Plamen Uzunov, secretarul pentru afaceri juridice şi anticorupţie al preşedintelui Rumen Radev, a fost reţinut pentru 24 de ore în cadrul unei anchete referitoare la abuz în serviciu şi trafic de influenţă, a informat Parchetul. Puţin mai devreme, procurori şi poliţişti au percheziţionat birouri ale administraţiei prezidenţiale, fiind confiscate calculatoare şi documente din birourile folosite de cei doi membri ai administraţiei prezidenţiale. Vorbind din oraşul Gabrov, procurorul general Ivan Gheşev a spus că operaţiunile au avut loc în cadrul a două anchete distincte, referitoare la trafic de influenţă şi divulgarea unui secret de stat.
Parchetul i-a audiat anterior ca martori pe Plamen Uzunov şi pe omul de afaceri Plamen Bobokov, care comunicau între ei de multă vreme, schimburile de SMS-uri făcute publice de procurori referindu-se, între altele, la arestarea unui petrolier şi la propuneri de numiri de ambasadori, transmite Agerpres.
Cea de-a doua anchetă, care priveşte divulgarea de secrete de stat şi este condusă de Parchetul Militar Districtual, a dus joi la arestarea unui fost ofiţer al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (SANS), identificat cu iniţialele M.K., şi a consilierului prezidenţial pentru securitate şi apărare, Ilia Miluşev. În cadrul procedurilor premergătoare procesului, alte două persoane, P.V. şi A.Z., au fost puse sub acuzare şi plasate în arest la domiciliu.
În urma arestării celor doi membri ai administraţiei prezidenţiale, Partidul Socialist Bulgar (BSP), de opoziţie, a emis un comunicat de presă în care afirmă că are încredere în integritatea preşedintelui Radev şi susţine că evenimentele de joi constituie 'un act fără precedent care subminează fundamentele statalităţii bulgare'. Radev a fost susţinut în campania din 2018 de BSP, care l-a sprijinit şi de atunci încolo.
Comunicatul acuză că, în ultimele săptămâni, preşedintele Radev este supus unui atac feroce din partea majorităţii parlamentare şi a guvernului de dreapta, cărora li s-a alăturat joi şi puterea judiciară. O adunare în sprijinul lui Radev a avut loc în faţa sediului preşedinţiei, unde, conform postului naţional de radio, câteva zeci de persoane s-au strâns în timp ce în interior se desfăşurau percheziţii. Demonstranţii, printre care s-au aflat deputaţi socialişti, un avocat, un analist politic, au spus că s-au adunat spontan pentru a apăra democraţia. Ei i-au huiduit pe procurori în timp ce aceştia părăseau curtea administraţiei.
Tot joi, autorităţile l-au arestat pe Plamen Bobokov în aceeaşi anchetă privind traficul de influenţă. Bobokov, puţin cunoscut până recent, deşi este unul din cei mai mari proprietari de afaceri din Bulgaria, a fost reţinut prima dată în mai în legătură cu o afacere cu deşeuri ilegale, fiind eliberat în iunie contra unei cauţiuni de 1 milion de leva.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.