Parlamentul a dat „undă verde”: România achiziționează F-16 din Norvegia. Mentenanța și modernizările vor fi făcute de Aerostar Bacău
Parlamentul României a aprobat achiziționarea a 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
F-16, România. Sursă: MApN
Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „prin scrisoarea semnată de președinții celor două Camere ale Parlamentului României, transmisă miercuri, 22 decembrie, Ministerul Apărării Naționale a primit aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 de avioane F-16, în configurație M6.5.2 și suport logistic de la Guvernul Norvegiei și a bunurilor și serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție”.
F-16 norvegiene, o afacere bună pentru România. Aeronavele mai au resursă de zobr încă 10 ani
CITEȘTE ȘI: Ministrul Dîncu, clarificări privind F-16: România le va putea zbura încă 10 ani. Norvegia și-a asumat obligația să le aducă în stare perfectă
Ministerul Apărării subliniază prețul foarte bun pentru care România va achiziționa cele 32 de avionae F-16 și confirmă din nou că aeronavele au o resursă de zbor de minim 10 ani. Ele vor face tranziția către aeronave de generația a V-a.
„MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru demararea procedurilor de achiziție a acestor aeronave operate până în prezent de Forțele Aeriene Regale Norvegiene, având în vedere compatibilitățile tehnice cu aeronavele din prima escadrilă – Escadrila 53 Vânătoare de la Borcea, precum și avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia, configurație superioară față de cele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și posibilitatea modernizării aparatelor de zbor în România”, mai precizează MApN.
Ministerul a transmis că „avioanele vor fi transferate în deplină stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, către avioanele de generația a V-a”.
Astfel, achiziția avioanelor de la Guvernul Norvegiei reprezintă în fapt un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.
„Avându-se în vedere complexitatea programului care presupune implicarea a trei părți și modernizare în țară a celor 32 de avioane, după finalizarea modernizării primei escadrile, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții Guvernului Norvegiei și Guvernului Statelor Unite ale Americii„ - MApN.
Mentenanța și modernizările aeronavelor se va face în România la Aerostar Bacău
F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454.000.000 euro, fără TVA, care includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Această soluție asigură implicarea industriei naționale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanță şi modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanță de către Guvernul României pentru aeronavele F-16.
Prin Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, aprobată prin Hotărâre a CSAȚ, este prevăzută realizarea graduală a Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state si constituirea unei capabilități formate din minimum trei escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spațiului aerian pe timp de pace, criză și război, precum și asigurării contribuției naționale la apărarea colectivă, amintește MApN.
De precizat că România va achiziționa 32 de avioane F-16 A/B Block 20 pentru 354 de milioane de euro. Configurația lor M6 e superioară primelor 17 achiziționate din Portugalia care sunt M5. Ele vor fi aduse la acest standard și au costat cam 930 de milioane de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News