Ministerul rus al Justiţiei a lansat o anchetă în legătură cu un muzeu dedicat fostului preşedinte Boris Elţîn, bănuit că a acţionat ca posibil "agent străin", au relatat joi media de stat ruse citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Ministerul rus al Justiţiei a lansat o anchetă în legătură cu un muzeu dedicat fostului preşedinte Boris Elţîn, bănuit că a acţionat ca posibil "agent străin", au relatat joi media de stat ruse citate de Reuters, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova o asistenţă macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md.
A avut loc inaugurarea oficială a modernului Aeroport Internațional de la Brașov din Transilvania.
Belarusul nu va ezita să folosească armele nucleare desfăşurate de Rusia pe teritoriul său dacă va fi atacat, a avertizat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat, marţi, în funcţia de prim-ministru pe Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, din coaliţia de guvernământ, în cadrul unui acord de rotaţie a premierilor, menit să asigure stabilitatea politică.
Liderii Franței, Germaniei și Poloniei s-au întâlnit luni la Paris pentru discuții axate pe sprijinul militar pentru contraofensiva Ucrainei, dar și pe viitoarele garanții de securitate care urmează să fie acordate țării, înainte de un summit NATO din iulie, scrie DW.
Statele Unite, împreună cu aliații, au efectuat, săptămâna trecută, un exercițiu naval de amploare în Pacificul de est.
Ministerul Apărării Naționale din Lituania a anunțat, pe 12.06.2023, că, în cursul săptămânii trecute, avioanele de vânătoare ale statelor membre NATO, care îndeplinesc misiuni de poliție aeriană în zona Mării Baltice, au fost ridicate în aer de 15 ori pentru a escorta diverse aeronave militare rusești.
Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat oficial demisia din fruntea Guvernului României.
În 2022, securitatea globală s-a deteriorat semnificativ, în comparație cu acum zece ani. Războaiele au devenit mai frecvente în lume, cheltuielile militare au crescut, iar problema securității alimentare s-a agravat, notează experții de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).Revenirea la fricile Războiului Rece: Numărul focoaselor nucleare ajunge aproape de cota 10 mii (Raport SIPRI)
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO. Acesta e condus de Franța și se află constituit în România la Cincu.
În prezent, Forțele Armate ale Ucrainei au în serviciu doar două astfel de baterii complete - Germania și Statele Unite fiind primele state care au anunțat furnizarea echipamentelor antiaeriene. Ulterior, s-a adăugat Olanda, care a ”lipit” elemente din Patriot (în special lansatoare și rachete) la sistemele furnizate de două state.
Institutul Italian pentru Studii Politice Internaționale a prezentat experiențele țărilor din Golf legate de introducerea armatei obligatorii pentru cetățeni pe parcursul unui deceniu.
La acest moment se consideră că un eventual eșec al contraofensivei ucrainene ar fi ușor de observat. Dacă aliniamentele de contact rămân relativ neschimbate sau Ucraina nu poate recuceri un oraș semnificativ, este de așteptat să apară voci care vor avea îndoieli cu privire la succesul acesteia, mai ales dacă ucrainenii pierd prea multe trupe, iar o mulțime de echipamente este distrusă.
Atât Federația Rusă, cât și ”intermediarii” săi se află în spatele operațiunilor împotriva Suediei.
Su-34 este principalul avion de vânătoare/bombardier al Rusiei, dar flota sa s-a redus de la începutul războiului Ucraina-Rusia. Su-34 este proiectat să funcționeze în orice condiții meteorologice, fie zi, fie noapte.
Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a oferit în exclusivitate pentru DefenseRomania câteva explicații privind particularitățile celor două state-ancoră ale Flancului Estic al NATO: România și Polonia. El a fost întrebat însă și de posibilitatea ca țara noastră să găzduiască o bază militară americană permanentă, pe modelul Poloniei.
China şi Cuba ar putea stabili o facilitate pe insulă care să joace rolul de instalaţie electronică de interceptare.
Sâmbătă, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene. „Se desfășoară acțiuni de contraofensivă și defensivă. Și cred că o vom simți”, a spus Zelenski.
Președintele rus Vladimir Putin poate veni la summitul din august al formatului economic BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) din Africa de Sud și nu va fi reținut, în ciuda fapștului că pe numele președintelui rus este emis un mandat internațional de arestare. Această decizie finală a fost anunțată de biroul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa.
Summitul NATO de la Vilnius se profilează drept unul dintre cele mai pivotale evenimente din ultimele decenii, fiind de așteptat ca Alianța nord-atlantică să-și ajusteze profund mecanismele de răspuns militar, care vor însemna, probabil, și consolidarea conceptului ”deterrence by denial”(descurajare prin negare/interzicerea accesului), o ”apărare totală”, ce va extinde scutul NATO dincolo de domeniul militar. Vorbim de o strategie integrată, care va reuni planurile militare naționale și regionale, dar și modificări la nivelul unităților de luptă.
”La Vilnius vom aproba cea mai importantă transformare de doctrină militară a NATO din ultima jumătate de secol”, confirmă Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică pentru producția de drone, arată oficialii de la Casa Albă.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie.
Ambasada Suediei, împreună cu Asociaţia Green Revolution, organizează în acest weekend o serie de activități, menite să promoveze stilul de viață durabil, care are ca prioritate respectul față de natură. Tradiţiile şi valorile culturale suedeze vor fi sărbătorite, sâmbătă şi duminică, la Roaba de Cultură din Parcul Regele Mihai I al României, în cadrul evenimentului Midsommar.
Rusia va răspunde la decizia României de a reduce numărul angajaţilor Ambasadei Rusiei la Bucureşti cu peste 50 de persoane, au anunţat, joi, pentru TASS, surse din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, potrivit Rador.
Prezenţa consistentă a NATO în România contribuie la securitatea regională, a declarat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.
Nervi de oțel sau inconștiență. Așa putem caracteriza atitudinea unui biciclist ucrainean, după ce acesta a trecut la doar câțiva metri de un sistem M142 HIMARS, exact în momentul când erau lansate rachetele.
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.