Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE) a informat ieri că bombardiere americane urmează să fie desfășurate, pentru prima dată, pe teritoriul Norvegiei.
Pentru pregătirea acestei activități, personalul specializat al bazei aeriene Dyess din Texas, a ajuns pe 2 februarie la baza aeriană Orland, Norvegia. Militarii fac parte din echipa însărcinată cu pregătirea misiunilor deja planificate care urmează să fie executate în următoarele săptămâni.
Potrivit Forbes, Forțele Aeriene ale SUA vor trimit în Norvegia patru bombardiere B-1 Lancer și 200 de militari, în săptămânile următoare, într-o primă desfășurare de acest fel. Dacă Forbes susţine că US Air Force vor trimite patru bombardiere B-1 Lancer, publicaţia Stars and Stripes precizează că EUCOM nu a spus când vor sosi piloţii și bombardierele B-1 sau cât vor rămâne la Orland.
Instruirea personalului Forțelor Aeriene ale SUA va include o varietate mare de misiuni, de la operarea în zona arctică extremă – în zona Polului Nord, până la îmbunătățirea interoperabilității cu aliații și partenerii din teatrul european.
"Nivelul ridicat al pregătirii pentru luptă și capacitatea noastră, atât de a sprijini aliații și partenerii, cât și de a răspunde cu rapiditate, sunt esențiale pentru succesul acțiunilor comune", a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE. „Apreciem parteneriatul durabil pe care îl avem cu Norvegia și așteptăm cu nerăbdare oportunități viitoare pentru a ne consolida apărarea colectivă”.
Pentru a preveni răspândirea COVID-19, întreg personalul Forțelor Aeriene americane care a ajuns în baza norvegiană, va intra imediat în carantină timp de zece zile. De asemenea, personalul a fost examinat medical înainte de sosirea în Norvegia.
Datorită standardelor de securitate operațională, detaliile misiunilor și numărul de aeronave implicate nu sunt comunicate înainte de execuția activităților.
Comentariul autorului: În baza aeriană Dyess din Texas, este dislocat Grupul 7 Operații, care dispune de 33 bombardiere strategice tip B-1B, fiind cel mai mare cel mai mare grup de operații înzestrat cu B1-B.
Acest tip de aeronavă are o rază de acțiune de aproximativ 2800 km și urmează să fie reechipat în anii următori cu suporți de prindere pentru rachete și bombe de dimensiuni mari, inclusiv nucleare. Acești suporți au fost demontați în anii 1990, SUA renunțând atunci la această capabilitate nucleară, în urma tratatului START cu Rusia.
Desfășurarea bombardierelor în Norvegia face parte din strategia militară a SUA, de a răspunde măsurilor Rusiei care a dislocat importante forțe în Arctica.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News