Nava rusă de desant amfibiu Olenegorskiy Gornyak a fost lovită frontal de o dronă maritimă kamikaze. Nava se afla în portul Novorossisk a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în regiunea Krasnodar.
Analiştii OSINT ai publicaţiei Naval News au publicat ieri primele imagini din satelit cu crucişătorul rus Moskva, realizate pe 13 aprilie la scurt timp după ce nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost lovită de două rachete ucrainene.
***BREAKING***
— H I Sutton (@CovertShores) April 15, 2022
We pinpointed the location of Moskva using radar satellite imagery from April 13 after she was hit.
You can see the rescue efforts#OSINT https://t.co/tDVzYYzfpj
O navă care se potrivește cu dimensiunea și starea tehnică pe care o avea crucişătorul Moskva, la data de 13 aprilie, este observată din satelit în apele Mării Negre, iar poziţia în care se afla corespunde coordonatelor 45°10'43.39″N, 30°55'30.54″E.
Această poziție este la est de Insula Șerpilor, la 80 de mile marine de Odesa și la 50 de mile marine de coastă ucraineană.
Analiştii publicaţiei Naval News precizează că satelitul a surprins poziţia crucişătorul rus Moskva în apele Mării Negre pe 13 aprilie la ora locală 18:52.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”.
După cum bine ştim, Rusia nu a recunoscut nici până acum că nava sa a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene şi înaintează versiunea că un incendiu, urmat de explozia magaziei de muniţii, a dus la avarierea crucişătorului Moskva.
Ieri, un oficial american a declarat pentru agenţia de presă Reuters, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite consideră că crucişătorul rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun.
Pe baza datelor şi informaţiilor oferite de imaginile din satelit (geolocalizare), analiştii OSINT ai publicaţiei Naval News spun că dacă chiar au fost folosite rachete anti-navă, atunci locația în care se afla crucişătorul rus Moskva este fix în raza de acțiune a sistemul de apărare costieră Neptun.
La scurt timp după publicarea acestor informaţii, publicaţia Naval News a venit cu câteva precizări suplimentare referitoare la activitatea navală a Flotei ruse de la Marea Neagră.
***BREAKING***
— H I Sutton (@CovertShores) April 15, 2022
Updated article at https://t.co/tDVzYYzfpj
Tonight, Russian Navy warships have been sailing out of Sevastopol. Too soon to say destination but direction Ukraine. There were more landing ships near Crimean coast pic.twitter.com/9n6Z9n8BWV
Potrivit analiştilor, ieri, la o zi după ce Rusia a anunţat că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat, sateliţi au surprins o intensificare a activităţii militare a navelor ruseşti din portul Sevastopol.
Ulterior, în urmă cu câteva ore, aceste informaţii au fost confirmate şi de analiştii ucraineni ai publicaţiei Defense Express, dar şi de cotidianul ucrainean Pravda.
Cotidianul ucrainean Pravda precizează, citând propriile sale surse, că de ieri, 15 aprilie, în apropierea orașului port Sevastopol din Peninsula Crimeea ocupată de ruși sunt 39 de nave rusești, iar crucișătorul Moskva nu se numără printre ele, ceea ce confirmă şi mai mult că acesta s-a scufundat.
Publicaţia Defense Express precizează că Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene, în raportul său de la ora 06:00, pe 16 aprilie, a notat că un grup de nave ruse, care se afla în apropierea țărmurilor ucrainene, se pregăteşte pentru a lansa noi rachete.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Nava rusă de desant amfibiu Olenegorskiy Gornyak a fost lovită frontal de o dronă maritimă kamikaze. Nava se afla în portul Novorossisk a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în regiunea Krasnodar.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 04.08.2023, că navele rusești au respins un atac executat cu două drone maritime ucrainene asupra Bazei Navale Novorossisk a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Trupele americane aflate pe mările și oceanele lumii își verifică capacitatea de sincronizare a loviturilor, în cazul că vor fi nevoite să lupte în ”această seară”. Forțele Navale și Infanteria Marină americane vor desfășura un exercițiu comun de mare amploare în cursul lunii august. Vor fi întrebuințate unități aflate în 22 de fusuri orare.
La mijlocul lunii trecute, Ministerul rus al Apărării a impus o blocadă asupra porturilor ucrainene și și-a anunțat intenția de a controla navele civile în partea de nord-vest a Mării Negre. De asemenea, Rusia a lăsat să se înțeleagă că va distruge orice navă care se îndreaptă spre Ucraina. După cum arată situaţia din ultimele zile, amenințările Moscovei nu sunt atât de eficiente.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 01.08.2023, că navele de patrulare Serghei Kotov și Vasili Bykov ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au respins un atac executat cu trei drone maritime ucrainene.
Contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, a analizat actuala situație din Marea Neagră în contextul în care Federația Rusă a ieșit din Acordul de la Istanbul privind cerealele și ia măsuri de perturbare a traficului maritim în Marea Neagră.
Potrivit ziarului turc Daily Sabah, în pofida îmbunătățirii relațiilor Greciei cu Turcia, portul strategic elen Alexandroupolis va fi deschis utilizării armatei franceze, Grecia continund cooperarea militară strânsă cu alte țări reticente față de Turcia, într-o mișcare condamnată anterior de Ankara.
Armata chineză intenționează să construiască un grup de baze navale în străinătate, ca parte a eforturilor sale de a proteja rutele maritime și comerciale și de a-și întări prezența militară și capacitățile de a rezista sancțiunilor occidentale. O analiză publicată de institutul de cercetare AidData din SUA a arătat că Hambantota din Sri Lanka, Bata din Guineea Ecuatorială și Gwadar din Pakistan sunt trei locații posibile pentru stabilirea bazelor navale chineze în următorii doi până la cinci ani.
Președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a asistat duminică la o paradă de nave de război și submarine nucleare la Sankt Petersburg și a anunțat că Marina rusă va primi 30 de nave noi în acest an. Nu mai puțin de 45 de nave, submarine și alte vase au luat parte la evenimentul anual al Zilei Marinei ruse, care are loc pe râul Neva din Sankt Petersburg. Aproximativ 3.000 de membri ai marinei au participat, de asemenea, la o paradă pe uscat, potrivit Kremlinului.
Forţele Armate Ucrainene au prezentat oficial capacitățile vehiculului de suprafață fără pilot (USV) MAGURA V5. De asemenea, au fost oferite detalii despre cum se operează și cum se manevrează această dronă maritimă, un produs 100% al industriei ucrainene de apărare. USV-ul ucrainean a fost prezentat în cadrul unui reportaj realizat de CNN.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 30.07.2023, trupele ruse au interceptat și distrus 25 de drone ucrainene, care vizau lovirea unor obiective militare de pe teritoriul Peninsulei Crimeea.
Rușii se pregătesc pentru o paradă navală care va avea loc pe 30 iulie la Sankt Petersburg, iar navele vor fi echipate cu sisteme antidronă, se arată într-o analiză OSINT a publicaţiei Naval News. Elemente ale sistemului de război electronic Pole-21 au fost observate pe una dintre navele ruseşti care urmează să participe la paradă. Acesta este conceput pentru a suprima comunicațiile prin satelit, inclusiv GPS și Galileo.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 28.07.2023, că, într-un raion maritim situat în partea de vest a acvatoriului Mării Negre, militarii ruși au executat un exercițiu cu lansarea practică de rachete de mai multe tipuri.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse a anunțat, pe 27.07.2023, că a fost reținut un militar rus, recrutat de serviciile speciale ucrainene, care pregătea executarea unui atentat pe o navă de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Guvernul ucrainean a alocat anul acesta industriei de producție a dronelor peste un miliard de dolari, după cum a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal pe 26 iulie.
În ultimul raport al Serviciului de informații al armatei britanice, publicat pe pagina Ministerului Apărării, pe 26.07.2023, se atrage atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și-au schimbat locurile de dislocare. Analiștii militari britanici apreciază că această măsură vizează pregătirea pentru o blocadă maritimă a Ucrainei.
Guvernul britanic a avertizat marţi, potrivit DPA, ca Rusia ar putea ţinti nave civile în Marea Neagră în încercarea de a "distruge" exporturile Ucrainei după încetarea unui acord crucial privind exportul de cereale prin porturile ucrainene. Acest avertisment intervine după ce premierul Rishi Sunak s-a declarat "consternat" de atacurile ruseşti asupra oraşului Odesa în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul căreia a subliniat eforturile britanice pentru reluarea Iniţiativei Mării Negre, căreia Moscova i-a pus capăt.
Un avion de vânătoare rusesc a tras rachete de semnalizare direct asupra unei drone americane MQ-9 Reaper care zbura duminică în spaţiul aerian al Siriei, avariindu-i elicea, a anunțat marți U.S. Air Forces Central. Acesta este ultimul incident dintr-o serie de manevre aeriene periculoase pe care oficialii militari americani le-au denunțat ca fiind riscante și provocatoare. Conform Forțelor Aeriene ale SUA, drona Q-9 Reaper se afla într-o misiune de combatere a terorismului împotriva grupării Stat Islamic.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 25.07.2023, că forțele ucrainene au încercat să atace cu vedete fără echipaj nava de patrulare Serghei Kotov, care îndeplinea misiuni de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre.
După vizita submarinului purtător de rachete balistice, Statele Unite au trimis submarinul USS Annapolis cu propulsie nucleară, specializat în război anti-navă și anti-submarin.
Ca parte a unor manevre militare - mai mult o demonstraţie de forţă - Armata rusă a scufundat corveta ucraineană Ternopil, care a fost capturată în 2014 în timpul ocupării Peninsulei Crimeea. O înregistrare video în care se vede cum nava este lovită a fost publicată de Ministerul rus al Apărării. În timpul unor trageri de antrenament în partea de nord-vest a Mării Negre, corveta rusă Ivanoveț din clasa Tarantul a Flotei Mării Negre a lovit nava țintă cu o rachetă de croazieră anti-navă.
După nouă luni în care a fost supus mai multor reparații și a primit îmbunătățiri semnificative, portavionul britanic HMS Prince of Wales s-a mutat din docul uscat de la Rosyth (Scoția) în râul Forth, a informat Marina Regală Britanică pe 21 iulie.
Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Vershinin, a declarat, pe 21.07.2023, că Rusia va considera toate navele care navighează prin Marea Neagră drept posibili transportatori de mărfuri militare, dar va inspecta navele înainte de a lua orice măsură împotriva acestora.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație, a anunțat, pe 21.07.2023, Ministerul rus al Apărării.
După un an și jumătate, SUA dislocă din nou în Orientul Mijlociu un grup naval capital, pe fondul creșterii agresivității forțelor navale iraniene. SUA trimit două nave de război amfibie și mii de pușcași marini în Orientul Mijlociu pentru a consolida securitatea regională, după ce forțele iraniene au amenințat comerțul în și în afara Golfului Persic, a anunțat joi Pentagonul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 21.07.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării. ,,În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar, de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de articole militare”, a precizat Ministerul Apărării Rusiei, într-un comunicat de presă din această seară.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării.
Submarinul cu rachete balistice nucleare din clasa Ohio, USS Kentucky (SSBN-737), a sosit la Busan, Coreea de Sud, prima vizită a unui submarin american din această categorie, în patru decenii, a anunțat marți Comandamentul Strategic al SUA.
Moscova a anunțat inițial că noul atac asupra podului din Crimeea a fost efectuat de două drone aeriene. La scurt timp după, ei au susținut că atacul a fost efectuat de două drone navale, adică nave ghidate fără pilot care explodează la impact. Având în vedere că înregistrările și fotografiile publicate indică daune structurale semnificative la partea de drum a podului, este clar că dronele trebuie să fi lovit pilonii de susținere.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
DefenseRomania transmite panelul „Navigating towards Resilience: Technological Gamechagers”, din cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.
„Nu există apărare fără industrie”, așa cum corect remarca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Kiev.
Statele Unite au înghețat active suverane ale Federației Ruse în valoare de 8 miliarde de dolari, relatează The Financial Times.
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunțat că au fost descoperite resturi de rachete într-un lac din apropierea orașului Anenii Noi din sud-estul țării. Epava a fost descoperită pe 27 septembrie. Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri si au ingradit acesul in jurul lacului Hârbovăț, după ce în acesta au fost descoperite resturi de rachete.
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, a relatat The Wall Street Journal (WSJ) la 27 septembrie, citând propriile sale surse.
În Elveția, legislatorii au elaborat mai multe mecanisme posibile care ar permite reexportul de arme către Ucraina. Cu toate acestea, Consiliul Național Elvețian (Camera inferioară) a respins miercuri o propunere a Consiliului Statelor (Camera superioară) de a schimba regulile de reexport de arme către țările implicate în conflicte militare.
Pe 27.09.2023, portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că, potrivit unor postări de pe rețelele de socializare, în spațiul aerian al Regiunii Rostov au început să apară o serie de baloane, care par să fie destinate monitorizării situației aeriene, în scopul prevenirii unor atacuri cu rachete și drone ale armatei ucrainene.
Directoarea Rosmolodej (Agenția Federale pentru Problemele Tineretului din Federația Rusă), Ksenia Razuvaeva, a declarat ieri în timpul discursului ținut în plenul Dumei de Stat că ponderea tinerilor care se simt mândri de Rusiai s-a dublat în ultimii doi ani - de la 46% la 91%.
Deși pe câmpurile de luptă din Ucraina se înregistrează vreme caldă cu precipitații reduse, intensitatea conflictelor terestre este relativ moderată.
Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters. Interesant e că Cehia va achita pentru cele 24 de avioane F-35 aceeași sumă pe care România o va achita pentru 32 de avioane.
Percepută inițial de partea ucraineană mai mult ca un zvon, informația a fost astăzi confirmată de un militar ucrainean care a declarat că mercenarii Grupului Wagner s-au întors în Ucraina și participă la luptele de lângă Bahmut.
Bulgaria va achiziționa blindate de luptă americane Stryker, după ce a renunțat definitiv la ideea de a cumpăra blindate Piranha V, care ar fi trebuit să fie produse în România.
Informația a fost făcută publică de The Guardian. Publicația a obținut un document secret trimis de autoritățile de la Kiev țărilor G7, în august.
Scandalurile de corupție din rândul ministerului ucrainean al apărării au ajuns la urechile partenerului american.
Presa rusă a publicat, la 27 septembrie, o înregistrare video în care apare Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, înmânând premii echipei de fotbal care a câștigat o competiţie sportivă organizată la nivelul armatei ruse. Este pentru a doua oară într-o săptămână când fotografii și materiale video cu amiralul Sokolov sunt publicate de presă rusă pentru a contrazice Forțele pentru Operații Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei care au anunțat moartea acestuia.
Federația Rusă construiește în regiunea Donețk o cale ferată care să o lege mai rapid de sudul ocupat al Ucrainei și implicit de Crimeea. Acest lucru va permite Rusiei să-și reducă radical dependența de conexiunea feroviară prin Podul Crimeei.
Autorităţile azere au anunţat miercuri că l-au arestat pe fostul lider al Karabakhului, Ruben Vardanyan, care încerca să plece în Armenia, la o săptămână după ofensiva rapidă a Azerbaidjanului asupra regiunii Caucaz, a informat AFP.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat un scurt material video în care piloții ucraineni se pregătesc pentru a pilota avionul de luptă american F-16 cu ajutorul unui simulator de zbor, a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene într-un scurt comunicat de presă publicat pe Facebook și Telegram.
Forțele Aeriene americane (USAF) au acordat companiei Northrop Grumman un contract de 705 milioane de dolari pentru dezvoltarea și testarea armei SiAW (Stand-in Attack Weapon), o rachetă supersonică aer-sol care va fi folosită pentru a deschide calea prin apărarea antiaeriană a adversarului și va elimina țintele de mare valoare ale acestuia, în eventualele conflicte viitoare.
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-a ironizat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, spunând: "Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta", relatează Agerpres, care citează Reuters.
Decizia Germaniei de a relua controlul la frontierele sale cu Cehia și Polonia are aplicabilitate imediată.
Soldatul trecuse ilegal granița dintre cele două Corei pe 18 iulie.
Armata Statelor Unite a primit primele patru prototipuri ale celor mai recente sisteme laser de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune DE M-SHORAD, de 50 de kilowați. Sistemele sunt montate pe un transportor blindat de tip Stryker și au fost livrate soldaților din Batalionul 4, Regimentul 60 Artilerie de la baza militară Fort Sill din Oklahoma.
Statul Major al Apărării a organizat marți, 26 septembrie, în sistem videoconferință, o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților publice locale din județele Brăila, Constanța, Galați și Tulcea.