Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Imagine ilustrativă a radarului avionului de luptă Eurofighter. Photo source: Eurofighter Typhoon @OfficialWebsite
Discuția de pe forum, care s-a învârtit în jurul caracteristicilor de lucru ale radarului CAPTOR instalat în mod real pe avion, a determinat un utilizator să posteze materiale restricționate în încercarea de a-și argumenta afirmațiile.
Ministerul italian al Apărării, ale cărui documente par a fi fost cele citate, a declarat anterior că documentațiile tehnice de acest fel sunt excluse de la accesul public atât din rațiuni de securitate, cât și datorită implicațiilor comerciale, fără să nege autenticitatea lor.
Deși materialul postat a fost eliminat rapid, iar utilizatorul a fost suspendat, acest ultim incident a reaprins îngrijorările cu privire la scurgerea repetată de informații sensibile pe această platformă.
Incidentele anterioare de pe forumurile War Thunder au făcut referire la detalii tehnice ale tancului Challenger 2, ale tancului principal de luptă Leclerc, precum și ale sistemelor de rachete chinezești.
Totul a pornit de la discuții despre scanarea mecanică și cea electronică a radarelor CAPTOR integrate pe avioane de luptă Eurofighter
Imagine ilustrativă a radarului CAPTOR instalat pe un avion de luptă Eurofighter. Photo source: Eurofighter Typhoon @OfficialWebsite
Referitor la radarul CAPTOR aflat în centrul dezbaterii, discuțiile s-au centrat pe comparații între varianta cu scanare mecanică (CAPTOR-M) și cea cu scanare electronică (CAPTOR-E), în special pe capacitatea acesteia din urmă de a reduce în mod semnificativ timpul de scanare. Jucătorii nu au fost de acord cu privire la caracteristicile tehnice exacte, ceea ce a dus la publicarea datelor restricționate.
Scurgerile repetate de informații clasificate de la astfel de forumuri ridică preocupări mai ample, în special cu privire la consecințele difuzării neautorizate a informațiilor restricționate în spațiile publice. Analiștii din domeniul apărării avertizează că astfel de acțiuni pot avea consecințe juridice grave și chiar pot afecta securitatea operațională a platformelor militare.
„Aceste scurgeri pot părea inofensive pentru unii, dar pot avea consecințe în lumea reală. Partajarea de informații restricționate, chiar și în contextul jocurilor, riscă să submineze securitatea platformelor și ar putea duce la repercusiuni legale grave pentru cei implicați și la potențiale prejudicii ale eficienței și siguranței operaționale”, a declarat o sursă familiarizată cu acest domeniu.
Câteva scurte detalii despre War Thunder al unei companii ruse, de la Moscova la Budapesta
Avion Eurofighter german, realimentat de un Airbus A400M deasupra orașului Augsburg, Germania. Photo source: Bundeswehr / Frank Engel
War Thunder este un joc de luptă online gratuit lansat în 2012 de compania Gaijin Entertainment, an în care compania s-a și înființat, în Moscova.
Compania și-a mutat departamentul de distribuție de la Moscova la Budapesta în jurul anului 2015, iar partea de dezvoltare a fost și ea transferată la scurt. În prezent, toate jocurile online produse de Gaijin sunt operate din Germania, Cipru și Ungaria, în timp ce partea de dezvoltare este extinsă în mai multe țări, firma având acum șase birouri, în Karlsruhe (Germania), Larnaca (Cipru), Budapesta (Ungaria), Riga (Letonia), Dubai (EAU) și Erevan (Armenia).
Gaijin Entertainment are aproximativ 200 de angajați în aceste birouri, dintre care 60 se află la sediul central din Ungaria. Compania apare încă cu anunțuri de angajare pe site-urile web de locuri de muncă din Rusia, însă toate listele de locuri de muncă afișate sunt pentru filialele din Ungaria, Cipru, Armenia, Georgia, Serbia sau Muntenegru.
Fiecare caz de scurgere de informații a scos în evidență preocuparea platformei pentru asigurarea protecției datelor clasificate și pentru a echilibra entuziasmul jucătorilor când vine vorba de acuratețea afirmațiilor privind tehnica militară adusă în discuție.
Cu toate acestea, cazurile întâlnite arată că chiar și persoanele bine informate sau educate în domeniul protecției datelor pot cădea pradă unor tentații de moment. Iar dacă acest lucru pare să fie o tendință de comportament uman în anumite circumstanțe, se naște întrebarea firească dacă nu cumva în spatele celor care creează aceste circumstanțe sunt ascunse și alte interese decât cele declarate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News