Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa: Asasinul de la Berlin are legături cu serviciile secrete ruse
31 aug 2019 / 16:21
Suspectul reținut săptămâna trecută pentru uciderea unui cetățean georgian la Berlin, avea un pașaport, al cărui număr îl leagă de serviciile de informații ruse, relateaza publicatia germana Der Spiegel, transmite paginaderusia .
Cetățeanul georgian Zelmikhan Hangoșvili, etnicul cecen care a fost împușcat mortal în centrul Berlinului pe 23 august.

Zelimhan Hangoșvili, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis pe 23 august în parcul Kleiner Tiergarten din centrul Berlinului. Martorii au relatat că asasinul s-a apropiat de bărbat mergând pe o bicicletă și l-a împușcat în cap de două ori, apoi a fugit.

Hangoșvili a luptat în cel de-al doilea război cecen din Caucazul de Nord, în anii 2001-2005, fiind comandant pe linia frontului și un aliat apropiat al președintelui cecen rebel, Aslan Mashadov.

Zelimhan provenea dintr-o comunitate de ceceni etnici dintr-o regiune muntoasă a defileului Pankisi din Georgia. În Germania a plecat, după ce, în 2015, a supraviețuit unei tentative de asasinat în capitala Georgiei, Tbilisi.

La scurt timp după crima de la Berlin, poliția l-a prins pe suspect, care a aruncat în râu bicicleta, arma cu care a tras și alte dovezi.

O investigație realizată de Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat și The Insider a constatat că suspectul părea să fi intrat în UE cu documente falsificate.

Conform informațiilor despre viză, numele bărbatului este Vadim Andreevici Sokolov, în varsta de 49 de ani, născut în Irkutsk. El și-a indicat adresa de domiciliu la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, nimeni cu numele presupusului criminal nu a putut fi găsit nici în registrul național al pașapoartelor din Rusia și nici în registrul permiselor de conducere.

Pe de altă parte, numărul pașaportului suspectului a fost emis de o unitate a Ministerul Afacerilor Interne, care anterior a emis documente pentru serviciul de informații al armatei – GRU. Suspectul a ajuns în Europa prin aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Kremlinul a declarat miercuri că asasinatul de la Berlin nu are nicio legătură cu statul rus sau cu institutiile sale oficiale.

Vezi și: Lider cecen asasinat la Berlin

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial