NATO continuă să culeagă informații din zona Mării Negre, chiar și fără sprijinul dronelor RQ-4B
Deasupra României s-au aflat un avion britanic de cercetare radiolelectronică RC-135W, un avion american de patrulare antisubmarin P-8A și un avion de cercetare american de tip Challenger 650 ARTEMIS. De asemenea, teritoriul românesc a fost tranzitat de o dronă americană de cercetare RQ-4B, care a îndeplinit misiuni specifice în proximitatea regiunii Kaliningrad, de pe teritoriul Poloniei.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, consultate de DefenseRomania, pe 15.07.2024, mai multe mijloace de cercetare aeriană ale NATO au zburat în partea de est a României și în zona litoralului românesc de la Marea Neagră, culegând informații despre trupele ruse din regiune.
Avionul de cercetare radioelectronică RC-135W Rivet Joint, aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, a decolat de la Baza Aeriană Waddington.
Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZZ666 și indicativul radio RRR7215, a ieșit deasupra apelor neutre ale Mării Negre de pe teritoriul României, evoluând la o altitudine de 8.847 de metri. Aceasta a orbitat în apropierea litoralului României și Bulgariei, efectuând mai multe treceri, într-un raion cuprins între Tulcea și Varna. Trebuie remarcat faptul că deși, de regulă, când ies deasupra Mării Negre, avioanele britanice de acest tip sunt escortate de avioane de vânătoare Typhoon, de această dată nu a fost cazul. Probabil că datorită faptului că aeronava de cercetare nu s-a aventurat în largul Mării Negre, unde ar fi putut fi interceptată de avioanele de vânătoare rusești. Zborul a fost efectuat numai în apropierea litoralului celor două state membre NATO, la distanță mare de Sevastopol (aproximativ 370 de kilometri).
Un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA a zburat într-o regiune consacrată din zona Mării Negre, respectiv în Delta Dunării. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și a orbitat în zona spațiului aerian al României și a litoralului românesc de la Marea Neagră, într-un raion situat la sud-est de Tulcea.
În aceeași perioadă, toată partea de est a României a fost survolată de un avion american de cercetare Challenger 650 ARTEMIS. Acesta a efectuat mai multe treceri de la sud-est de Suceava și până la nord-vest de Constanța, evoluând la o altitudine de 10.973 de metri.
De asemenea, o dronă de cercetare RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a trecut prin spațiul aerian al României și s-a deplasat în zona regiunii Kaliningrad de la Marea Baltică.
Drona, cu numărul de înregistrare 09-2039 și indicativul radio FORTE11, a decolat tot de la Baza Aeriană Sigonella. Misiunea acesteia a durat peste 20 de ore, încheindu-se pe 16.07.2024. Aparatul de zbor fără pilot a zburat în partea de nord-est a Poloniei, de la Gdynia la Bialystok.
Privind acest întreg tablou se poate constata că, după incidentul din 23 iunie, când mai multe rachete ucrainene au lovit Sevastopolul, fiind coordonate, probabil, de o dronă americană RQ-4B aflată deasupra Mării Negre, statele membre NATO și-au schimbat strategia folosită în timpul misiunilor de cercetare din regiune. Acest lucru a fost influențat și de decizia Rusiei de a lua măsuri de retorsiune în cazul repetării acestei situații. Astffel, dronele americane RQ-4B nu au mai apărut deasupra Mării Negre, fiind redirecționate în zona regiunii Kaliningrad. Deși misiunile de cercetare efectuate în Marea Neagră continuă, acestea se desfășoară mult mai prudent, numai cu avioane pilotate. Aeronavele zboară preponderent deasupra teritoriului României și a litoralului românesc de la Marea Neagră.
Probabil că, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut, această situație nu va dura prea mult, iar zborurile deasupra acvatoriului Mării Negre vor fi reluate în adâncimea acestuia, îndeosebi în partea centrală.
Surse: itamilradar.com, x.com, t.me.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News