Viena din anul 2011.

 

Dislocarea de trupe ruse în Republica Belarus

 

Adjunctul ministrului rus al apărării a declarat în fața atașaților militari că două divizioane de rachete antiaeriene de tip S-400 și 12 avioane de vânătoare de tip Su-35 vor fi dislocate din Rusia pe teritoriul Republicii Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.

“Ca parte a verificării funcționării sistemului unificat de apărare antiaeriană al Statului unional, 12 avioane de vânătoare Su-35 vor fi mutate pe teritoriul Republicii Belarus, iar două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și un divizion de rachete și artilerie antiaeriană vor fi dislocate în statul vecin”, a menționat Fomin.

Acesta a spus că transferul armamentelor se va desfășura în prima din cele două etape ale verificării forțelor de reacție ale Statului unional. Această etapă va dura până pe 09 februarie și va invlude redislocarea trupelor și formarea în timp scurt a grupărilor de trupe pe direcțiile amenințate, organizarea pazei și apărării unor obiective importante de stat și militare, protejarea frontierei de stat a Statului unional în spațiul aerian, inclusiv în cadrul Sistemului regional unic de apărare antiaeriană al Federației Ruse și Republicii Belarus.

După cum a precizat Fomin, “va fi verificată pregătirea și capacitatea forțelor și mijloacelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, inclusiv a Centrului de instrucție comun de apărare antiaeriană, care îndeplinește misiuni pentru apărarea unor obiective importante de pe teritoriul Republicii Belarus”.

“În plus, în această primă etapă, unitățile și marile unități ale Regiunii Militare Est din Federația Rusă și din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus participante la verificare vor executa activități de control privind pregătirea de foc și alte categorii de pregătire pentru luptă. În cadrul procesului de întărire a coeziunii în luptă, vor fi executate exerciții tactice în diverse poligoane, cu elaborarea de acțiuni privind desfășurarea operațiilor ofensive și lupta cu formațiunile înarmate ilegale”, a concluzionat Fomin.                                   

Comentariul autorului: Declarațiile făcute de adjunctul ministrului rus al apărării devoalează declanșarea de către Federația Rusă a unor activități militare fără precedent, care vizează mutarea de importante forțe și mijloace din Extremul Orient în Republica Belarus și la frontiera cu Ucraina.

Acestea au ca scop întărirea întregului flanc vestic al Federației Ruse de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru susținerea negocierilor cu SUA și cu reprezentanții Alianței sau chiar pentru pregătirea ducerii unor acțiuni militare.

Verificarea inopinată a Trupelor Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început vineri, 15 ianuarie. Au urmat trei zile de tăcere totală, în care autoritățile ruse nu au mai prezentat niciun fel de informație despre activitățile desfășurate în Extremul Orient.

Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au fost postate o multitudine de materiale video, care arată platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, ce se deplasează către interiorul țării. Între altele, au fost semnalate trenuri încărcate cu complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M sau cu tehnică din dotarea Infanteriei Marine a Flotei din Oceanul Pacific.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marea Britanie va livra T-72 Ucrainei, dar britanicii au puține surse de aprovizionare. România, una dintre variantele vehiculate, nu mai are niciun T-72 în dotare
Obuzierele K9 Thunder vor avea un nou motor. România va deține „versiunea românească” a Tunetului, produse într-o fabrică ridicată la noi
Franța ar putea cumpăra, în premieră, armament indian: Achiziția sistemelor de rachete ”Pinaka” pare un pas înapoi pentru Armată, dar are câteva mari avantaje
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
T-14 e trecut la „și altele”. (VIDEO) Rușii au prezentat în premieră noul sistem de protecție Arena-M pe un T-90 Proryv, actuala „vedetă” a tancurilor rusești
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Înainte de „bătălia pentru România”, mașina de luptă a infanteriei ASCOD câștigă un contract important în Europa. Licitația la noi va fi foarte strânsă
T-14 vs. AbramsX, bătălia tancurilor de ultimă generație: Ar avea vreo șansă T-14 Armata rus în fața viitorului AbramsX al SUA?
Atenție, România. Un important aliat trage concluzia: Tancurile nu vor dispărea, dar în 2045 cele actuale modernizate ar ajunge la 80 de tone
Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
Tancurile germane, „coșmarul” Rusiei, în versiunea modernă Leopard 2A8, din nou în coasta imperiului. Pentru prima dată după 1991 o fostă republică sovietică cumpără tancuri
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Polonia întărește hotarul de est: Construcția la drumul până în Kaliningrad, finalizată în 2025 / Zidul de la frontiera cu Belarus continuă
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
O țară din regiune suplimentează achiziția de elicoptere UH-60, în timp ce România ar putea găzdui primul centru european Black Hawk. Cu o condiție
Tancul de Himalaya, în condiții extreme. Noul tanc Zorawar a fost testat în condiții în care tancurile T-90 ale Rusiei nu pot face față
Primele 38 de tancuri Abrams M1A2T, o versiune specială pentru Taiwan, au fost livrate aliatului strategic al SUA din Asia
Cum au ajuns pierderile Abrams la 50% în Ucraina. Un „monstru” în lupta cu alte tancuri, dar ucrainenii au lansat 17 proiectile într-o clădire care a rămas în picioare
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
Drone kamikaze fac praf tancuri T-80 și mașini de luptă BMP-3. Ucraina s-a resemnat după demonstrația militară făcută de Coreea de Sud
Premieră în România: Pentru prima dată drone Bayraktar TB2 din dotarea Armatei noastre vor zbura alături de F-16 și alte avioane ale ROAF

Ştiri Recomandate

Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
pixel