Polonia anunță că F-35 nu va 'înghiți' celelalte programe de înzestrare. Varșovia, discuții și pentru drone de luptă care să sprijine F-35
Anul care s-a încheiat recent a fost unul extrem de benefic pentru polonezi în ceea ce privește înzestrarea Armatei.
Lucurile au fost însă date peste cap de pandemia de COVID-19, care a afectat nu doar industria de apărare din Polonia, ci și la nivel global. În contextul în care specialiștii se așteaptă la o criză financiară ca urmare a pandemiei de noul coronavirus, la Varșovia există îngrijorări că achiziționarea avioanelor Lockheed Martin F-35 Lightning II, ca parte a programului de înzestrare militară Harpia, ar putea știrbi alte programe de înzestrare.
F-35 nu va afecta celelalte programe de înzestrare
Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, în cadrul unui interviu acordat publicației Defence24, cu ocazia finalului de an, a anunțat că Varșovia are obiective bine stabilite iar marile programe de înzestrare nu vor fi afectate de achiziționarea F-35 în contextul crizei financiare. Acesta a admis însă că pandemia a afectat și industria poloneză, dar a subliniat că în tot acest context bugetul pe apărare al Poloniei a fost mărit.
„În 2021 urmează să avem un buget pe apărare care să atingă 2.2% din PIB. Nu văd nicio amenințare serioasă la implementarea programelor esențiale de modernizare. Nici când vine vorba de Harpia (n.a. - achiziționarea avioanelor F-35), nici când discutăm de alte programe. Economia poloneză, datorită politicilor adoptate de guvern, se află într-o stare bună. Dacă situația rămâne stabilă până în primăvară, atunci vom menține ritmul de creștere în zona dezvoltării și modernizării forțelor armate”, a precizat ministrul Apărării de la Varșovia.
Dronele, un obiectiv pentru Polonia
Pe lângă F-35 polonezii au demarat și alte programe majore de înzestrare. Dintre ele putem aminti achiziționarea sistemelor Patriot, modernizarea tancurilor Leopard 2PL, o versiune modernizată a versiunii germane Leopard 2A4 achiziționată de Polonia în anii 2000, dar și achiziționarea de UAV-uri. Totodată, Polonia continuă dezvoltarea programului Orka care urmărește achiziționarea a trei submarine noi. Dar până la finalizarea programului, Varșovia va achiziționa două submarine second hand din Suedia.
Totodată, vorbind despre importanța dronelor în desfășurarea conflictul din Nagorno Karabah, ministrul Apărării din Polonia a anunțat că dronele reprezintă un obiectiv esențial al planurilor de modernizare.
„În prezent operăm câteva UAV-uri, de exemplu sistemele FlyE sau, în curând, sistemele Orlik. Ambele sunt fabricate în Polonia și planificăm achiziția de mini drone (...) De asemenea intenționăm să lansăm achiziția pentru programul Zefir (n.a. - program prin care Polonia urmărește achiziționarea unor UAV-uri de recunoaștere și de luptă). Merită să menționăm că suntem angajați și în programul „Loyal Wingman”. Dronele vor fi utilizate pentru a sprijini aeronavele F-35 achiziționate de Polonia”, a conchis ministrul Blaszczak.
Programul „Loyal Wingman” implementat de Boeing dezvoltă o dronă inteligentă de ultimă generație, care îndeplinește misiuni militare, de recunoaștere, dar va putea fi utilizată şi în scop de atac.
Polonia prima țară din regiune care va deține F-35
Foto: F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
Amintim că la finalul lunii ianuarie a anului trecut, Polonia a semnat un contract în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 Lightning II iar în luna mai Varșovia a efectuat deja plata primei tranșe prevăzută în contract.
Primele 4 avioane F-35, din totalul celor 32 comandate de Varşovia, ar putea fi livrate începând cu anul 2024. Cu toate acestea, aeronavele nu vor fi trimise în Polonia, vor rămâne încă doi ani în Statele Unite, la baza aeriană Luke din Arizona, pentru pregătirea piloţilor. La fel au procedat şi alte ţări care participă la programul F-35.
Contractul prevede: vânzarea a 32 de avioane de vânătoare fabricate de Lockheed Martin şi 33 de motoare F-135 Pratt and Whitney, însoţite de armament, sisteme de navigaţie necesare, dar şi pregătirea piloţilor. Acordul include, de asemenea, un pachet de modernizare care prevede că actualizările introduse ulterior vor fi implementate pe aeronavele livrate.
Forțele Aeriene Poloneze vor înlocui treptat cele 24 de avioane MiG-29 şi cele 32 de avioane de atac Su-22, pe care Polonia le are din perioada sovietică, cu aeronave F-35.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News