Modernizarea primului crucișător greu rusesc se apropie de final. “Monstrul” cu peste 500 de rachete se dorește a fi cea mai puternică nave din lume
În ultima perioadă, reprezentanții ruși au comunicat detalii privind modernizarea crucișătorului nuclear purtător de rachete Amiral Nakhimov al Flotei de Nord. Oficialii ruși consideră că acesta va deveni cea mai puternică navă din lume, dispunând de 240 de rachete de atac și de 240 de rachete dirijate antiaeriene.
La jumătatea anului trecut, la Șantierul Naval Sevmash, a început etapa a doua a lucrărilor de modernizare a navei, conform Proiectului 1144.4. În 2021 este planificată începerea testelor pe mare, iar în 2022, crucișătorul va reveni în compunerea flotei.
În acest fel, se poate spune că lucrările de reparații prelungite, care se desfășoară începând din 2013, se apropie de final, iar nava rusească “va fi capabilă să schimbe echilibrul de forțe din Oceanul Planetar”.
Nava va dispune de noul sistem de rachete antiaeriene cu lansare verticală de tip 9K96 Polyment-Redut. Acesta va avea 30 de instalații de lansare, cu opt celule fiecare.
În același timp, la bordul navei se va afla și un complex de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip 42S6 Morpheus, cu opt instalații de lansare cu opt celule. De asemenea, crucișătorul va avea în dotare complexul universal de rachete Kalibr-NK, ce va include 30 de instalații de lansare de tip 3S14, cu opt celule fiecare. Complexul va putea întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, precum și noile rachete hipersonice Zircon.
În afară de acestea, crucișătorul va primi complexul antisubmarin de dimensiuni reduse Paket-NK, cu patru instalații de lansare cu patru celule, destinat pentru distrugerea torpilelor și submarinelor adversarului în zona apropiată. În dotarea navei se va afla și complexul de rachete antisubmarin Otvet, care va folosi rachete 91RE1.
Crucișătorul Amiral Nakhimov va avea la bord și o instalație de artilerie A-190 Universal, cu calibrul de 100 de milimetri, precum și patru instalații de artilerie automate AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri.
Componenta de radare și sistemul de conducere de pe navă vor suferi și ele modificări semnificative. Amiral Nakhimov va primi sistemul de conducere Puma-02, precum și radarele cu trei coordonate Furke și Fregat-M-2EM. În plus, fiecare sistem de apărare antiaeriană va fi echipat cu un întreg grup de radare proprii.
În consecință, distrugerea unei astfel de nave, cu un deplasament de 24.000 de tone și o viteză de 32 de noduri va fi foarte dificilă.
Comentariul autorului: În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de trei crucișătoare grele cu propulsie nucleară Proiect 1144 din clasa Orlan. Unul dintre acestea aparține Flotei din Oceanul Pacific, Amiral Lazarev, iar alte două, Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, fac parte din compunerea Flotei de Nord.
Numai unul dintre acestea este operațional, Petru cel Mare, în timp ce Amiral Lazarev este în conservare, iar Amiral Nakhimov este supus unui proces de reparații și modernizare.
Probabil că, după revenirea în serviciul de luptă a crucișătorului Amiral Nakhimov, cea de-a doua navă de acest tip a Flotei de Nord, Petru cel Mare, va fi supusă și ea modernizării, în versiunea Proiect 1144.4.
În ceea ce privește viitorul celui de-a treilea crucișător, Amiral Lazarev, nu a fost luată o decizie finală, dar, se pare, că reprezentanții ruși înclină tot spre modernizarea acestuia. Forțele Navale ale Federației Ruse au nevoie de nave de acest tip, ținând cont de faptul că de mulți ani nu a mai fost construit niciun crucișător.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News