New Strategy Center, studiu despre războiul hibrid purtat de Rusia în Republica Moldova
New Strategy Center publică un nou studiu, care analizează de această dată războiul hibrid desfășurat de Rusia împotriva Republicii Moldova. În contextul în care Ucraina se confruntă cu o invazie la scară largă din partea Rusiei, Republica Moldova este victima unui război hibrid complex, desfășurat de Kremlin pe multiple planuri.
În Republica Moldova se află la putere cea mai pro-europeană conducere din istoria sa, ce-și propune scoaterea țării de sub influența Moscovei, în special în plan politic, energetic, informațional, fapt ce a determinat o reacție puternică din partea Rusiei.
Primele două capitole ale lucrării se concentrează pe situația din regiunea separatistă Transnistria și regiunea autonomă Găgăuzia, zone unde Moscova păstrează o influență puternică.
Chișinăul va trebui să găsească noi modalități de dialog cu Tiraspolul, în condițiile în care formatul de negociere 5+2 nu mai este viabil, iar alegerile din Găgăuzia din acest an sunt importante pentru că vor desemna viitorul lider de la Comrat, un politician moderat putând să gestioneze relația cu autoritățile de la Chișinău și să nu dea curs acțiunilor de destabilizare orchestrate de Rusia.
Studiul analizează, totodată, principalele pârghii ale Moscovei folosite pentru destabilizarea și controlul Republicii Moldova, ca modalitate de manifestare a războiului hibrid rusesc.
Dependența energetică, presiunea economică, controlul asupra unor partide, influența oligarhilor, propaganda și dezinformarea, rolul Bisericii subordonate canonic Rusiei sunt atent analizate.
Pentru acest studiu autorii au folosit informații din surse deschise, precum și informații relevante obținute ca urmare a unei vizite de documentare organizate de New Strategy Center în Republica Moldova în ianuarie 2023.
Studiul îi are ca autori pe George Scutaru, CEO al NSC și fost consilier prezidențial pentru securitate națională, Marcu Solomon, Ecaterina Dadiverina și Diana Baroian, experți în cadrul NSC.
Studiul poate fi citit integral accesând link-ul ataşat aici.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News