Pentru pregătirea acestei activități, personalul specializat al bazei aeriene Dyess din Texas, a ajuns pe 2 februarie la baza aeriană Orland, Norvegia. Militarii fac parte din echipa însărcinată cu pregătirea misiunilor deja planificate care urmează să fie executate în următoarele săptămâni.
Potrivit Forbes, Forțele Aeriene ale SUA vor trimit în Norvegia patru bombardiere B-1 Lancer și 200 de militari, în săptămânile următoare, într-o primă desfășurare de acest fel. Dacă Forbes susţine că US Air Force vor trimite patru bombardiere B-1 Lancer, publicaţia Stars and Stripes precizează că EUCOM nu a spus când vor sosi piloţii și bombardierele B-1 sau cât vor rămâne la Orland.
Instruirea personalului Forțelor Aeriene ale SUA va include o varietate mare de misiuni, de la operarea în zona arctică extremă – în zona Polului Nord, până la îmbunătățirea interoperabilității cu aliații și partenerii din teatrul european.
"Nivelul ridicat al pregătirii pentru luptă și capacitatea noastră, atât de a sprijini aliații și partenerii, cât și de a răspunde cu rapiditate, sunt esențiale pentru succesul acțiunilor comune", a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE. „Apreciem parteneriatul durabil pe care îl avem cu Norvegia și așteptăm cu nerăbdare oportunități viitoare pentru a ne consolida apărarea colectivă”.
Pentru a preveni răspândirea COVID-19, întreg personalul Forțelor Aeriene americane care a ajuns în baza norvegiană, va intra imediat în carantină timp de zece zile. De asemenea, personalul a fost examinat medical înainte de sosirea în Norvegia.
Datorită standardelor de securitate operațională, detaliile misiunilor și numărul de aeronave implicate nu sunt comunicate înainte de execuția activităților.
Comentariul autorului: În baza aeriană Dyess din Texas, este dislocat Grupul 7 Operații, care dispune de 33 bombardiere strategice tip B-1B, fiind cel mai mare cel mai mare grup de operații înzestrat cu B1-B.
Acest tip de aeronavă are o rază de acțiune de aproximativ 2800 km și urmează să fie reechipat în anii următori cu suporți de prindere pentru rachete și bombe de dimensiuni mari, inclusiv nucleare. Acești suporți au fost demontați în anii 1990, SUA renunțând atunci la această capabilitate nucleară, în urma tratatului START cu Rusia.
Desfășurarea bombardierelor în Norvegia face parte din strategia militară a SUA, de a răspunde măsurilor Rusiei care a dislocat importante forțe în Arctica.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone şi alte echipamente militare, au anunţat surse parlamentare americane, citate marţi de Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.