Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Portavionul USS Abraham Lincoln a trecut fără incidente prin strâmtoarea Ormuz
20 noi 2019 / 09:47
Portavionul american USS Abraham Lincoln a traversat fără incidente marţi strâmtoarea Ormuz, a anunţat Pentagonul, o premieră de la distrugerea la 20 iunie a unei drone americane de către Iran în această zonă, informează AFP, citează Agerpres.

Prin trecerea grupului aeronaval prin această strâmtoare strategică între Iran şi Emiratele Arabe Unite (EAU), în direcţia Golfului, Washingtonul doreşte 'să demonstreze determinarea' SUA de a face să fie respectată libertatea de navigaţie, precizează comunicatul US Navy. Această traversare era planificată şi s-a desfăşurat fără incidente, mai indică textul.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, care a vorbit sub rezerva anonimatului, "schimburile" între militarii americani şi gărzile de coastă iraniene au fost 'corecte şi profesioniste'.

Data trecută când un portavion american a traversat această strâmtoare, prin care tranzitează o treime din petrolul brut mondial transportat pe cale maritimă, a fost în aprilie, a precizat un responsabil al Pentagonului.

Strâmtoarea Ormuz este în special vulnerabilă fiind îngustă, de aproximativ 50 de kilometri, şi din cauza adâncimii sale, care nu depăşeşte 60 de metri. Republica islamică ameninţă în mod regulat să o blocheze în caz de confruntare cu Statele Unite.

La 20 iunie, Iranul a doborât deasupra strâmtorii Ormuz o dronă americană, care - potrivit Teheranului - 'încălcase spaţiul aerian iranian'. Washingtonul a recunoscut că a pierdut o dronă, dar a afirmat că aparatul se afla în spaţiul aerian internaţional.

Un atac împotriva a două petroliere - unul norvegian şi altul japonez - la 13 iunie în Marea Oman, în regiunea Golfului, a fost atribuit Iranului, care a negat orice implicare. 

Vezi și: Operațiunea Sentinel este un succes, afirmă Pentagonul

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Serviciu militar voluntar | Ministrul german al apărării se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu
Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Retragere SUA din tratatul Cer Deschis. Rusia ar putea să se retragă şi ea
Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA
Preşedintele Andrzej Duda: O companie de origine germană vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Polonia
Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro