Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie.
Ambasada Suediei, împreună cu Asociaţia Green Revolution, organizează în acest weekend o serie de activități, menite să promoveze stilul de viață durabil, care are ca prioritate respectul față de natură. Tradiţiile şi valorile culturale suedeze vor fi sărbătorite, sâmbătă şi duminică, la Roaba de Cultură din Parcul Regele Mihai I al României, în cadrul evenimentului Midsommar.
Rusia va răspunde la decizia României de a reduce numărul angajaţilor Ambasadei Rusiei la Bucureşti cu peste 50 de persoane, au anunţat, joi, pentru TASS, surse din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, potrivit Rador.
Prezenţa consistentă a NATO în România contribuie la securitatea regională, a declarat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.
Nervi de oțel sau inconștiență. Așa putem caracteriza atitudinea unui biciclist ucrainean, după ce acesta a trecut la doar câțiva metri de un sistem M142 HIMARS, exact în momentul când erau lansate rachetele.
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Iranul spune că a dezvoltat racheta hipersonică Fattah, capabilă să zboare cu o viteză de 15 ori mai mare decât sunetul.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START, Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat un mesaj de mulţumire preşedintelui României, Klaus Iohannis, şefului guvernului, Nicolae Ciucă, precum şi postului public de televiziune TVR pentru ajutorul acordat autorităţilor de la Chişinău în cadrul organizării Summitului Comunităţii Politice Europene care s-a desfăşurat joi, 1 iunie, la Bulboaca, transmite Agerpres, care citează portalul Deschide.md.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti piloţi ai forţelor aeriene germane (Luftwaffe) pentru instruirea piloţilor chinezi, acţiune prin care Beijingul ar putea obţine secrete ale NATO, consemnează Agerpres, care citează AFP.
Ungaria rămâne un cal troian al Rusiei în interiorul UE și NATO. Guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban a prezentat oficial o hartă a Ucrainei, însă fără Crimeea anexată ilegal de Rusia în martie 2014.
Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă, la Singapore, că dialogul dintre Statele Unite şi China este esenţial şi va ajuta la evitarea calculelor greşite care ar putea duce la conflict, transmite Agerpres, care citează AFP.
Congresul american a acceptat joi să suspende plafonul datoriei şi astfel să înlăture in extremis ameninţarea unei incapacităţi de plată a Statelor Unite, notează Agerpres, care citează AFP.