Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România, discuţiile fiind axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
Armenia este pregătită să recunoască enclava Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, dacă autorităţile de la Baku se angajează să garanteze securitatea populaţiei de etnie armeană din această regiune montană, transmit agenţia de presă de stat rusă TASS şi canalul Telegram "Ostorojno, novosti!", citându-l pe premierul armean Nikol Paşinian, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o întrevedere cu omologul său slovac, Miroslav Wlachovsky, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, transmite MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a accentuat necesitatea continuării izolării internaţionale a Rusiei şi a susţinut adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa statului agresor, transmite MAE.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău, relatează RadioChisinau.md.
Potrivit oficialilor din Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a epuizat mare parte din stocul de rachete , iar industria rusă s-ar părea că nu reușește să țină pasul cu nivelul consumului de muniție, în special în cazul rachetelor care încorporează un nivel ridicat de tehnologie.
Așa cum arăta acum câteva luni și publicația Foreign Policy, în geopolitică, rare sunt momentele când o schimbare tectonică se observă în momentul în care se produce. Războiul din Ucraina este, alături de căderea Zidului Berlinului sau atacurile de la 11 septembrie, una dintre puținele excepții.
Agresiunea militară din estul Europei, coroborată cu relația strânsă dintre Rusia și China, au fost motive suficiente pentru ca Japonia să ia o decizie care, în sine, marchează un punct de cotitură, și care o va transforma într-un actor geopolitic major.
În perioada 21 mai - 2 iunie, Kosovo va găzdui exercițiul internațional în regiunea balcanică, "Defender Europe 23". Colonelul, Ejup Maqedonci, din cadrul Forțelor de Securitate din Kosovo (FSK), în emisiunea "Lajmet e Fundit" a televiziunii kosovare RTK, a declarat că "Defender Europe '23" este un exercițiu desfășurat de Armata Statelor Unite pentru Europa și Africa, la care vor participa diverse țări NATO, dar și țări din Europa și Africa.
Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite Agepres, care citează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin, a prezidat, luni, 15 mai, reuniunea Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse în cadrul căreia au fost analizate relaţiile dintre Rusia şi statele ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, CSI.
Aeronave de luptă de generația a cincea, F-22 Raptor, ale Aviaței SUA au fost dislocate la baza aeriană Amari din Estonia, la aproximativ 200 de km de spațiul aerian al Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că se așteaptă ca aliații să cadă de acord asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să îndeplinească standardele alianței la următoarea întâlnire de la Vilnius.
DefenseRomania vă invită să urmăriți luni, 15 mai 2023, de la ora 12.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministerul de Externe al Africii de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul SUA din cauza acuzațiilor pe care le-a făcut cu o zi mai devreme, potrivit cărora statul african a furnizat Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina.
Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.
Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar nu a reușuit să atingă 50%+1 și vom avea turul II.
Turcia votează. Azi sunt așteptați la urne peste 60 de milioane de turci care își vor alege președintele din trei candidați: Recep Tayyip Erdogan, longevivul președinte turc, Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției și Sinan Ogan, reprezentantul extremei drepte. Principalii actori vor fi fără îndoială Erdogan și Kilicdaroglu.
Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat sâmbătă că un obiect neidentificat a pătruns în spaţiul aerian polonez, din direcţia Belarusului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, nu exclude posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din noiembrie 2024.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a luat apărarea vineri omologului său rus, Vladimir Putin, împotriva acuzaţiilor de ingerinţă în apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia, notează Agerpres, care citează AFP.
Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida a vizitat Coreea de Sud. Aceasta este prima vizită oficială a unui lider japonez la Seul în ultimii 12 ani.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, anunță că UE va investi masiv în industria de apărare, ca răspuns la războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează Agerpres, care citează Reuters.
NATO elaborează o nouă strategie care să răspundă la noua realitate geopolitică generată de războiul declanșat de Putin în Ucraina, scrie ElPais. Acest nou plan este de așteptat să fie aprobat la un summit de la Vilnius, în iulie.