Rachetele Kinjal au fost ani la rândul mândria complexului militaro-industrial rusesc.
Rachetele Kinjal au fost ani la rândul mândria complexului militaro-industrial rusesc.
Țările Uniunii Europene au aprobat luni un al doisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 18.12.2023, citând surse din cadrul departamentului militar, că Ministerul rus al Apărării a adoptat decizia de a crește mobilitatea trupelor pe toate direcțiile strategice. În acest scop, a început formarea mai multor regimente noi în compunerea Aviației Militare de Transport.
Racheta lansată de Coreea de Nord luni dimineață ar fi putut avea o rază de acțiune de peste 15.000 km. km, ceea ce înseamnă că ar putea lovi oriunde în Statele Unite, a declarat adjunctul ministrului japonez al apărării Shingo Miyake, făcând referire la constatările preliminare ale ministerului.
Primii militari germani vor ajunge în 2024. Misiunea se va încheia în 2027, iar prezența brigăzii germane în Lituania are scopul de a consolida securitatea în regiune.
Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Marea Neagră. Un punct strategic nu doar pentru România, din perspectivă economică și energetică, dar și pentru întreaga regiune, martora unui război fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, conflict declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat astăzi, pe 18 decembrie, victoria coaliţiei „Aleksandar Vucic - Serbia nu trebuie să se oprească”, condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), la alegerile parlamentare anticipate din ţară. „Cu 127 de mandate, vom avea o majoritate absolută în parlament”, a declarat optimist Vucic citat de AFP.
În 1989, regimurile comuniste în ţările din Europa Centrală şi de Est au fost zguduite din temelii. România a fost singura ţară în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi.
Astăzi, 17 decembrie, canalul TV „Russia 24” a distribuit fragmente dintr-un interviu televizat cu președintele rus Vladimir Putin. Previzibil, liderul de la Kremlin a urmărit în discursu său identificarea și exploatarea elementelor care pot reprezenta fisuri în relația dintre Europa și SUA, iar pentru aceasta s-a centrat pe declarația recentă a președintelui american Joe Biden, potrivit căreia, dacă Ucraina este învinsă, Rusia ar putea ataca țări NATO.
''Piesele de lego ale NATO'' devin tot mai mici dar, poate cel mai important lucru este că aceste piese mici devin tot mai multe. Procesul are loc peste tot în lume unde există un stat NATO, inclusiv aici în România, sub ochii noștri, iar recenta suită de exerciții multinaționale din țara noastră se înscrie în acest trend.
Guyana și Venezuela au convenit aseară să evite utilizarea forței și să nu escaladeze tensiunile în disputa asupra regiunii bogate în petrol Essequibo, după o întâlnire între șefii lor de stat la St. Vincent și Grenadinele, scrie Reuters.
„Cine a tras în noi, după 22?” e una din marile întrebări care nu-și găsesc răspunsul în Revoluția română din Decembrie 1989, în ciuda unui rechizitoriu extrem de vast făcut public de Parchetul Militar. Problema securiștilor, care s-au activat după arestarea lui Nicolae Ceaușescu, cu scopul readucerii acestuia la putere, așa numita Rețea S, rămâne deschisă.
Ca parte a Legii Bugetului Apărării cunoscută sub numele de NDAA, Congresul SUA a aprobat o măsură care interzice chiar și viitorilor președinți să părăsească NATO în mod unilateral, adică fără acordul Congresului.
Ucraina a primit un al doilea sistem de apărare antiaeriană Patriot din rezervele Bundeswehrului, conform listei oficiale de armament pe care Germania îl furnizează Ucrainei, actualizată joi, 14 decembrie. Sistemul include o stație de control, o instalație radar, opt lansatoare și peste 60 de rachete.
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Vorbind joi, 14 decembrie, la tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului, președintele rus Vladimir Putin, care deține puterea de aproape 24 de ani și care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura pentru un nou mandat, a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în sală.
Reprezentanții statelor membre UE au convenit să adopte cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat o sursă UE. Procedurile sunt de așteptat să fie finalizate vineri.
Senatul SUA a aprobat miercuri, 13 decembrie, bugetul de apărare al țării pentru anul fiscal 2024, cunoscut și sub numele de National Defense Authorization Act, în valoare de 886,3 miliarde de dolari. Noul buget este cu 28 de miliarde (3%) mai mare decât anul anterior.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată pe 14.12.2023 la Bruxelles, premierul slovac, Robert Fico, a declarat că Slovacia și Alianța Nord-Atlantică au opinii diferite în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei.
La summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au aprobat recomandarea Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
Ministerul român al Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.
La sfârșitul lunii noiembrie, Armata rusă și-a desfășurat nou formata Divizie 104 Aeropurtată Gărzi în Ucraina.
Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
În decembrie, Rusia a accelerat propaganda și vorbește despre modul în care teritoriul Ucrainei se va micșora.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev a denaturat declarațiile lui Biden și explică cum Ucraina poate fi redusă la regiunea Liov din vestul țării și poate exista în continuare ca țară independentă, îndeplinind astfel cererea Occidentului de independență.
Imaginile din Batalionul 501 de Infanterie Marină din Ucraina arată că forțele ruse încep să îmbunătățească tranșeele. Armata rusă instalează masiv rame și copertine pentru tranșee care au ca scop protejarea soldaților de camerele dronelor ucrainene.
Muncitorii din Sofia, Bulgaria, au început să demonteze un monument de 45 de metri înălțime al Armatei Roșii Sovietice, care se ridică deasupra orașului din 1954.
Balázs Orbán, consilierul politic șef al premierului ungar a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că guvernul lui Viktor Orbán este dispus să nu opună veto asupra ajutorului pentru Ucraina în schimbul deblocării totale a fondurilor UE pentru Ungaria. Totuși, acest lucru nu înseamnă o schimbare a poziţiei Ucrainei cu privire la începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, Budapesta fiind vocal împotrivă.
Forțele armate ale Marii Britanii se confruntă cu un deficit de echipamente de 17 miliarde de lire sterline (21,6 miliarde de dolari) în următorii 10 ani, a anunțat luni organul de supraveghere a cheltuielilor publice.
Ieri seară, Parlamentul polonez a votat un vot de încredere în noul guvern pro-european al premierului Donald Tusk, relatează dpa.
Astăzi, Guvernul noului premier polonez Donald Tusk a depus jurământul, cel mai recent pas în transferul puterii într-o țară care a fost condusă de naționaliști timp de opt ani, adesea în contradicție cu Uniunea Europeană.