Pericolul unei curse regionale a înarmărilor. Serbia îşi dezvoltă industria de apărare
Dezvoltarea industriei militare a Serbiei aduce bani și are potențialul de a remodela poziția strategică a țării în Balcani - dar creează, de asemenea, pericolul unei curse regionale a înarmărilor se arata într-o analiză a think tank-ului The European Security Journal.
În timp ce Serbia și-a menținut în mod constant statutul militar neutru începând din 2007, ne dorind să facă parte din Alianţa Nord Atlantică. Acest lucru nu a împiedicat-o să se implice într-o cooperarea tot mai extinsă, atât cu Rusia, precum și cu NATO și Uniunea Europeană, participând în ultimii ani la exerciții militare multinaționale și misiuni de menținere a păcii în străinătate.
De fapt, când vine vorba de exerciții și misiuni militare, armata sârbă cooperează mai intens cu statele membre NATO și UE decât cu Rusia
Cu toate acestea, NATO și, în special, SUA sunt încă percepute ca o provocare și ca un partener nedorit în Serbia, în timp ce majoritatea sârbilor consideră Rusia drept un stat prieten. Acest lucru nu se întâmplă numai în Serbia, ci și în Republica Sârbă Bosniacă (sau Republica Srpska) – una dintre cele două entități politice din Bosnia și Herțegovina. Când vine vorba de exerciții și misiuni, armata sârbă cooperează mai intens cu statele membre NATO și UE decât cu Rusia.
Industria de apărare a Serbiei este în prezent în creștere și se afla într-un proces semnificativ de modernizare, toate acestea în timp ce oficialii de la Belgradul cooperează tot mai strâns cu Rusia.
Industria de apărare a Serbiei poate fi considerată un ,,mamut’’ pentru o ţară atât de mică
Industria de apărare generează anual peste 500 de milioane de euro, un venit semnificativ pentru Serbia. Acesta se compune din aproximativ 200 de companii și institute de cercetare și are peste 10.000 de angajați. Industria produce tot felul de arme, cu excepția armamentului de greu, cum ar avioane supersonice, rachetele cu rază lungă de acțiune sau navele de război.
Recent, Serbia a depus eforturi pentru a ușura reglementările sale în domeniul industriei de apărare, permițând investitorilor străini să dețină până la 49% din aceste întreprinderi. Cea mai mare parte din banii rezultaţi din vânzarea armelor se îndreaptă direct către bugetul de stat, iar aceştia vin atât din partea întreprinderilor deținute de stat și din partea companiei de stat Yugoimport-SDPR, care deţine monopolul asupra comerțului cu arme. Aceste venituri au devenit mai notabile în ultimii ani, având în vedere creșterea conflictelor armate din întreaga lume.
Cu toate acestea, mai exista destul de multe întreprinderi care nu realizează profit, dar care pot fi readuse la viaţă
Prin urmare, dacă Serbia dorește să se restabilească ca un comerciant global cu adevărat important în domeniul armamentului, industria să are nevoie de retehnologizare, infuzie de capital şi noi pieţe de export petru produsele sale.
În ceea ce privește exporturile, Rusia și Serbia sunt mai degrabă concurenți decât parteneri pe piața mondială
Începând cu anul 2012, în ciuda discuțiilor despre posibile asocieri cu Rusia, inclusiv modernizarea tancurilor învechite și a vehiculelor blindate pentru armată, nu s-au realizat proiecte semnificative. Iar când vine vorba de exporturi, Rusia și Serbia sunt mai degrabă concurenți decât parteneri pe piața mondială.
Companiile de arme occidentale, aflate în cea mai mare parte sub controlul statului direct sau indirect, ar putea oferi infuzii de capital și know-how industriei sârbești de apărare, dar acest lucru presupune transferuri de capital și transferuri de înaltă tehnologie. Rusia, pe de altă parte, în situația să economică actuală, poate oferi doar asistență tehnologică, mai arăta analiza European Security Journal.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News