Potrivit pentapostagma.gr, patru avioane franceze Rafale vor ateriza marți la Baza Aeriană Tanagra (Aripa 114 Luptă) pentru a participa la exercițiul aerian „Skyros” desfășurat în comun de Forțele Aeriene Franceze și cele elene, în contextul consolidării relațiilor greco-franceze.
Informația a fost furnizată inițial de către ministrul francez al Apărării, Florence Parley, pe 25 ianuarie, în timpul vizitei efectuate la Atena.
Cele patru Rafale ale Forțelor Aeriene Franceze vor desfășura zboruri tactice comune cu aeronave grecești F-16 și Mirage 2000, la activitate participând inclusiv o aeronavă de alimentarea KC-135 Stratotanker și una de transport, care vor efectua activități de realimentare aeriană.
Deși piloții greci nu vor zbura cu Rafale pe timpul exercițiului comun, oficialii Forțelor Aeriene Elene consideră că activitatea reprezintă o bună oportunitate pentru a se obișnui și a cunoaște caracteristicile și comportamentul noului avion multirol, Rafale.
Publicația elenă consideră că personalul și piloții Forțelor Aeriene Elene vor în primul rând să vadă că noile aeronave în curs de achiziționare pot lucra împreună cu restul avioanelor de luptă deținute și că își pot folosi pe deplin potențialul recunoscut. Astfel, au fost subliniate principalele avantaje ale Rafale conferite de electronica avansată (radarul AESA și sistemul de autoapărare dedicat SPECTRA) și de sistemele de armament disponibile precum rachetele Meteor, Mica, Exocet și Storm Shadow (SCALP).
Este pentru prima dată când când piloții greci sunt instruiți și cooperează cu Rafale în spațiul aerian elen. O activitate similară a mai avut loc toamna trecută, când piloți greci, printre care și șeful Statului Major General, contraamiralul George Blioumis, au participat în Franța, la baza Mont de Marsan, la exercițiul multinațional “Volfa 2020”.
Odată cu participarea la exercițiu, contraamiralul Blioumis a pilotat personal Rafale pentru a se convinge de calitatea aeronavei vizate pentru noua achiziție a Forțelor Aeriene grecești.
Conform graficului de derulare a contractului de achiziție, primele șase Rafale folosite, din totalul de 18 achiziționate, vor începe să fie primite din iulie 2021 cu un ritm de unul pe lună.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone şi alte echipamente militare, au anunţat surse parlamentare americane, citate marţi de Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.