Misiune inedită în sud-estul României și deasupra Mării Negre: Avioane ale SUA și o dronă RQ-4B au acoperit în premieră aceeași zonă
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 11.07.2022, mai multe mijloace de cercetare ale NATO au îndeplinit misiuni specifice în sud-estul României și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Pentru prima dată, a apărut o situație inedită, când mijloace aliate pilotate și nepilotate au zburat simultan în aceeași zonă.
Începând din dimineața zilei de luni, în spațiul aerian al României și deasupra Mării Negre s-au aflat patru avioane occidentale, între care două de tip RC-135W, câte unul de tip E-3A și EP-3E, precum și o dronă americană RQ-4B.
Astfel, un avion de cercetare radioelectronică Boeing RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4138 și indicativul radio HOMER11, a evoluat la o altitudine de 9.745 de metri, cu o viteză de circa 940 de kilometri pe oră. Aceasta a efectuat mai multe treceri la granița de est a României, pe un traiect de zbor cuprins între Bacău și Constanța.
De asemenea, un alt avion de cercetare radioelectronică Boeing RC-135W din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, îndeplinind o misiune SIGINT. Aeronava, cu numărul de înregistrare RRR7211, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aceasta a evoluat în jumătatea acvatoriului Mării Negre, la limita FIR Sevastopol.
Simultan a efectuat misiuni în aceeași zonă și o dronă RQ-4B Global Hawk, fapt ce reprezintă o premieră
Simultan, în aceeași zonă a aburat și o dronă de cercetare strategică RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru pentru că, de regulă, mijloacele de cercetare aeriană ale NATO nu operează în același raion.
Drona de cercetare americană Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 04.2015 și indicativul radio FORTE12, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aparatul de zbor fără pilot a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri, cu o viteză de circa 698 de kilometri pe oră. Acesta a zburat ceva mai la est decât o face de obicei, în timpul misiunilor executate aproape zilnic în zona Mării Negre.
În partea de est a României s-a mai aflat și un avion AWACS din cadrul NATO de tip Boeing E-3A Sentry. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90448, a zburat în cercuri concentrice la nord-vest de Brașov, după care s-a deplasat în Delta Dunării.
Tot în Delta Dunării a evoluat și un avion Lockheed EP-3E Aries II aparținând Forțelor Navale americane. Aeronava, cu numărul de înregistrare 159893, a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia). Aceasta a zburat într-un raion cuprins între Constanța, Tulcea și Sulina.
Probabil că zborurile desfășurate de mijloacele de cercetare aeriană ale NATO au vizat dislocarea și activitățile desfășurate de Forțele Armate ale Federației Ruse în Regiunea Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News