Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nava de cercetare rusească Yantar a fost semnalată în proximitatea cablurilor transatlantice de Internet
19 aug, 13:36
Potrivit site-ului navalnews.com, nava de cercetare rusească Yantar provoacă îngrijorare atunci când apare în apropierea coastelor statelor occidentale. Anterior, aceasta a îndeplinit misiuni specifice în largul coastelor Siriei, în Golful Persic sau în apropierea SUA. Acum, aceasta se află în proximitatea litoralului Irlandei, în apropierea cablurilor subacvatice de Internet.

Nava de cercetare Yantar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a apărut în largul coastei atlantice a Irlandei. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare irlandeze a declarat că Marina Irlandei este la curent cu prezența navei rusești în zonă.

Nava, care dispune de o serie de submersibile și sisteme sonar pentru scufundări la adâncime, a mai fost suspectată și înainte de operațiuni pe cablurile submarine.

Conform datelor Sistemului automatizat de identificare (AIS) colectate de MarineTraffic.com, în dimineața zilei de marți, 17 august, în jurul orei locale 04.00, Yantar a staționat între două cabluri submarine de Internet. Aceasta a rămas în aceeași poziție pe tot parcursul zilei de miercuri, după care și-a continuat deplasarea spre sud-vest.

În orele dinaintea staționării, nava schimbase cursul pentru a se deplasa paralel cu cablul submarin celtic norvegian. Celălalt cablu din apropiere este AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. De asemenea, este posibil ca în apropiere să se mai afle și alte elemente de infrastructură subacvatică.

G Ad:

Conforma analizei surselor deschise (OSINT), Yantar a părăsit Baza Navală Olenya Guba din Arctica rusă, în jurul datei de 08 august. Ținând cont de faptul că navele militare nu sunt obligate să respecte aceleași reguli ca navele civile, Yantar pare să-și oprească în mod frecvent sisteemul AIS. Deci, nu se poate stabili cu exactitate unde se află. Cu toate acestea, nava rusească a fost observată în largul coastelor de vest ale Irlandei și Scoției în această perioadă.

Baza Navală Olenya Guba adăpostește o serie de mijloace speciale ale Forțelor Navale ale Federației Ruse. De exemplu, aici se află dislocat celebrul submarin spion Losharik, ce a suferit un incendiu important pe 01 iulie 2019.

Yantar este descrisă în mai multe feluri, de la navă cu destinație specială la navă oceanografică. Acestea sunt considerate însă eufemisme pentru o navă spion. Nava aparține Direcției Principale pentru Cercetări Subacvatice (GUCI) a Rusiei, din care fac parte și submarinele pentru misiuni speciale, respectiv submarinele spion.

În dotarea navei de cercetare Yantar se află un submersibil AS-37 Russia, Proiect 16810 Rus, care se poate scufunda la o adâncime de peste 6.000 de metri (20.000 de picioare). Acesta este transportat într-un hangar mare și poate fi lansat peste tribord. La pupa, se află instalații pentru lansarea submersibilelor de dimensiuni mai reduse și a vehiculelor cu telecomandă (ROV). Nava poate fi echipată și cu sistemul ARS-600, care este versiunea rusească a submersibilului Deep Worker proiectat în Canada.

Submersibilile și ROV-urile pot fi întrebuințate pentru operarea pe infrastructura de pe fundul mării, cum ar fi cablurile de Internet. În plus, Yantar își poate folosi sistemele sonar tractate de la bord, pentru cartografierea fundului mării.

Recent, și alte nave au fost suspectate de supravegherea în apropierea cablurilor submarine. Pe 15 august, The Times a informat că este în curs de desfășurare o anchetă privind lucrările submarine neautorizate. O navă civilă a fost suspectată de supravegherea unui cablu în favoarea Rusiei. Chiar dacă misiunea actuală a navei Yantar nu este legată direct de aceasta, ea face parte cu siguranță dintr-o imagine de ansamblu.

Pe baza modelelor de operare anterioare, se poate aprecia că nava rusească de cercetrare Yantar va îndeplini misiuni pe mare timp de câteva luni. Aceasta va desfășura activități multiple de cercetare, inclusiv în apropierea cablurilor de Internet.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori. Turcia declară persona non grata ambasadori inclusiv din SUA, Germania sau Franța
F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro