Ca rezultat al creșterii acțiunilor militar-navale ale Rusiei, SUA au decis reactivarea celei de-a doua flote militare. Acesta flotă va fi activă în spațiul Oceanului Artic și Nordul Atlanticului, acolo unde Rusia a declanșat o adevărata cursă a inarmarii.
Decizia americană poate fi surprinzătoare, deoarece această flota militară fusese dezactivată la sfârșitul războiului rece. Alături de efortul financiar deosebit, mișcarea militară dovedește că SUA se întorc în zonele lor strategice tradiționale, pe care le-au menținut și apărat timp de decenii.
Reactivarea grupului naval militar s-a realizat de la bordul port-avionului George W. Bush de către Vice Amiralul Andrew "Woody" Lewis. Acesta a declarat că prezența noului grup naval este îndreptată împotriva actorilor răi de pe scena globală. Fără să definească actorii, specialiștii indică Rusia în primul rând.
În declarația sa de intenție, din calitatea sa de comandat al grupului de nave, Lewis a declarat că intenția lui este ca reactivarea de luptă să se traducă printr-o imediată operaționalizare a forțelor din subordinea sa și reasertarea primatului american în apele Arctice și Nord-Atlantice. Mai mult, șeful Operațiunilor Navale, John Richardson a declarat că granițele operațiunilor navale ale USA, în noile planuri, vor depăsi cu mult vechile coridoare maritime asigurate de catre submarinele nucleare americane, intrând adânc în apele de nord Scandinave și ale Cercului Polar, practic fiind lângă baza principală de submarine a Flotilei Ruse de Nord. Această a doua flotilă va permite SUA să își întărească flexibilitatea strategică de răspuns la provocările Rusiei, până în adâncul Mării Barents.
Analiștii militari consideră că prin această reactivare americană asistăm la o nouă cursă militară între SUA și Rusia, vremea vechilor competiții militare din apele înghețate ale Oceanului Artic fiind readuse în actualitate. Kremlinul a anunțat de anul trecut că, datorită topirii gheții care acoperă rutele de transport Artice, a devenit important pentru ca Rusia să își întărească capacitățile militare. Proiectul anunțat în 2015 și confirmat în 2017, va dura 10 ani și va consta în dezvoltarea și construcția unei noi flotile de submarine, precum și a 13 aeroporturi militare, baze de antrenament și puncte avansate de cercetare, toate capabile să asigure securitatea noilor rute comerciale rusești preconizate.
Mai mult, cercetările geologice recente au demonstrat existența unor resurse de gaz și petrol estimate a fi foarte mari, asigurând celui care le exploatează un avantaj strategic pe termen lung. Devine clar că administrația Trump încearcă să recâștige timpul pierdut în fața Rusiei și să asigure SUA un avantaj militar, economic și geo-strategic, capabil să oprească expansiunea rusească deja în plină dezvoltare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News