Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO denunţă acţiunile destabilizatoare ale Rusiei, exprimându-şi deplina solidaritatecu Cehia
22 apr, 14:36
Ţările membre ale NATO au denunţat joi 'acţiunile destabilizatoare' ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Republicii Cehe, care lansase un apel la o 'acţiune colectivă' cu expulzări de diplomaţi ruşi, relatează AFP.

'Aliaţii îşi exprimă profunda preocupare privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică şi în special pe teritoriul Alianţei, precum şi deplina lor solidaritate cu Republica Cehă', a anunţat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu şeful diplomaţiei cehe Jan Hamacek, conform Reuters.

Republica Cehă a acuzat Rusia de orchestrarea unei explozii, soldată cu moartea a doi cetăţeni cehi, pe teritoriul său în 2014 şi a expulzat 18 angajaţi ai Ambasadei Rusiei din Praga, presupuşi membri ai serviciilor de informaţii ruseşti.

Moscova a ripostat, expulzând 20 de diplomaţi cehi. Praga a ameninţat miercuri că va majora numărul diplomaţilor expulzaţi dacă Rusia refuză să permită întoarcerea diplomaţilor săi la post joi la prânz.

Şeful diplomaţiei cehe lansase marţi un apel ţărilor Uniunii Europene şi NATO la o 'acţiune colectivă' care să prevadă expulzări de diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Praga. Douăzeci şi unu dintre cele 30 de ţări membre ale NATO fac parte din UE.

Jan Hamacek s-a exprimat în faţa Consiliului Atlanticului de Nord, care reuneşte ambasadori ai ţărilor membre NATO, a indicat Alianţa cu sediul la Bruxelles. El i-a informat pe aliaţi asupra activităţilor desfăşurate de agenţi ruşi pe teritoriul Republicii Cehe, care au dus la explozia, în 2014, a unui depozit de muniţii la Vrbetice (estul ţării), deflagraţie soldată cu doi morţi şi importante pagube materiale.

Ministrul Hamacek a spus că autorităţile de la Praga 'iau în considerare alte măsuri substanţiale', a adăugat NATO.

Presupuşii autori ai exploziei din 2014 au fost identificaţi ca fiind cei doi agenţi ruşi suspectaţi de Londra de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018, împreună cu fiica sa Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei.

Această crimă comisă pe teritoriul britanic a provocat o gravă criză diplomatică. Ţările occidentale au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi, iar Moscova la rândul său a expulzat 150 de diplomaţi occidentali.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Forțele Aeriene Române participă la exercițiul militar CASTLE FORGE. Aeronave F-15E Strike Eagle ale US Air Force au aterizat la Baza Aeriană Borcea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro