Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misteriosul sindrom Havana ar putea fi un atac al Rusiei împotriva SUA. Sau un caz care amintește de minciuna lui Pacepa devenită mit
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Presa occidentală a declanșat o campanie masivă prin dezvăluirile din ultimele zile privind apariția sindromului Havana, printre spionii și diplomații americani acreditați la Viena. Considerat ani de zile o închipuire de către directorii CIA și șefii din cadrul Departamentului de Stat, apoi luat în serios doar atunci când membrul unei familii politice americane s-a plâns de fenomene similare sindromului, uitat din nou, iată că acum afacerea explodează în mijlocul Europei.
Sursă foto: Departamentul de Stat al SUA
Sursă foto: Departamentul de Stat al SUA

Sindromul Havana reprezintă unul din misterele medicale ale lumii contemporane. Atacuri neașteptate de vertigo, țiuituri severe în urechi, dureri de cap cronice și de maximă intensitate, lipsa somnului sau oboseală cronică sunt doar câteva din efectele a ceea ce medicii au denumit, la pachet, sindromul Havana.

A luat numele capitalei cubaneze pentru că acolo s-au înregistrat primele cazuri în rândul agenților CIA din cadrul celebrului serviciu de activități clandestine, care începând cu 2016 și 2017 au început să acuze diverse senzații auditive, vizuale, apoi neurologice extreme. Atunci când agenții americani s-au plâns că acest sindrom efectiv invalidează activitatea lor cotidiană, afectând viața lor, șefii din CIA au ignorat fenomenul. Gina Haspel, prima femeie director al CIA, a refuzat ani de zile să considere până și deschiderea unui dosar de investigație. Totul părea a face parte dintr-un mecanism psihologic cunoscut în lumea activităților secrete ca fiind un fenomen psihogen de masă, adică autodiagnosticarea și inducerea de simptom medical fantomă.

Este un mecanism cvasi natural, care poate fi declanșat artificial de către subiecții umani, care să îi apere de starea de panică extremă. Fenomenul este cunoscut în lumea informațiilor, operativii de intelligence având de a face cu nivele de stres ridicate și permanente. Ca atare inducerea de diverse simptome care să ducă, în cazuri extreme, la adevărate manifestări de boli neurologice sau patologii sinonime ca manifestări cu cele adevărate, nu este necunoscută medicilor.

Dar atunci când numărul de cazuri a crescut îngrijorător, agenți CIA și diplomați din ambasadele SUA din lume identificând tot mai multe cazuri, din Franța, Germania, Rusia, Africa sau Asia, atunci totul a devenit în mod clar o problemă. Dacă este o problemă medicală sau o problemă de stres profesional, discuțiile sunt extrem de încinse iar juriul încă nu s-a exprimat.

 

Sindromul Havana, atacuri coordonate de Rusia?

 

Atât administrația Trump cât și Biden au catalogat aceste incidente medicale ca fiind atacuri ordonate de către Rusia, atașând o perspectivă de tip militar sindromului Havana.

Aceste acuze aduc foarte mult cu celebrele povești ale unui alt spion american, cunoscutul general Pacepa, care declara că România avea capacitatea de a iradia direct un subiect uman tehnologic, la timpul acela procedeul fiind practic imposibil fără radierea unor suprafețe întinse în jurul celui atacat. Minciuna inventată de către Pacepa, pentru a îl prezenta ca un criminal odios pe conducătorul comunist român Ceaușescu, a prins foarte repede și a rezistat, exact ca legenda vampirilor, generații de spioni de toate culorile crezând în anomalia tehnică și legenda jalnică construită în jurul ei. 

Deci la Viena se redeschide scandalul sindromului Havana. Presa americană anunță cifre incredibile, de ordinul zecilor de agenți CIA și diplomați americani acreditați în Austria, ca fiind noile victime ale sindromului Havana. Adică sunt victime ale atacurilor rusești cu fascicole de microunde.

Desigur Viena este capitala spionajului european. De la organizații internaționale precum Agenția atomică sau OPEC, până la spațiul de intersecție dintre interesele Rusiei cu cele ale Occidentului, Viena ca oraș, are un statut aparte. Mai mult, Austria are o politică neutrală efectivă, astfel că, în raport cu alte țări sau regiuni, dacă nu spionezi la adresa guvernului austriac, nimeni nu te inoportunează. Este o regulă pe care SUA au încercat deseori să o schimbe, dar guvernul austriac a refuzat să ducă luptele cu spionii altora în numele SUA. Mai mult, Viena are o calitate aparte, acolo spionii nu sunt torturați sau uciși, cum se întâmplă în cazul marilor case de spionaj americane, franceze, rusești sau chineze.

Deci un oraș al valsului, al operei și romantic pe deasupra care te lasă să spionezi în pace și fără pericolul de a fi executat de o putere adversă atunci când ești descoperit. Și tocmai în orașul celei mai mari centrale CIA din Europa, care subordonează micile centre de spionaj american din estul Europei, este declanșat scandalul sindromului Havana.

 

Până în prezent nu există vreo dovadă că a fost folosită această tehnologie

 

Pentru moment nu există nici o dovadă că tehnologia cu microunde a fost folosită vreodată de către oricare putere tehnologică din lume împotriva unui subiect uman.

CIA și FBI au căutat și caută peste tot tehnologia hard (aparate, model de emisie, intensitate etc) precum și locul de unde ar putea fi emis acest fascicol de microunde, dar de ani de zile nu găsesc nimic.

La otrăvirea lui Litvinenko, în Londra, s-au descoperit urmele de polonium în avioanele folosite de agenții ruși care au executat misiunea, în cazul sindromului Havana nu există nici o urmă lăsată de o eventuală activitate ostilă umană sau artificială. Mai mult, vecinii austrieci ai spionilor americani și diplomaților ambasadei  SUA (având în vedere că aceștia nu locuiesc pe teritoriul ambasadei din Viena, ci peste tot în oraș), nu s-au plâns și nu se plâng de neașteptate semne ale sindromului Havana. Scanurile epidermice de profunzime efectuate de către medicii americani, asupra victimelor așa-zisului sindrom, nu au identificat niciun fel de semne de agresiune externă.

Până în acest moment nu există o dovadă medicală reală care să susțină teoria atacului cu fascicole de microunde, analizele detaliate neurologice ale pacienților nerelevând niciun fel de traumă internă creată de agresiuni exogene.

Și totuși agenții secreți ai CIA susțin că se simt rău. Elita politică americană consideră că aceștia sunt atacați de Rusia. Lăsând că dacă teoria este adevărată, este clar că CIA are probleme de securitate a datelor, deoarece numele unui spion CIA sigur nu se regăsește pe Google sau în cartea de telefon din gările Vienei, problema pare a lua amploare din punct de vedere politic si securitar.

Căci o observație pe care specialiști BAU (unității centrale a CIA pentru profil si comportament) au făcut-o, că numai cetățeni americani se plâng de acest sindrom, deschide enorm de multe șantiere de arheologie în zona de intelligence. Niciun alt spion sau diplomat al aliaților SUA sau dintr-o altă țară nu s-a plâns vreodată de aceste ciudate și neexplicate fenomene medicale invalidante.

Vom urmări atent evoluția acestui nou scandal marca CIA. Pentru moment nu avem răspunsuri. Dar evoluția politică a acuzelor la adresa Rusiei va fi foarte interesantă. Să fie recenta explozia de cazuri din Viena legată de negocierile nucleare cu Iranul, la care SUA nu au avut oficial acces încă? Să fie legată de intenția americană tot mai pregnantă de a rupe Austria din neutralitatea sa prietenoasă față de Rusia pentru a o atașa cruciadei globale care, cu efort enorm și extrem de multă presiune, încearcă să o pregătească împotriva Rusiei și Chinei?

Iată întrebări la care scenariștii noului sindromului Havana au sigur răspunsuri. Dacă sindromul Havana există cu adevărat sau este doar o invenție a agenților secreți, de tipul Pacepa.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel