Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Portavionul american USS Nimitz și grupul său de luptă au traversat strâmtoarea Ormuz, stârnind furia Iranului
18 sep, 21:37
Portavionul american USS Nimitz, împreună cu grupul său de luptă, au traversat azi strâmtoarea Ormuz, o arteră strategică pe care Iranul ameninţă cu regularitate să o blocheze, într-un moment în care la rândul său Washingtonul ameninţă să reimpună sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului.
Sursă foto: US Navy

Portavionul USS Nimitz, însoţit de două crucişătoare cu rachete şi un distrugător, 'a încheiat la 18 septembrie traversarea strâmtorii Ormuz pentru a intra în Golf', a indicat Flota a V-a americană într-un comunicat, citat de Agerpres și AFP.

Nimitz, primul portavion american ce traversează regiunea după decembrie 2019, va participa la operaţiuni ale coaliţiei antijihadiste în Orientul Mijlociu, a precizat Flota a V-a.

'Prezenţa unui portavion, forţă eminamente flexibilă, demonstrează capacitatea US Navy de a efectua operaţiuni aeriene, navale şi de a opera oriunde legislaţia internaţională permite pentru a susţine operaţiunile' coaliţiei, a declarat viceamiralul Samuel Paparo, comandantul Flotei a V-a.

SUA intenţionează să restabilească, singure împotrivă tuturor, sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului, ce au fost ridicate în 2015 în schimbul angajamentului iranian de a nu se dota cu arma nucleară.

Este vorba de un embargo asupra armelor convenţionale care expiră în octombrie şi pe care Washingtonul nu a reuşit să-l prelungească în cadrul Consiliului de Securitate.

Aproape toţi ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite neagă dreptul SUA de a utiliza acest aşa-numit mecanism 'snapback', pe motiv că s-au retras în 2018 din acordul nuclear iranian care l-a instituit. Însă şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a asigurat că Washingtonul va face 'tot ce este necesar pentru ca aceste sancţiuni să fie aplicate şi respectate'. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro