Nava de cercetare rusească Yantar a fost semnalată în proximitatea cablurilor transatlantice de Internet
Potrivit site-ului navalnews.com, nava de cercetare rusească Yantar provoacă îngrijorare atunci când apare în apropierea coastelor statelor occidentale. Anterior, aceasta a îndeplinit misiuni specifice în largul coastelor Siriei, în Golful Persic sau în apropierea SUA. Acum, aceasta se află în proximitatea litoralului Irlandei, în apropierea cablurilor subacvatice de Internet.
Nava de cercetare Yantar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a apărut în largul coastei atlantice a Irlandei. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare irlandeze a declarat că Marina Irlandei este la curent cu prezența navei rusești în zonă.
Nava, care dispune de o serie de submersibile și sisteme sonar pentru scufundări la adâncime, a mai fost suspectată și înainte de operațiuni pe cablurile submarine.
Conform datelor Sistemului automatizat de identificare (AIS) colectate de MarineTraffic.com, în dimineața zilei de marți, 17 august, în jurul orei locale 04.00, Yantar a staționat între două cabluri submarine de Internet. Aceasta a rămas în aceeași poziție pe tot parcursul zilei de miercuri, după care și-a continuat deplasarea spre sud-vest.
În orele dinaintea staționării, nava schimbase cursul pentru a se deplasa paralel cu cablul submarin celtic norvegian. Celălalt cablu din apropiere este AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. De asemenea, este posibil ca în apropiere să se mai afle și alte elemente de infrastructură subacvatică.
Conforma analizei surselor deschise (OSINT), Yantar a părăsit Baza Navală Olenya Guba din Arctica rusă, în jurul datei de 08 august. Ținând cont de faptul că navele militare nu sunt obligate să respecte aceleași reguli ca navele civile, Yantar pare să-și oprească în mod frecvent sisteemul AIS. Deci, nu se poate stabili cu exactitate unde se află. Cu toate acestea, nava rusească a fost observată în largul coastelor de vest ale Irlandei și Scoției în această perioadă.
Baza Navală Olenya Guba adăpostește o serie de mijloace speciale ale Forțelor Navale ale Federației Ruse. De exemplu, aici se află dislocat celebrul submarin spion Losharik, ce a suferit un incendiu important pe 01 iulie 2019.
Yantar este descrisă în mai multe feluri, de la navă cu destinație specială la navă oceanografică. Acestea sunt considerate însă eufemisme pentru o navă spion. Nava aparține Direcției Principale pentru Cercetări Subacvatice (GUCI) a Rusiei, din care fac parte și submarinele pentru misiuni speciale, respectiv submarinele spion.
În dotarea navei de cercetare Yantar se află un submersibil AS-37 Russia, Proiect 16810 Rus, care se poate scufunda la o adâncime de peste 6.000 de metri (20.000 de picioare). Acesta este transportat într-un hangar mare și poate fi lansat peste tribord. La pupa, se află instalații pentru lansarea submersibilelor de dimensiuni mai reduse și a vehiculelor cu telecomandă (ROV). Nava poate fi echipată și cu sistemul ARS-600, care este versiunea rusească a submersibilului Deep Worker proiectat în Canada.
Submersibilile și ROV-urile pot fi întrebuințate pentru operarea pe infrastructura de pe fundul mării, cum ar fi cablurile de Internet. În plus, Yantar își poate folosi sistemele sonar tractate de la bord, pentru cartografierea fundului mării.
Recent, și alte nave au fost suspectate de supravegherea în apropierea cablurilor submarine. Pe 15 august, The Times a informat că este în curs de desfășurare o anchetă privind lucrările submarine neautorizate. O navă civilă a fost suspectată de supravegherea unui cablu în favoarea Rusiei. Chiar dacă misiunea actuală a navei Yantar nu este legată direct de aceasta, ea face parte cu siguranță dintr-o imagine de ansamblu.
Pe baza modelelor de operare anterioare, se poate aprecia că nava rusească de cercetrare Yantar va îndeplini misiuni pe mare timp de câteva luni. Aceasta va desfășura activități multiple de cercetare, inclusiv în apropierea cablurilor de Internet.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News