Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mișcări de trupe fără precedent: Rusia dislocă în Republica Belarus forțe și mijloace din Extremul Orient
18 ian, 17:09
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.

Cu această ocazie, Alexander Fomin a declarat că militarii din Federația Rusă și Republica Belarus au în vedere o situație în care, pentru a garanta securitatea Statului unional, va fi necesară implicarea întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state prietene.

“Ar putea apărea o situație în care forțele și mijloacele grupării regionale de trupe nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea Statului unional și atunci trebuie să fim pregătiți să o întărim. Împreună cu partea belarusă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește necesitatea implicării întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state pentru apărarea comună”, a spus Fomin în fața atașaților militari străini.

Potrivit declarațiilor sale, în acest sens, Federația Rusă va implica pe teritoriul Republicii Belarus o parte din organele de conducere și subunitățile Regiunii Militare Est, care participă la o verificare inopinată ce se desfășoară în luna ianuarie a acestui an.

Fomin a reamintit că Ministerul rus al Apărării a informat anterior despre activitățile care se desfășoară în prezent în Extremul Orient.

 

Verificarea forțelor de reacție ale Statului unional

 

Alexander Fomin a anunțat că Federația Rusă și Republica Belarus vor desfășura a verificare a forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia vor fi elaborate diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări.

“Organizarea unei activități de acest gen a fost convenită între președinții Federației Ruse și Republicii Belarus încă din luna decembrie a anului trecut. Aceștia au hotărât să efectueze o verificare inopinată a trupelor și să evalueze pregătirea acestora pentru asigurarea securității militare, precum și să elaboreze diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări, a menționat Fomin.

Acesta a precizat că diverse variante de întrebuințare a grupării regionale de trupe sunt exersate în mod regulat. “În cursul anului trecut, a fost efectuat exercițiul comun Vest-2021, în timpul căruia a fost confirmat nivelul rudicat de pregătire pentru luptă al acesteia”, a spus Fomin.

 

Desfășurarea de exerciții comune

 

Viceministrul rus al apărării, a declarat că, în luna februarie, va fi efectuată verificarea forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia va fi evaluată capacitatea Forțelor Armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus de a asigura securitatea coaliției formate între cele două țări.

“Rezultatul principal al activităților desfășurate va fi reprezentat de evaluarea capacităților organelor de conducere militară a trupelor de a îndeplini misiunile de asigurare a securității militare a Statului unional”, a adăugat Fomin.

Acesta a menționat că “toate informațiile prezentate în timpul briefingului sunt furnizate de Ministerul rus al Apărării pentru asigurarea unei transparențe voluntare”.

Adjunctul ministrului rus al apărării a anunțat că verificarea forțelor de reacție ale Statului unional se va desfășura în două etape și se va încheia pe 20 februarie. Aceasta va include exercițiul comun Allied Resolve-2022, care va viza apărarea comună în cazul unei agresiuni externe.

“În partea a doua a verificării, care va avea loc în perioada 10-20 februarie, va fi executat exercițiul comun Allied Resolve-2022. Scopul exercițiului va consta în elaborarea misiunilor de suprimare și respingere a unei agresiuni externe în timpul ducerii unei operații defensive, de combatere a terorismului și apărare a intereselor Statului unional”, a spus Fomin.

Potrivit acestuia, “în timpul exercițiului, vor fi luate măsuri pentru întărirea protecției graniței de stat, în vederea prevenirii pătrunderii unor grupuri înarmate de luptători, pentru blocarea canalelor de livrare a armelor și munițiilor, precum și pentru căutarea, blocarea și distrugerea formațiunilor înarmate ilegale și a grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului”.

“Acțiunile practice ale trupelor se vor desfășura în poligoanele Domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brest și Osipovichsky, precum și pe alte porțiuni de teren de pe teritoriul Republicii Belarus. Este planificată întrebuințarea aerodromurilor Baranovichi, Luninets, Lida și Machulishchi”, a declarat Alexandr Fomin.

Acesta a menționat că efectivele participante la exerciții, precum și sistemele de armament din dotarea acestora nu depășesc parametrii stabiliți prin Documentul de la Viena din anul 2011.

 

Dislocarea de trupe ruse în Republica Belarus

 

Adjunctul ministrului rus al apărării a declarat în fața atașaților militari că două divizioane de rachete antiaeriene de tip S-400 și 12 avioane de vânătoare de tip Su-35 vor fi dislocate din Rusia pe teritoriul Republicii Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.

“Ca parte a verificării funcționării sistemului unificat de apărare antiaeriană al Statului unional, 12 avioane de vânătoare Su-35 vor fi mutate pe teritoriul Republicii Belarus, iar două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și un divizion de rachete și artilerie antiaeriană vor fi dislocate în statul vecin”, a menționat Fomin.

Acesta a spus că transferul armamentelor se va desfășura în prima din cele două etape ale verificării forțelor de reacție ale Statului unional. Această etapă va dura până pe 09 februarie și va invlude redislocarea trupelor și formarea în timp scurt a grupărilor de trupe pe direcțiile amenințate, organizarea pazei și apărării unor obiective importante de stat și militare, protejarea frontierei de stat a Statului unional în spațiul aerian, inclusiv în cadrul Sistemului regional unic de apărare antiaeriană al Federației Ruse și Republicii Belarus.

După cum a precizat Fomin, “va fi verificată pregătirea și capacitatea forțelor și mijloacelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, inclusiv a Centrului de instrucție comun de apărare antiaeriană, care îndeplinește misiuni pentru apărarea unor obiective importante de pe teritoriul Republicii Belarus”.

“În plus, în această primă etapă, unitățile și marile unități ale Regiunii Militare Est din Federația Rusă și din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus participante la verificare vor executa activități de control privind pregătirea de foc și alte categorii de pregătire pentru luptă. În cadrul procesului de întărire a coeziunii în luptă, vor fi executate exerciții tactice în diverse poligoane, cu elaborarea de acțiuni privind desfășurarea operațiilor ofensive și lupta cu formațiunile înarmate ilegale”, a concluzionat Fomin.                                   

Comentariul autorului: Declarațiile făcute de adjunctul ministrului rus al apărării devoalează declanșarea de către Federația Rusă a unor activități militare fără precedent, care vizează mutarea de importante forțe și mijloace din Extremul Orient în Republica Belarus și la frontiera cu Ucraina.

Acestea au ca scop întărirea întregului flanc vestic al Federației Ruse de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru susținerea negocierilor cu SUA și cu reprezentanții Alianței sau chiar pentru pregătirea ducerii unor acțiuni militare.

Verificarea inopinată a Trupelor Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început vineri, 15 ianuarie. Au urmat trei zile de tăcere totală, în care autoritățile ruse nu au mai prezentat niciun fel de informație despre activitățile desfășurate în Extremul Orient.

Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au fost postate o multitudine de materiale video, care arată platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, ce se deplasează către interiorul țării. Între altele, au fost semnalate trenuri încărcate cu complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M sau cu tehnică din dotarea Infanteriei Marine a Flotei din Oceanul Pacific.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
După ce a dislocat F-35 în Bulgaria, Olanda va participa cu 200 de soldați în România în cadrul grupului de luptă condus de Franța
Artilerie de ultimă generație pentru Ucraina. SUA anunță că au livrat în premieră obuziere M777
Trupe ucrainene vor fi instruite în Marea Britanie pentru a exploata eficient tehnica furnizată de regat
Trageri Piranha V, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Blindate slovace Piranha V, made în Romania? Slovacia a cerut informații despre Piranha V, într-un contract gigant
VBCI, Stryker și Patria. Concurență acerbă occidentală pentru a furniza Marocului vehicule blindate moderne
Geografia ne „obligă”. Armata României are nevoie și de transportoare blindate amfibii
Rușii au scos complexele de rachete Tochka-U de la naftalină. Deși retrase oficial din înzestrare, acestea au fost semnalate în proximitatea Ucrainei
În Rusia vor fi încorporați peste 130.000 de recruți. Rusia susţine că incorporările nu au legătură cu situația conflictului din Ucraina
Serbia introduce în serviciul de luptă noi obuziere autohtone Nora B-52
Dispozitivele de comunicații nesigure expun militarii ruși angajați în invazia din Ucraina
Un batalion de voluntari din Belarus luptă alături de militarii ucraineni
Un soldat român a murit într-un accident nefericit petrecut în Poligonul Smârdan
În plină agresiune militară asupra Ucrainei, Rusia vrea să mai înființeze o divizie de desant aerian
Rachetele americane Javelin au spulberat tancurile T-72 în Ucraina. Sistemul special improvizat de ruși deasupra turelei a fost fără folos
Ucraina: Forţele pentru Operaţii Speciale au capturat un al treilea sistem Pantsir (Foto)
Exerciţiul Justice Eagle 22 | Un număr de 900 de militari români şi americani s-au instruit în comun în Poligonul Smârdan
Militarii ucraineni au doborât un elicopter rusesc Mi-24 în apropiere de Kiev (Video)
Ruşii susţin ca au obținut supremația aeriană în Ucraina. Surse ruse susțin că au fost introduse în luptă inclusiv bombardierele Su-34
Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei cu Ucraina
Locuitorii regiunii Cernăuți, invitați să se înscrie în brigada militară ucraineană „Cneazul Roman cel Mare”
Polonia cumpără 250 de tancuri Abrams de ultimă generație din SUA, devenind astfel una dintre primele țări cu acces la această tehnologie
Începe detensionarea situației de la granița Ucrainei?(Foto/Video). Rusia anunță că trupele Regiunilor Militare Vest și Sud încep să revină în cazărmi
Franţa: Peste 1.000 de mercenari ai Wagner Group se află în prezent în Mâli
După Statele Unite și Marea Britanie, Canada își retrage instructorii militari din Ucraina
Instructorii militari americani și britanici părăsesc Ucraina
EXCLUSIV
Cum a ratat România o brigadă permanentă de tancuri Abrams pe teritoriul ei. Documentația există, discuțiile cu SUA ar putea fi reluate
Ucraina mizează pe două milioane de voluntari pentru Apărarea Teritorială
Cam aşa arată o demonstraţie de forţă eşuată. Mai multe tancuri ruseşti T-72 au rămas blocate în noroi (Foto/Video)
Mesaj de la Comandantul forţelor NATO: Suntem aici la invitația României pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune
General ucrainean, mesaj pentru armata rusă: Invadarea Ucrainei nu va fi o simplă plimbare în parc

Ştiri Recomandate

Biden laudă Germania şi alţi aliaţi din NATO, inclusiv România, pentru creşterea cheltuielilor militare
Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre
Avioane F-35 pentru Grecia | Atena va înainta o cerere oficială către Washington pentru aeronave de generaţia a V-a
Secretarul general al NATO: Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare
Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație
Franța a primit primul lot de rachete modernizate MICA pentru Rafale și Mirage 2000. Din 2026 MBDA livrează noua generație de rachete aer-aer
Marina SUA a încetinit comenzile pentru F-35. Deficitul de avioane de luptă al marinei americane se poate prelungi până în 2031
Rusia a distrus în Ucraina un depozit cu 40 de tone de cereale. Concomitent prima navă cu cereale, sub protecția forțelor ruse, a plecat spre „țările prietene”
Turcia nu va fi reprimită în programul F-35, dar primeşte unele asigurări că SUA sprijină vânzarea de avioane F-16
Ucraina a distrus un sistem rusesc Panțîr-S1 pe Insula Șerpilor. Armata anunță că operațiunile pentru eliberarea insulei continuă
După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice
Acțiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% după ce acționarii au decis să nu plătească dividendele pentru 2021
Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro
NATO a aprobat noul concept strategic: Rusia, considerată o ameninţare şi China o provocare
Rusia arată că își continua programul de inzestrare militară. Flota rusă din Marea Baltică va primi în dotare nava purtătoare de rachete Grad
SUA va prelua prin rotație comanda grupului de luptă naval SNMG 2 al NATO
Armata SUA a ales tancul Griffin II. Propunerea GDLS a fost declarata câştigătoarea programului militar Mobile Protected Firepower (MPF)
Podul de peste râul Irpin de lângă Kiev a fost distrus după ce a fost lovit de un fulger
Siria a recunoscut independența așa-ziselor republici Doneţk şi Lugansk. Ucraina rupe relațiile diplomatice cu regimul Assad
Imagini prin satelit arată faptul că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad
Iohannis: Suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România
Suedia şi Finlanda au fost invitate să adere la NATO
Iohannis, despre Forțele Navale Române: Facem tot ce putem la nivel de dotare. Marea Neagră va fi declarată zonă de interes strategic
SUA spulberă și ultima speranță a Turciei de a primi F-35. Riscul ca Rusia să aibă acces la date secrete ale programului e uriaș
Regatul Unit și Norvegia au convenit să transfere către Ucraina mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270
Ucraina va primi alte şase obuziere Pzh2000 din Germania și Olanda
România vrea o prezență de 10.000 militari NATO pe teritoriul ei
Polonia, un exemplu de urmat pentru România. Fregate moderne britanice Arrowhead 140 și încă trei nave autohtone Kormoran II comandate
Rusia susține într-un material video că a utilizat noile sisteme de război electronic Krasukha-S4 împotriva avioanelor și dronelor Ucrainei
Turcia nu a cerut concesii SUA pentru a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Invitațiile oficiale vor fi înmânate azi
Schimbare majoră în politica germană. Germania e în curs de a construi cea mai mare armată convențională din Europa
Moment istoric: Turcia a renunțat la veto și va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro