Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a anunțat că primele tancuri Leopard 1A5 vor fi trimise în curând în Ucraina.
,,De la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina în 2022, Comandamentul European al SUA, Armata SUA din Europa și Africa și Grupul de asistență pentru securitate în Ucraina au instruit peste 7.000 de militari ai Forțelor Armate Ucrainene", a declarat Pat Ryder.
Încă din decembrie anul trecut, Departamentul american al Apărării a anunțat că va efectua o pregătire militară generală pentru trupele ucrainene, care va începe la începutul anului 2023 în poligoanele de antrenament ale SUA din Germania. Instruirea este în curs de desfășurare, iar unele dintre etapele programelor de instruire sunt deja finalizate.
"La sfârșitul acestei luni, peste 4.000 de soldați ucraineni din două brigăzi - una echipată cu vehicule de luptă de infanterie M2 Bradley și cealaltă cu transportoare blindate de trupe Stryker - își vor încheia pregătirea militară generală și se vor întoarce în Ucraina", a declarat Ryder.
De asemenea, el a precizat că unii soldați vor rămâne în străinătate și vor urma o pregătire suplimentară pe poligoanele de antrenament de la Grafenwoehr și Hohenfels. Este vorba despre două batalioane de infanterie motorizată, care numără aproximativ 1.200 de soldați ai Forțelor Armate Ucrainene.
În prezent, potrivit lui Pat Ryder, peste 11.000 de soldați ucraineni se află în pregătire în 26 de țări diferite.
,,Este în curs de desfășurare instruirea operatorilor și a personalului tehnic pentru echipamentele militare transferate deja. Peste 3.000 de militari ucraineni au fost deja instruiți în cadrul a 40 de programe de pregătire diferite pentru mai mult de 20 de sisteme începând cu aprilie 2022", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
De asemenea, militarii ucraineni, care au fost instruiți pe sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Statele Unite, s-au întors în Europa, unde vor fi supuși unor antrenamente suplimentare cu sisteme Patriot furnizate de Statele Unite, Germania și Olanda.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a anunțat că primele tancuri Leopard 1A5 vor fi trimise în curând în Ucraina.
Puține state se pot „lăuda” cu contraperformanța de a avea în dotare tancuri de tip T-55. Din păcate Românie e una din aceste țări. Însă Federația Rusă a reușit să depășească această „performanță” după ce primele tancuri T-55 scoase de la conservare au ajuns pe frontul din Ucraina.
Cele opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invaziei ruse au ajuns în Polonia, a anunţat vineri ministrul canadian al apărării, Anita Anand.
Rusia a devenit mult prea dependentă de forțele sale speciale de elită. Forțele speciale ruse care au luptat în Ucraina au suferit pierderi grele și Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui aceste forțe, se arată în documentele scurse ale agențiilor de informații americane.
De ce se temeau rușii nu au scăpat: Un tanc rusesc T-90A - versiunea produsă în 2004 -, capturat de ucraineni pe front, a fost fotografiat în Statele Unite ale Americii.
Polonia îşi propune să devină centrul de service în Europa pentru tancurile Abrams fabricate în Statele Unite, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unei vizite în SUA, informează Agerpres, care citează Reuters.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea sistemelor de apărare antirachetă HIMARS și a materialelor aferente către Maroc într-un acord în valoare de până la 524,2 milioane de dolari.
Furnizarea de proiectile în cadrul unei astfel de scheme permite guvernului sud-coreean să fie sigur că armele nu vor ajunge în Ucraina, scrie Reuters.
Sistemele de lansare multiplă TOS-1A ”Solntsepyok” pot trage câteva zeci de rachete termobarice și sunt, de obicei, montate pe șasiul tancului T-72.
Federația Rusă creează oficial unități special antrenate pentru distrugerea în Ucraina a tancurilor de producție germană Leopard 2 și de producție americană Abrams. Unitățile vor fi instruite pentru a identifica și fructifica la maximum punctele slabe ale tancurilor occidentale care vor intra în dotarea forțelor de apărare ucrainene.
Cele șase tancuri Leopard 2A4 pe care Spania a promis că le va trimite în Ucraina vor părăsi țara în a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat miercuri ministrul Apărării, Margarita Robles, postului de stat TVE, amânând data estimată a livrării.
România a aderat, în cursul lunii martie, la comunitatea ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities), cu ocazia exercițiului NATO „Dynamic Front 23”. Activitățile de certificare au fost desfășurate de Batalionul 81 Rachete ROT din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.
Din multele programe de înzestrare pentru care Ministerul Apărării a solicitat recent acordul Parlamentului pentru a le demara, unul din cele mai importante e programul care vizează achiziția de mașini de luptă ale infanteriei „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”.
Camera inferioară a parlamentului rus a primit spre examinare un proiect de lege privind formarea contingentelor de menținere a păcii. Astfel, pe 04.04.2023, Duma de Stat a aprobat, la prima lectură, o prevedere privind posibilitatea participării voluntare a cetățenilor la misiunile de menținere a păcii.
Anul 2023 va aduce startul în programul de înzestrare cu obuziere. E vorba de obuziere șenilate de 155 mm, unde avem un mare favorit: K9 Thunder. Surse ale DefenseRomania au confirmat însă și numărul de obuziere aflate în planul de achiziție al României.
În timp ce Kievul așteaptă transferul tancurilor promise de către aliați, întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia intenționează să producă și să modernizeze anul acesta cel puțin 1.500 de vehicule de luptă cu diverse modificări.
SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a confirmat că SUA nu iau în calcul transferul rachetelor ATACMS către Ucraina, subiect care ține împreună cu trasferul de avioane F-16 prima pagină a presei internaționale.
E supărare mare la Oshkosh Defense după ce producătorul american a pierdut un contract gigant de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru producția de blindate de luptă ușoare JLTV pentru Armata SUA. Oshkosh amenință inclusiv cu închiderea liniei de producție. Amintim că România se află în proces de achiziție a JLTV.
Statele occidentale care oferă sprijin Ucrainei în domeniul apărării, organizează în aceste luni și activități de instruire militară generală pentru soldaţii Forțelor Armate Ucrainene. În special, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 32,5 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Această sumă include costul echipamentelor militare și al munițiilor transferate, precum și al instruirii militarilor ucraineni.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Doar zilele trecute, au ajuns în Ucraina 21 de tancuri Leopard 2A6, trimise de Germania și Portugalia, dar și o parte din cele 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder.
Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de Rusia în Ucraina. În contextul în care T-14 Armata nu a depășit statutul de „tanc fantomă”. Însă T-90 e departe de a fi confirmat pe câmpul de luptă.
Tancurile Leopard 2 promise de Germania au ajuns deja în Ucraina, a informat luni revista Der Spiegel.
România intenționează să achiziționeze tancuri americane Abrams, la nivelul unui batalion. Planul era însă, potrivit surselor DefenseRomania, mult mai mare: 200 de tancuri americane Abrams.
Forțele pentru Operații Speciale ale României, structura de elită a Armatei române, urmează să primească din SUA primele blindate de luptă de tip Joint Light Tactical Vehicle (JLTV).
Zilele trecute au apărut o serie de rapoarte despre intenția Armatei ruse de a folosi în Ucraina tancuri proiectate la începutul anilor '50.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Grupul de partizani ruşi anti-Putin ''Legiunea Libertate pentru Rusia", care luptă de partea Ucrainei, a publicat un nou material video prin intermediul căruia susţine că a intrat cu tancuri în regiunea Belgorod.
Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat, miercuri, că ocupanţii ruşi vor fi nevoiţi în curând să ia "decizii serioase", din cauza evenimentelor de pe front.
Un anumit număr de țări au confirmat că vor furniza Ucrainei propriile avioane de luptă F-16. Numele țărilor sunt ținute la secret, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.
Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters.
Este posibil ca guvernul german să își revizuiască poziția cu privire la potențiala furnizare de avioane de luptă către Ucraina. "În prezent, ne aflăm într-o fază de reevaluare și de examinare a ceea ce este posibil și a ceea ce dorim și putem face. Cred că vom lua o decizie în următoarele două săptămâni", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat DW.
Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a comentat incidentul de sâmbătă, când un blindat de luptă Piranha 3 din dotarea Armatei României s-a scufundat în Dunăre pe brațul Borcea, într-o secvență a exercițiului „Saber Guardian 23”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot integra arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
Conglomeratul ucrainean ”Ukroboronprom” și compania cehă VOP CZ au convenit să coopereze pentru repararea tancurilor T-64 la uzina din Novojičínský.
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Iranul spune că a dezvoltat racheta hipersonică Fattah, capabilă să zboare cu o viteză de 15 ori mai mare decât sunetul.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Soldații din cadrul grupului de partizani ''Corpul Voluntarilor Ruși (RDK)'' declară că sunt singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod. Aceștia au publicat un videoclip cu această declarație pe canalul lor Telegram. Unul dintre reprezentanții ''Corpului Voluntarilor Ruși'' a declarat că au controlat satul din districtul Shebekinski de mai bine de o zi.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit ultimelor informații publicate în baza de date a Institutului SIPRI, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Statele Unite intenționează să livreze Arabiei Saudite, șapte sisteme de rachete de apărare antiaeriană THAAD și 360 de rachete, în perioada 2023-2027.