Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mișcări de trupe fără precedent: Rusia dislocă în Republica Belarus forțe și mijloace din Extremul Orient
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.

Cu această ocazie, Alexander Fomin a declarat că militarii din Federația Rusă și Republica Belarus au în vedere o situație în care, pentru a garanta securitatea Statului unional, va fi necesară implicarea întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state prietene.

“Ar putea apărea o situație în care forțele și mijloacele grupării regionale de trupe nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea Statului unional și atunci trebuie să fim pregătiți să o întărim. Împreună cu partea belarusă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește necesitatea implicării întregului potențial al organizațiilor militare din cele două state pentru apărarea comună”, a spus Fomin în fața atașaților militari străini.

Potrivit declarațiilor sale, în acest sens, Federația Rusă va implica pe teritoriul Republicii Belarus o parte din organele de conducere și subunitățile Regiunii Militare Est, care participă la o verificare inopinată ce se desfășoară în luna ianuarie a acestui an.

Fomin a reamintit că Ministerul rus al Apărării a informat anterior despre activitățile care se desfășoară în prezent în Extremul Orient.

 

Verificarea forțelor de reacție ale Statului unional

 

Alexander Fomin a anunțat că Federația Rusă și Republica Belarus vor desfășura a verificare a forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia vor fi elaborate diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări.

“Organizarea unei activități de acest gen a fost convenită între președinții Federației Ruse și Republicii Belarus încă din luna decembrie a anului trecut. Aceștia au hotărât să efectueze o verificare inopinată a trupelor și să evalueze pregătirea acestora pentru asigurarea securității militare, precum și să elaboreze diverse variante de acțiune comună pentru neutralizarea amenințărilor și stabilizarea situației la granițele celor două țări, a menționat Fomin.

Acesta a precizat că diverse variante de întrebuințare a grupării regionale de trupe sunt exersate în mod regulat. “În cursul anului trecut, a fost efectuat exercițiul comun Vest-2021, în timpul căruia a fost confirmat nivelul rudicat de pregătire pentru luptă al acesteia”, a spus Fomin.

 

Desfășurarea de exerciții comune

 

Viceministrul rus al apărării, a declarat că, în luna februarie, va fi efectuată verificarea forțelor de reacție ale Statului unional, în timpul căreia va fi evaluată capacitatea Forțelor Armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus de a asigura securitatea coaliției formate între cele două țări.

“Rezultatul principal al activităților desfășurate va fi reprezentat de evaluarea capacităților organelor de conducere militară a trupelor de a îndeplini misiunile de asigurare a securității militare a Statului unional”, a adăugat Fomin.

Acesta a menționat că “toate informațiile prezentate în timpul briefingului sunt furnizate de Ministerul rus al Apărării pentru asigurarea unei transparențe voluntare”.

Adjunctul ministrului rus al apărării a anunțat că verificarea forțelor de reacție ale Statului unional se va desfășura în două etape și se va încheia pe 20 februarie. Aceasta va include exercițiul comun Allied Resolve-2022, care va viza apărarea comună în cazul unei agresiuni externe.

“În partea a doua a verificării, care va avea loc în perioada 10-20 februarie, va fi executat exercițiul comun Allied Resolve-2022. Scopul exercițiului va consta în elaborarea misiunilor de suprimare și respingere a unei agresiuni externe în timpul ducerii unei operații defensive, de combatere a terorismului și apărare a intereselor Statului unional”, a spus Fomin.

Potrivit acestuia, “în timpul exercițiului, vor fi luate măsuri pentru întărirea protecției graniței de stat, în vederea prevenirii pătrunderii unor grupuri înarmate de luptători, pentru blocarea canalelor de livrare a armelor și munițiilor, precum și pentru căutarea, blocarea și distrugerea formațiunilor înarmate ilegale și a grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului”.

“Acțiunile practice ale trupelor se vor desfășura în poligoanele Domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brest și Osipovichsky, precum și pe alte porțiuni de teren de pe teritoriul Republicii Belarus. Este planificată întrebuințarea aerodromurilor Baranovichi, Luninets, Lida și Machulishchi”, a declarat Alexandr Fomin.

Acesta a menționat că efectivele participante la exerciții, precum și sistemele de armament din dotarea acestora nu depășesc parametrii stabiliți prin Documentul de la Viena din anul 2011.

 

Dislocarea de trupe ruse în Republica Belarus

 

Adjunctul ministrului rus al apărării a declarat în fața atașaților militari că două divizioane de rachete antiaeriene de tip S-400 și 12 avioane de vânătoare de tip Su-35 vor fi dislocate din Rusia pe teritoriul Republicii Belarus, în cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional.

“Ca parte a verificării funcționării sistemului unificat de apărare antiaeriană al Statului unional, 12 avioane de vânătoare Su-35 vor fi mutate pe teritoriul Republicii Belarus, iar două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și un divizion de rachete și artilerie antiaeriană vor fi dislocate în statul vecin”, a menționat Fomin.

Acesta a spus că transferul armamentelor se va desfășura în prima din cele două etape ale verificării forțelor de reacție ale Statului unional. Această etapă va dura până pe 09 februarie și va invlude redislocarea trupelor și formarea în timp scurt a grupărilor de trupe pe direcțiile amenințate, organizarea pazei și apărării unor obiective importante de stat și militare, protejarea frontierei de stat a Statului unional în spațiul aerian, inclusiv în cadrul Sistemului regional unic de apărare antiaeriană al Federației Ruse și Republicii Belarus.

După cum a precizat Fomin, “va fi verificată pregătirea și capacitatea forțelor și mijloacelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, inclusiv a Centrului de instrucție comun de apărare antiaeriană, care îndeplinește misiuni pentru apărarea unor obiective importante de pe teritoriul Republicii Belarus”.

“În plus, în această primă etapă, unitățile și marile unități ale Regiunii Militare Est din Federația Rusă și din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus participante la verificare vor executa activități de control privind pregătirea de foc și alte categorii de pregătire pentru luptă. În cadrul procesului de întărire a coeziunii în luptă, vor fi executate exerciții tactice în diverse poligoane, cu elaborarea de acțiuni privind desfășurarea operațiilor ofensive și lupta cu formațiunile înarmate ilegale”, a concluzionat Fomin.                                   

Comentariul autorului: Declarațiile făcute de adjunctul ministrului rus al apărării devoalează declanșarea de către Federația Rusă a unor activități militare fără precedent, care vizează mutarea de importante forțe și mijloace din Extremul Orient în Republica Belarus și la frontiera cu Ucraina.

Acestea au ca scop întărirea întregului flanc vestic al Federației Ruse de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru susținerea negocierilor cu SUA și cu reprezentanții Alianței sau chiar pentru pregătirea ducerii unor acțiuni militare.

Verificarea inopinată a Trupelor Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început vineri, 15 ianuarie. Au urmat trei zile de tăcere totală, în care autoritățile ruse nu au mai prezentat niciun fel de informație despre activitățile desfășurate în Extremul Orient.

Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au fost postate o multitudine de materiale video, care arată platforme feroviare încărcate cu tehnică militară, ce se deplasează către interiorul țării. Între altele, au fost semnalate trenuri încărcate cu complexe de rachete operativ-tactice Iskander-M sau cu tehnică din dotarea Infanteriei Marine a Flotei din Oceanul Pacific.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Ce se întâmplă cu BTR-80A sovietice ale Ungariei după achiziția de Lynx. Primele blindate au ajuns deja la partenerii din Serbia
România vrea o linie proprie pentru muniția de 120 mm pentru Abrams, dar și 155 mm pentru K9. Doi giganți din industrie vor să se implice
Offsetul pentru obuziere: K9 Tunetul va fi produs în colaborare cu industria din România. Dar într-o fabrică ridicată de la zero
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Un nou lot mare de blindate Piranha 5 produse în România va fi livrat Armatei. Cunoaștem numărul blindatelor de ultimă generație ce vor fi livrate
În vizită la Statul Major al Forțelor Terestre ministrul Tîlvăr spune că înzestrarea va continua, dar „prioritatea e resursa umană”
Comandamentul Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre, înființat de România şi Bulgaria
Tancul de Himalaya. Zorawar este noul tanc ușor al Indiei, conceput pentru a ține piept Chinei în zonele de mare altitudine
Rusia a dezvoltat un nou vehicul greu de luptă, însă tot pe o platformă veche. Blindatul are la bază T-72 și e adaptat războiului împotriva Ucrainei
Un stat european doboară orice record: Contract pentru sute de tancuri KF51 și 1.000 de IFV Lynx, de peste 20 miliarde de euro cu Rheinmetall
TOP cele mai puternice Armate din lume pe artilerie: Trei țări arabe intră în Top 20 iar surprinzător nu SUA sunt pe prima poziție ci un aliat din Asia
Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei
Sistemele KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României. S-a „spart gheața” pentru armament coreean: Urmează K9?
Polonia negociază intens achiziția celor 1.000 de tancuri K2: În doi ani începe producția în Polonia. K2 sunt dorite și de România
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Vânătorii de munte câștigă aproape tot la competițiile aplicativ-militare ale Forțelor Terestre Române
K2 pentru România, la pachet cu infrastructură? Compania care produce tancurile, interesată și de modernizarea șoselelor și căilor ferate românești
Pentru prima dată, Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au distrus cea mai nouă stație rusească de comunicații (Foto/Video)
Un membru NATO din inima Europei cumpără 77 de tancuri Leopard 2A8. Acesta este doar începutul pentru Armata cehă
Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Obuzier autopropulsat Archer / Sursa: BAE Systems
EXCLUSIV
Pentru România în viitor urmează și obuziere pe roți. Iar Archer ar putea fi integrat pe camioane Iveco produse aici, dar va fi concurență mare
UPS Dragomirești vrea să producă muniție NATO de calibru mare, inclusiv 120 mm pentru tancuri Abrams. Uzina românească, acord cu GD
Coreenii au ținut capul de afiș în România cu obuziere K9, mașini de luptă Redback și tancuri K2. Ministrul Tîlvăr, discuții cu reprezentanți ai industriei din Coreea
Lansatoare românești APR-40, filmate pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresiile despre bătrânele APR-40

Ştiri Recomandate

Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
pixel