Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Obiectivele României în relația cu Rusia și Ucraina: Inexistența limbii moldovenești, anexarea ilegală a Crimeei și sancțiuni împotriva Rusiei
24 noi, 18:12
România și-a trasat câteva obiective clare în relația cu Ucraina și cu Federația Rusă. Acestea vizează sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei sau soluționarea pe cale pașnică a conflictului din Donbas, estul Ucrainei.
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Obiectivele în relația cu Ucraina și Federația Rusă sunt expuse de către Ministerul Afacerilor Externe, în programul de guvernare depus în Parlament de către Coaliția PNL-PSD-UDMR.

Amintim că după audierea ministrului de externe propus Bogdan Aurescu, audiere care va avea loc azi, votul pentru învestirea Guvernului Ciucă va avea loc mâine, pe 25.11.2021. Votul reprezintă o simplă formalitate în contextul în care noua Coaliție dispune de o majoritate largă în Parlament.

 

România va sprijini parcursul european al Ucrainei, dar și recunoașterea inexistenței așa-zisei limbi moldovenești. Respectarea cu strictețe a nerecunoașterii anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și menținerea de sancțiuni împotriva Moscovei sunt și ele obiective ale noului Guvern

 

G Ad:

Revenind la obiectivele pe care noul guvern le-a trasat în relația cu Ucraina și Federația Rusă, România își propune să se focalizeze asupra drepturilor etnicilor români din Ucraina și va urmări „recunoașterea de către autoritățile ucrainene a inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

Totodată, țara noastră va sprijini parcursul european și euroatlantic al Kievului și va urmări soluționarea pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei.

Pe de altă parte e important de menționat că țara noastră va respecta strict „regimul de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum și menținerea regimului de sancțiuni față de Federația Rusă”.

În relația cu Ucraina se va urmări avansarea cooperării bilaterale prin focalizarea asupra problematicii drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv a celor educaționale, pe baza progreselor înregistrate deja, și deschiderea de noi oportunități.

Se va urmări recunoașterea de către autoritățile ucrainene a inexistenței așa-zisei limbi „moldovenești” și implementarea măsurilor subsecvente în sistemul educațional, reluarea activității Comisiei comune în domeniul minorităților și încheierea unui acord în domeniu. Va continua sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei și a procesului de reformă amplă din statul vecin. De asemenea, România va continua susținerea soluționării pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei și respectarea strictă a regimului de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum și menținerea regimului de sancțiuni față de Federația Rusă”, precizează documentul oficial depus la Parlament și analizat de DefenseRomania.

 

Relația cu Rusia trebuie să fie „pragmatică și predictibilă”. România va urmări soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică

 

În ceea ce privește relația cu Rusia, noul guvern e de părere că aceasta trebuie să fie „pragmatică și predictibilă” și se va baza pe soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică.

România se va angaja totodată să continue demersurile de sprijinire a activității Comisiei comune pentru studierea problemei Tezaurului României evacuat la Moscova în timpul Marelui Război și niciodată restituit de către partea rusă.

„În relația cu Rusia, este necesară în continuare o relație pragmatică şi predictibilă, care depinde în principal de implicarea de o manieră constructivă a Rusiei în soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică, dar și de alte evoluții conexe. Respectarea angajamentelor internaționale și a dreptului internațional rămâne o condiție necesară pentru intensificarea dialogului.

Vor fi continuate demersurile de sprijinire a activității Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial”, se arată în programul de guvernare.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a aprobat planul de a achiziționa armament din România. Acordul prevede și vânzare de licențe pentru tehnică militară

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Rusia spune că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. Zaharova: SUA desfășoară o operațiune specială pentru agravarea situație
Forțele Armate Poloneze se pregătesc să primească primele două companii de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams
Avioane de vânătoare rusești au escortat două avioane americane de cercetare deasupra Mării Negre
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro