Parisul joacă dur în proiectele europene: Franța ar putea abandona programul Eurodrone
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Sursa foto: OCCAR.
Potrivit cotidianului francez La Tribune, Parisul ia în considerare retragerea din programul Eurodrone, dar nu intenționează să o facă unilateral și, prin urmare, a solicitat un studiu comun de la ceilalți trei parteneri ai săi cu privire la consecințele industriale și operaționale pe care retragerea sa le-ar avea asupra programului.
Sursele franceze estimează că decizia ar putea veni probabil la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. În același timp, se constată nemulțumirea Berlinului, care a aflat despre noua poziție franceză înainte ca Forțele Aeriene Franceze și Direcția Generală a Armamentului să fi comunicat intențiile omologilor germani.
Cu toate acestea, francezii remarcă faptul că Germania nu a dat dovadă de același nivel de deschidere față de Franța în situații similare, retrăgându-se unilateral, fără notificare prealabilă, din programele militare comune, cum ar fi modernizarea elicopterului de atac Tiger (Mark III), a rachetei tactice aer-sol MAST-F și a aeronavei de patrulare maritimă MAAWS.
Poziția Franței, care s-a arătat nemulțumită de seria de întârzieri și de lipsa de coordonare în derularea programului, vine la scurt timp după ce Parisul a zdruncinat și cel mai mare proiect din industria militară europeană, aeronava de generația a șasea FCAS (Future Combat Air System) cerând o cotă mult mai mare de participare, de aproximativ 80%.
Parisul a făcut recent publică Analiza Strategiei Naționale a Franței - 2025, document strategic prin care, pe lângă identificarea riscurilor și amenințărilor actuale, își anunță hotărârea și pragmatismul în tratarea problemelor de securitate națională și europeană.
Este puțin probabil ca Parisul - care a boicotat oferta administrației Trump de cumpărare a armelor americane pentru Ucraina cu scopul declarat de a nu descuraja astfel industria militară europeană - să renunțe la proiectele comune europene.
Mai ales la cele aflate în stadii destul de avansate. Foarte probabil, aceste mișcări franceze fac mai degrabă parte din strategia Palatului Elysee de a pune presiune pe partenerii europeni pentru a se dedica finalizării proiectelor cât timp situația geostrategică o mai permite.
Eurodrona
Eurodrona este un sistem fără pilot conceput pentru a efectua misiuni de cercetare, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere (ISTAR) de lungă durată, dezvoltat de Airbus (contractant principal), Leonardo și Dassault Aviation pentru Germania, Franța, Italia și Spania, precum și pentru “alte națiuni interesate”, potrivit dezvoltatorilor săi.
Aparatul propriu-zis este un UAV din clasa aparatelor mari, cu două motoare și cu design modular destinat să ofere capacități operaționale avansate pentru misiunile ISTAR. Dorona va avea o anvergură a aripilor de 26 de metri și o masă maximă de decolare de 11 tone, putând transporta o sarcină utilă de 2,3 tone și lăsând astfel loc echipării cu arme de precizie.
Programul Eurodrone a intrat în prima jumătate a anului trecut în etapa de dezvoltare cunoscută ca CDR (Revizuirea Critică a Proiectării), care reprezintă pasul final în arhitectura și proiectarea sistemului.
Între timp, India a fost înscrisă ca observator pentru program, fiind atât un viitor cumpărărtor, cât și un potențial participant în proiect.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News