General american: SUA „nu sunt la fel de avansate” ca Rusia și China în materie de capabilităţi militare hipersonice
Generalul american David Thompson, oficial de top al United States Space Force, a recunoscut sâmbătă că SUA trebuie să micşoreze foarte repede decalajul faţă de China şi Rusia, în materie de capabilităţi militare hipersonice.
Unitate de lansare a sistemului american LRHW, cunoscut și sub numele de sistemul de rachete hipersonice Dark Eagle.
Declaraţiile oficialului american vin la aproape trei săptămâni după ce generalul american Mark Milley a confirmat că regimul de la Beijing a efectuat în luna august un test cu o rachetă hipersonică care a înconjurat Pământul înainte de a-şi lovi ţinta.
De asemenea, ministerul rus al Apărării a informat că, pe 18.11.2021, a fost efectuată, cu succes, o nouă lansare a rachetei hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.
Potrivit publicaţiei The Politico, generalul David Thompson, şef adjunct în cadrul United States Space Force, a declarat în timpul Forumului Internațional de Securitate de la Halifax, că în acest moment Statele Unite nu sunt la fel de avansate ca Rusia şi China în ceea ce privește programele militare de dezvoltare a unor arme hipersonice.
Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului sau la Mach 5. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice, ceea ce le face mai dificilă detectarea lor cu actualele sisteme radar – impunându-se astfel dezvoltarea unor noi capabilităţi militare de detectare şi interceptare.
Pentagonul a impulsionat dezvoltarea de noi rachete hipersonice pentru armata SUA
Publicaţia The Politico aminteşte ca Pentagonul a impulsionat dezvoltarea de noi rachete hipersonice, iar Armata SUA intenţionează să efectueze o primă lansare cu o rachetă hipersonică, în jurul anului 2024.
Marina SUA își propune să instaleze propria sa versiune a unei rachete hipersonice pe un distrugător, în anul 2025 și pe submarinele din clasa Virginia în 2025 şi 2028.
United States Space Force lucrează la dezvoltarea unei reţele de sateliţi militare pentru a urmări rachetele hipersonice, a declarat Thompson pentru POLITICO.
„Este o nouă provocare, dar nu înseamnă că nu avem un răspuns pentru aceasta’’, a spus Thompson.
Generalul David Thompson a ţinut să precizeze că în toţi aceşti ani, cel mai mare duşman la SUA, în materie de dezvoltare a unor noi capabilităţi militare, a fost sistemul birocratic american care a făcut de multe ori ca totul să se desfăşoare mai lent.
Amiralul John Aquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a amintit în cadrul Forumului Internațional de Securitate de la Halifax, că liderul chinez Xi Jinping a prezentat public un plan prin care Armata Chinei să atingă paritatea cu Statele Unite până în 2027 și să devină principala putere globală până în 2050 – ceea ce face că dezvoltarea rapidă de noi arme de către Beijing să nu fie surprinzătoare.
„Ar trebui să ne așteptăm să apară astfel de capabilități și cred că răspunsul este ca sistemul nostru [ de apărare antiracheta n.a ] să poată răspunde mult mai rapid”, a spus el.
Totuși, există progrese la nivelul programelor militare derulate de Pentagon
Luna trecută, Armata SUA a testat cu succes un motor pentru o viitoare racheta hipersonică.
Vineri, cele mai importante companii americane din industria de apărare - Raytheon, Lockheed Martin și Northrop Grumman - au primit contracte pentru dezvoltarea de noi rachete interceptoare, menite să protejeze teritoriul Statele Unite de atacuri hipersonice, a anunțat vineri Pentagonul.
Agenția SUA de Apărare Antirachetă (MDA) a ales companiile Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon Missiles and Defense pentru a proiecta Glide Phase Interceptor (GPI) – rachete interceptoare – pentru că SUA să se poată apăra împotriva unui atac cu rachete hipersonice.
Armata SUA a primit prima unitate de lansare a sistemului de rachete hipersonice „Dark Eagle”
La începutul lunii octombrie, cel mai important furnizor de armament al Pentagonului, compania Lockheed Martin, a livrat către Armata SUA prima unitate de lansare a sistemului LRHW, cunoscut și sub numele de sistemul de rachete hipersonice Dark Eagle.
Armata SUA se apropie cu paşi repezi de lansarea primelor rachete hipersonice Dark Eagle, cunoscute și sub numele de LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon).
În acest sens, Armata SUA a confirmat, de asemenea, că prima unitate de lansare a sistemului LRHW va fi desfăşurată la Baza Aeriană Lewis-McChord din statul Washington.
Deși, până în prezent, nu au fost livrate rachete reale către Armata SUA, unităţile de lansatoare și alte echipamente vor permite soldaților americani să se familiarizeze cu diferite aspecte şi cu modul de funcționarea al sistemului de arme hipersonice LRHW.
Racheta hipersonică cu rază lungă de acțiune, dezvoltată în cadrul programului militar LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon), ar urma sa aibă o rază de acţiune de peste 2.775 km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News