După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.
După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.
Ministerul apărării anunță că a descoperit elemente dintr-o dronă, în urma căutărilor de sâmbătă.
Liderii țărilor G20 au convenit că Uniunea Africană va fi și ea membră a blocului, a anunțat premierul indian Narendra Modi la începutul summitului G20 de la Delhi.
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, este gata să încheie un acord cu dictatorul rus Vladimir Putin privind furnizarea de arme.
Varșovia știe de unde vine pericolul și acționează, cei 4% din PIB - promiși pentru Armată - nefiind doar pe hârtie.
Statele Unite vor include probabil rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în viitorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Statul Major al Forțelor Navale Române a anunțat, pe 08.09.2023, că România și SUA organizează în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Marinei Române din Delta Dunării și Marea Neagră, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3.
Ucraina a respins vineri ideea privind o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în schimbul revenirii acesteia din urmă în înţelegerea care a permis timp de un an exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Comisia Europeană (CE) şi-a admonestat vineri ambasadorul de la Viena, Martin Selmayr, şi l-a convocat pentru discuţii la Bruxelles după ce Austria şi-a manifestat public indignarea faţă de o intervenţie în care acesta a acuzat guvernul austriac că şi-a diminuat prea puţin dependenţa faţă de gazul rusesc şi plăteşte Moscovei "bani însângeraţi", relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Coreea de Nord a pus în funcțiune primul său submarin nuclear tactic. A fost repartizată unei flote care patrulează în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. Acest lucru a fost raportat vineri de agenția de știri de stat KCNA. Însuși liderul nord-coreean Kim Jong-un a participat la ceremonia de lansare.
Situația de securitate din Kosovo continuă să rămână "foarte instabilă", deși s-a calmat după marile violențe din mai, a declarat miercuri comandantul forțelor NATO din Kosovo, KFOR, generalul maior Angelo Michele Ristuccia.
Situația Erevanului este mai complicată chiar decât cea a Republicii Moldova: Armenia se găsește înghesuită în Caucazul de Sud, fără ieșire la mare, izolată între Azerbaidjan, Turcia și Iran. Mai mult, Rusia are o bază militară în Armenia și se consideră puterea dominantă în regiunea Caucazului de Sud, parte din Uniunea Sovietică până în 1991.
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg, în cadrul unei ședințe în Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul Europea, a comentat incidentul din România, unde resturi ale unei drone au fost identificate pe teritoriul românesc.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că potenţialul regiunii este enorm şi că este nevoie ca proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii să continue prin implicarea şi a altor state ale UE, dar şi din Balcanii de Vest. Inclusiv infrastructură militară.
Republica Moldova a propus miercuri să plătească 8,6 milioane de dolari din datoria către gigantul rus Gazprom, care a respins imediat această sumă, de aproape zece ori mai mică decât cele 709 milioane pretinse, relatează AFP
Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.
DefenseRomania a participat azi, 6 septembrie 2023, în marja summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, la o conferință organizată de Ambasada SUA cu sprijinul Nuclearelectrica, în care invitatul special a fost John Kerry, fost secretar de stat în Administrația Obama și în prezent Reprezentantului Special al Președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice.
Oficiali din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană intenționează să facă presiuni comune asupra Emiratelor Arabe Unite în această săptămână, pentru a opri livrarea către Rusia a mărfurilor care ar putea ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.
Fragmente aparținând unei drone rusești s-au prăbușit pe teritoriul țării noastre, anunță ministrul apărării.
Pe măsură ce mult așteptata contraofensivă ucraineană a început în sudul Ucrainei la începutul lunii iunie, comandanții ruși au făcut o ajustare importantă la doctrina lor defensivă - una care a avut un efect imediat și profund asupra operațiunilor ucraineni.
La Palatul Cotroceni începe astăzi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), o platformă politică a ţărilor membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est. La finalul reuniunii va fi adoptată Declaraţia de la Bucureşti, ocazie cu care Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la iniţiativă.
Ambasadorul României în Japonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a vorbit despre situația geopolitică foarte complicată în care ne aflăm.
O fotografie pare să-l arate pe generalul rus Serghei Surovikin , care nu a mai fost văzut în public de la o scurtă revoltă a grupului de mercenari Wagner din iunie, a fost publicată luni pe rețelele de socializare.
Vizita liderului nord-coreean vine într-un moment în care Rusia discută despre organizarea de exerciții militare comune cu Coreea de Nord.
Premierul armean Nikol Pashinyan a catalogat drept ”o greșeală strategică” faptul că țara sa s-a bazat pe Rusia ca singura garanție a securității.
O înregistrare video postată pe 3 august de Forțele Navale Ucrainene arată momentul în care o dronă aeriană a ucis mai mulți militari ruși și le-a distrus nava în timp ce încercau să descarce pe o plajă din regiunea Herson.
Rusia a efectuat luni dimineața un atac aerian asupra unuia dintre principalele porturi de export de cereale ale Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de oficiali ucraineni, potrivit Reuters. Vestea atacului asupra portului dunărean Izmail a venit cu doar câteva ore înainte ca președintele rus Vladimir Putin să fie programat să poarte discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.