Piața asiatică, capitol închis pentru complexul militaro-industrial al F. Ruse? Tehnica de luptă rusă a lipsit de la Salonul aerian din Singapore
Salonul aerian din Singapore, unul dintre cele mai importante evenimente de profil, nu a avut printre expozanți nicio companie din industria militară a Rusiei, remarcă Reuters.
Două aeronave F-15 și F16, expuse alături de un lansator antiaerian, la Salonul aerian de la Singapore / Official Singapore Airshow
Potrivit agenției de presă Reuters, Salonul aerian din Singapore a însemnat prezentarea, în premieră, a unor sisteme de armament. Evident, cel mai mare interes l-au prezentat sistemele care ar putea distruge rachetele balistice și dronele, tot mai prezente în războiul modern.
Spre deosebire de anii precedenți, nu au existat companii rusești care să-și prezinte echipamentele la spectacolul aerian.
„În această regiune există deja o schimbare (de abordare) față de echipamentele rusești”, subliniază Robert Hewson, de la compania suedeză Saab.
Totuși, există încă multe țări din Asia de Sud-Est, inclusiv Malaezia, Indonezia, Vietnam, Cambodgia și Laos, folosesc, în paralel, echipamente de fabricație rusă sau sovietice, uneori alături de echipamente de fabricație occidentală.
Cei mai mari exportatori de arme din Rusia nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii.
Industria de apărare israeliană a revenit, după ce a fost în mare parte absentă de la show-ul aerian de la Dubai din noiembrie, în urma războiului Israel-Hamas. Cererea pentru rachetele, echipamentele de spionaj și dronele aeriene ale Israelului rămâne ridicată, au declarat pentru Reuters doi oficiali din industria israeliană.
Sistemele antiaeriene, vedetele Salonului aerian din Singapore
Acțiunile din Marea Roșie ale rebelilor Houthi din Yemen aliniați Iranului și atacurile susținute aeriene ale Rusiei în Ucraina au atras atenția potențialilor clienți din Asia asupra sistemelor care ar putea să contracareze astfel de amenințări, reprezentate de rachete și drone.
„Ceea ce vedem este creșterea cererii pentru apărarea integrată aeriană și antirachetă aici”, a spus un oficial. Integrarea include senzori pentru detectarea țintelor, armele pentru a le doborî și sistemele de comandă și control care leagă totul.
Pe de altă parte, Jeffrey Lewis, expert la Centrul pentru Studii de Neproliferare, remarcă faptul că ce s-a întâmplat în Marea Roșie reprezintă o tactică mai eficientă, de distrugere a rachetelor inamice ”direct la sursă”. Astfel, în loc să aștepte ca rebelii yemeniți să lanseze dronele și rachetele, SUA au atacat direct facilitățile de lansare ale Houthi.
„În cele din urmă, am apelat la sisteme ofensive pentru a lovi lansatoarele”, a spus el. „De ce să încerci să dobori săgeata când poți să împuști arcașul?”.
Într-adevăr, sistemele antiaeriene sunt o capacitate de nișă foarte scumpă, arată expertul - iar soluția Statelor Unite a fost una eficace.
Distrugătoarele US Navy sunt echipate cu sistemul de apărare aeriană Aegis, cu componente de la Lockheed Martin, printre altele, care este conceput pentru a doborî avioane, rachete de croazieră și rachete balistice.
Aegis folosește rachetele RTX SM-2, SM-3 și SM-6 ale subsidiarei Raytheon pentru a intercepta amenințările. Un purtător de cuvânt al Raytheon a refuzat să comenteze dacă compania a observat un interes crescut pentru sistemele de apărare antirachetă de la începutul atacurilor Houthi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News