Modernizarea Forţelor Aeriene Croate | Avioane noi sau second-hand? F-16 Block 70/72 VS. Rafale F3 ‑ R
Croația a anunţat că la data de 12 decembrie 2020 a finalizat oficial etapa de evaluare a ofertelor depuse de SUA, Suedia, Franța și Israel, după anunţarea intenţiei de achiziţie a unor avioane de luptă pentru modernizarea Forţelor Aeriene. Ofertele care se bucură de cea mai multă credibilitate sunt: F-16 Block 70/72 „Viper” și Rafale F3R.
La începutul lunii noiembrie, DefenseRomania a precizat că Zagrebul a dat undă verde începerii evaluării ofertelor depuse după anunţarea intenţiei de achiziţie de avioane de luptă pentru modernizarea Forţelor Aeriene Croate.
Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21.
Încă din septembrie Croaţia trebuia să aleagă între patru oferte - două oferte pentru aeronave noi, iar două pentru aeronave second-hand: Suedia cu Gripen C / D și SUA cu F-16 (în versiunea Block 70/72) - aeronave noi. Franța cu Rafale F3 ‑ R și Israel cu F-16 (în versiunea Block 30), ambele oferte second hand.
Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul guvernului de la Zagreb, la 12 decembrie 2020, se precizează că în urma analizării celor patru oferte de avioane de luptă multi-rol, Comisia însărcinată cu evaluarea acestora a trimis un raport cuprinzător şi detaliat cu privire la cea cea mai bună ofertă.
Comisia, potrivit comunicatului, a luat în considerare toate ofertele depuse şi le-a analizat amănunțit pe baza a trei criterii: din punct de vedere strategic, din punct de vedere al capacităților și din punct de vedere financiar.
Croaţia nu oferă detalii amănunţite despre oferte sau despre numărul de aparate ce urmează a fi achiziţionate. Totuși, publicația noastră a citat de-a lungul timpului presa din Croația care vorbea despre 12 aeronave.
La începutul anului viitor, concluziile raportului vor fi prezentate Comisiei pentru Apărare din parlamentul croat, după care Guvernul va lua decizia finală cu privire la selectarea celei mai bune oferte de aeronave de luptă multi-rol pentru Forţele Aeriene Croate. După aceea, va începe faza de elaborare a unui acord interguvernamental cu guvernul statului - Government to government (G2G) - a cărui ofertă va fi selectată, astfel încât acordul să poată fi încheiat până cel târziu la sfârșitul anului 2021.
Momentan, conținutul raportului care trebuie să ajungă pe masa Comisiei pentru Apărare este clasificat. Dar, conform mai multor publicaţii croate, citate de Opex 360, ofertele care se bucură de cea mai multă credibilitate sunt: F-16 Block 70/72 „Viper” și Rafale F3R.
,,Informațiile neoficiale indică faptul că este foarte probabil că Comisia pentru Apărare să recomande alegerea între avioanele F-16 F-16 Block 70/72, oferite de SUA și avioanele Rafale, oferite de Franţa”, precizează cotidianul Jutarnji.
Publicaţia franceză Opex 360 precizează că data la care aeronavele vor fi livrare, precum și valoarea contractului sunt două dintre criteriile cele mai importante de care Croaţia ţine cont în evaluare celei mai bune oferte. Conform cifrelor menționate de presă croată, se presupune că oferta franceză prezintă cel mai bun raport calitate / preț, deoarece se referă la 7 miliarde de kuna [930 milioane de euro] pentru 12 Rafale F3R, iar oferta SUA avioanele F-16 F-16 Block 70/72 este evaluată la peste 11 miliarde de kuna [1,46 miliarde de euro].
Domeniul strategic va fi, de asemenea, decisiv, așa cum a indicat premierul croat în comunicatul său de presă. Zagrebul are două opțiuni: să se apropie de Statele Unite prin alegerea de avioane F-16V sau să joace cartea cooperării europene în domeniul apărării.
Croația va avea de ales între aeronave noi sau second hand, solicitând în acest sens oferte pentru 12 aparate. Trebuie să menționăm că acest stat din fosta Iugoslavie nu se află la prima tentativă de a achiziționa aeronave de vânătoare.
Croații au fost anul trecut pe punctul de a semna un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă totul a picat după ce Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite. În prezent, Forțele Aeriene Croate au în dotare aeronave MiG-21 care însă vor fi scoase din uz până în 2024.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News