Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 28.05.2022, Flota de Nord a efectuat o nouă lansare-test a rachetei hipersonice Zircon. Lansarea a fost efectuată din Marea Barents asupra unei ținte navale din Marea Albă. (Video)
Waszykovski i-a criticat pe unii colegi europeni, care, în opinia sa, nu acordă destulă atenție problemelor securității.
“Se gândesc la climă, la surse noi de energie sau la un fel de revoluție verde. Eu, în cadrul acestor discuții, le reamintesc întotdeauna că în partea noastră din Europa nu acestea sunt amenințările, ci rachetele rusești Iskander, care ar putea cădea asupra unuia dintre orațele noastre. Ele pot să ne aducă moartea și nu un smog mitic, ce ar fi devenit principala amenințare pentru noi”, a precizat Waszykovski, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti.
Politicianul polonez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile Vest-2021, care, în opinia sa, au un caracter agresiv și nu implică o practică de respingere a unui eventual atac din Polonia. “Rușii au desfășurat astfel de acțiuni de mai multe ori. Răspunsul la amenințarea poloneză include un atac nuclear asupra Varșoviei. Acestea nu sunt exerciții defensive și au un caracter agresiv”, a menționat fostul șef al diplomației poloneze.
Waszykovski a denunțat și acțiunile “agenților de la Moscova” pe teritoriul Uniunii Europene, care încearcă să scoată tema rusească de pe ordinea de zi. El a concluzionat că Europa ar trebui să ceară păstrarea relațiilor cu Statele Unite, deoarece “Moscova va încerca să testeze forța relațiilor dintre statele occidentale”.
Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat opinia potrivit căreia Rusia ar trebui să furnizeze date despre exercițiile militare Vest-2021, din cauza îngrijorării crescute a statelor baltice, Poloniei și Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a cerut Rusiei și Belarusului să acționeze în mod previzibil și transparent în legătură cu exercițiile Vest-2021, pentru a reduce riscul de incidente la frontierele Alianței.
La sfârșitul lunii august, președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a propus crearea unui sistem de apărare antiaeriană, care să descurajeze Rusia. În noiembrie 2019, Consiliul Miniștrilor Apărării din UE a aprobat proiectul de creare a unui sistem european de apărare antiaeriană și antirachetă, cu componente spațiale (TWISTER). Anterior, în Comisia Europeană s-a solicitat constituirea unui sistem de apărare antiaeriană în comun cu Ucraina.
Exercițiul strategic Vest-2021 va fi executat, în perioada 10-16 septembrie, în poligoane militare din Rusia și Belarus. La acesta vor participa aproximativ 200.000 de militari, peste 80 de avioane și elicoptere, precum și până la 760 de unități de tehnică militară. Dintre acestea, 13.000 de militari, 30 de avioane și elicoptere și până la 350 de unități de tehnică militară vor acționa pe teritoriul Republicii Belarus. Concepția exercițiului se bazează pe una dintre opțiunile posibile de reacție la escaladarea situației politico-militare din relațiile cu un stat convențional. Rusia și Belarusul au anunțat în mai multe rânduri că manevrele viitoare vor avea un caracter defensiv și nu sunt îndreptate împotriva nimănui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 28.05.2022, Flota de Nord a efectuat o nouă lansare-test a rachetei hipersonice Zircon. Lansarea a fost efectuată din Marea Barents asupra unei ținte navale din Marea Albă. (Video)
Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.
În Federația Rusă, în oraşul Naro-Fominsk din regiunea Moscovei a fost observată o intensificare a activităţilor militare ale armatei ruse în ceea ce priveşte pregătirea unor noi transporturi de armament. Potrivit analiştilor militari ucraineni ai InformNapalm, care au intrat în posesia mai multor imagini, armata rusă scoate acum din depozite, pe lângă vechile T-62 şi tancuri T-80.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Germania contrazice Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a oferi polonezilor tancuri Leopard 2 în schimbul tancurilor T-72 pe care Varșovia le-a trimis Ucrainei.
Pe rețelele de socializare a apărut un material video care prezintă momentul în care Forțele Armate Ucrainene utilizează în luptă un obuziere autopropulsat CAESAR. Potrivit mass-mediei ucrainene, obuzierul CAESAR folosit de armata ucraineană este unul dintre cele 12 pe care Franţa le-a oferit Ucrainei ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească lansatoare automate de grenade Mark 19 de calibrul 40 mm. Aceste lansatoarele de grenade au fost livrate Ucrainei ca parte a asistenței de securitate oferite de Statelor Unite.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Serviciul de presă al societății Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 17.05.2022, livrarea unui nou lot de tancuri T-90M Proryv către trupele ruse.
În urmă cu câteva zile, pe 12 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, declara public că țara sa este pregătită să transfere Ucrainei blindatele de fabricație sovietică pe care le deține, dacă ar primi din Germania tancuri Leopard 2. Soluția se pare că a fost găsită în doar patru zile.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În ultimele zile discuțiile cu privire de tehnică militară grea de către România pentru Ucraina s-au înmulțit, mai ales în contextul vizitei efectuate la Kiev de înați oficiali români.
Primi militari ucraineni au ajuns deja în Germania. Aici, la o şcoala a Bundeswehr (armata germană), soldaţii ucraineni vor fi pregătiţi de instructori militari germani şi oladezi cum să opere obuzierele autopropulsate Panzerhaubitze 2000, oferite Ucrainei de Germania şi Olanda ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Forțele de Apărare Isareli (IDF) au început duminică cel mai mare exercițiu militar din istoria statului Israel. Mii de soldați și rezerviști vor lua parte la acest exercițiu, denumit "Chariots of Fire", inclusiv forțele aeriene, marina și forțele regulate, a relatat The Jerusalem Post.
Industria de apărare din Germania pune presiune pe decidenții politici de la Berlin pentru a da undă verde ajutorului militar care ar putea ajunge în Ucraina. În acest context, vehiculele de luptă ale infanteriei de tip Marder, ar putea înfrunta invadatorul rus în doar câteva zile.
În ultima perioadă, pe Internet au apărut o serie de informații potrivit cărora 150.000 de militari din Rusia și republicile separatiste luptă împotriva a 600.000 de militari ucraineni. De asemenea, s-a spus că în Rusia nu a fost efectuată niciun fel de mobilizare.
Tancul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse, nu a participat până în prezent la invazia asupra Ucrainei, în pofida faptului că industria se laudă cu el și cu capacitățile noului tanc care e mai mult prezent la paradele militare din Piața Roșie din Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.
DefenseRomania a participat în cursul acestei săptămâni la o vizită la facilitatea de producție din Limoges, centrul Franței, a producătorului de blindate francez Arquus.
Atacul rus cu rachetă petrecut marţi în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei a fost detectat de radarul slovac, iar toate sistemele defensive slovace sunt în alertă pentru a asigura securitatea ţării, a declarat ministrul apărării Jaroslav Nad, înaintea şedinţei de guvern de miercuri, transmite agenţia slovacă TASR.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat că, pe 04.05.2022, a început desfășurarea unei verificări inopinate privind nivelul de pregătire al forțelor de reacție.
Mai multe exerciţii multinaţionale ale Forţelor pentru Operaţii Speciale se vor desfăşura în România, până pe 13 mai, a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
În cursul zilei de ieri România a anunțat testarea cu succes în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni a unei lovituri termobarice dintr-un lansator de tip AG-9. Ministrul Economiei Florin Spătaru a anunțat că produsul după omologare va intra în producția de serie și înzestrarea Armatei noastre cu acest tip de muniție va fi prioritară.
Guvenul României a anunțat testarea cu succes în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni a unei lovituri termobarice dintr-un lansator de tip AG-9. Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat ulterior că România e pregătită să fabrice acest tip de muniție pentru Ministerul Apărării Naționale.
Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Grupul german Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1A5, punând o presiune și mai mare pe Bundestag, în contextul în care conducerea politică a Germaniei a ezitat în ceea ce privește tehnica militară trimisă Ucrainei.
Forţele Terestre Române au fost permanent o referinţă atât pentru celelalte categorii de forţe, dar şi pentru naţiune, afirmă premierul Nicolae Ciucă.
Polonia a semnat la începutul acestei luni contractul pentru achiziționarea a 250 de tancuri americane Abrams, în cea mai modernă versiune. E un contract uriaș care se ridică la 4.3 miliarde de euro și asupra căruia s-au ridicat unele sprâncene în contextul în prima fază a războiului din Ucraina, dar și în conflictul din Nagorno Karabah, dronele și sistemele moderne au depășit tancurile.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Turcia începe modernizarea avioanelor F-16 Block 40 și Bolk 50 cu sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională, a precizat recent preşedintele Directoratului Turc al Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Cu toate acestea, Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72, dar și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.
După ocuparea şi anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, Federația Rusă a transformat acest loc, când o zonă turistică destul de frecventată, într-o bază militară, adăugând la portul principal al Flotei Mării Negre din Sevastopol, o rețea de baze aeriene şi multe sisteme de de apărare aeriană și apărare costieră.
Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, transmite Reuters.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Polonia, Slovacia și Cehia au decis să lanseze un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare pentru Ucraina. Demersul a fost anunțat ieri, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, de către ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa. Potrivit acestuia, linia de demarcaţie între "lumea noastră şi iad" trece prin Ucraina.
Canalul rusesc de Telegram “Informatorul militar” (Военный Осведомитель) a anunțat, pe 11.08.2022, că amiralul Igor Osipov a fost înlăturat de la conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.
Prim-adjunctul directorului general al corporației de stat Rostec, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2022, că a fost finalizat procesul de dezvoltare a unei noi rachete ghidate de dimensiuni reduse pentru sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1M.
Controverse majore în SUA cu privire la retragerea din serviciu a 33 de avioane de tip F-22 Raptor, de generația a V-a. În acest sens există dispune între Congresul Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene care solicită retragerea.
O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, transmite Agerpres, care citează AFP.
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Aerostar a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net de 48,829 milioane lei, cu 14,6% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de 35,998 milioane lei, conform raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 12 august 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.
Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse din perioada 2004-2008, general de armată Yuri Baluyevsky, apreciază că dronele comerciale simple de tip quadrocopter de producție chinezească au făcut o adevărată revoluție în întrebuințarea artileriei tradiționale.