În pofida a ceea ce propaganda rusă susține de aproape 10 ani, menirea principală a așa-zisului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, e de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iran.
„Forțele pentru operații Speciale din Armata României și cele din Statele Unite ale Americii desfășoară cu o frecvență ridicată activități de pregătire în comun, ce vizează dezvoltarea capabilităților și asigurarea interoperabilității pentru executarea de misiuni în cooperare”, se arată în scrisoarea trimisă de președintele Iohannis către Parlament, pe care DefenseRomania a analizat-o.
În documentul oficial se precizează că partenerul american l-a informat și pe generalul Gheroghiță Vlad, șeful Armatei României, cu privire la intenția de a crește numărul de militari dislocați în România.
„Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) l-a informat pe șeful Statului Major al Apărării cu privire la intenția fermă de creștere a numărului de militari dislocați în România, concomitent cu prepoziționarea unor produse militare, echipamente și materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată în document.
Sursă foto: U.S. Army Special Operations Command Facebook
„În conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale art. 4 alin. (1) și alin. (1.1) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am aprobat desfășurarea de activități de instruire și exerciții cu partenerul american, inclusiv prepoziționarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forțe navale pentru operații speciale.
Prezența contingentului va contribui la întărirea poziției României în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, ca vector de stabilitate pe Flancul Estic al NATO și va permite armonizarea procedurilor de instruire și identificarea de modalități concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forțe pentru operații speciale din Armata României și Statele Unite ale Americii”, conchide documentul oficial semnat de președintele Klaus Iohannis.
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Anul trecut SUA au anunțat că prelungesc prezența în România a legendarei Divizii 101 Aeropurtată iar noi trupe au ajuns în țară unde au înlocuit militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022.
Divizia 101 Aeropurtată este una dintre unitățile americane de elită. Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În pofida a ceea ce propaganda rusă susține de aproape 10 ani, menirea principală a așa-zisului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, e de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iran.
Încă o rușine pentru forțele ruse, care riscă pe direcția Zaporojie și pierd unul dintre puternicele lor sisteme termobarice - TOS-1A „Solntsepek”.
Coloana vertebrală a Forțelor terestre ale Armatei României o reprezintă tancurile TR-85 și versiunea sa modernizată, Bizonul, precum și bătrânul tanc T-55.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 17 iulie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, o întâlnire cu echipa de comandă și personalul militar și civil care încadrează structura centrală a acestei categorii de forțe.
În marja Summitului NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre - HQ R-SOCC.
India a dezvăluit noul său tanc de luptă ușor Zorawar, dezvoltat într-un timp record de mai puțin de doi ani. Acest nou vehicul ușor de luptă este un efort comun între Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) și Larsen & Toubro (L&T), conceput special pentru a contracara amenințările din China în zonele de mare altitudine.
Un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie, bazat foarte probabil pe platforma tancului principal de luptă T-72, a fost văzut în localitatea rusă Nijni Tagil, potrivit imaginilor postate inițial în urmă cu aproximativ o săptămână pe un canal Youtube care pare a fi independent (Металлокоп в городе).
Gigantul german de apărare Rheinmetall ar putea primi o comandă record de vehicule blindate din partea Italiei. Aceasta are o valoare totală de 20 de miliarde de euro și este prevăzută să dureze 15 ani. În acest interval de timp și pentru această sumă, Rheinmetall urmează să furnizeze 200 de tancuri KF51 Panther și 350 de vehicule de luptă pentru infanterie KF41 Lynx, informează cotidianul german Handelsblatt, citând propriile sale surse.
Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.
Nu e niciun secret că Rusia a pierdut mii de tancuri în Ucraina, lucru admis și de canalele de propagandă pro-război ruse. La fel de adevărat e însă că Rusia a trecut pe economie de război iar industria de armament produce pe bandă rulantă, de la avioane, blindate, tancuri sau muniție. Dar e suficient?
Rușii vor să copieze succesul bombelor cu planare care au ajutat decisiv la cucerirea localității Avdiivka. Cu toate acestea, prea puține din ”inovațiile” specialiștilor ruși își dovedesc eficiența, așa cum se întâmplă și în cazul ”tancului țestoasă”, intens mediatizat de către propaganda rusă.
Uzina Mecanică București (UMB) a prezentat în cadrul expoziției BSDA 2024 care a avut loc în luna mai cea mai modernă versiune a tancului românesc TR-85 - M1R („R” - de la revitalizat). Versiunea aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.
Săptămâna trecută au intrat în dotarea Armatei României primele sisteme MANPAD (portabile) de tip KP-SAM Chiron. Acestea au fost livrate din Coreea de Sud.
Coreea de Sud va transfera expertiza necesară pentru fabricarea tancurilor K2 în Polonia, după cum au declarat joi miniștrii apărării ai celor două țări, un pas cheie către producția pe teritoriul Poloniei a tehnicii militare dezvoltate de “Germania Asiei”, cum este supranumită Coreea de Sud pentru performanțele sale tehnice din ultimele decenii.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.
Vânătorii de munte (VM) și-au confirmat pregătirea de excepție cu ocazia concursurilor aplicativ-militare desfășurate la faza finală din cadrul Forțelor Terestre Române. Întrecerile, unele pe echipe, au avut loc în perioada 11-14 iunie, în garnizoana Bistrița, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Terestre.
Ambasadorul Republicii Coreea în România, Excelența Sa Rim Kap-soo, în cadrul unui interviu, a manfestat interesul companiilor din Coreea în a investi nu doar în domeniul apărării în țara noastră, cât și în infrastructură.
Pentru prima dată, operatorii Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale au folosit drone de atac pentru a lovi o stație de comunicații rusească R-416GM aflată în regiunea Harkov. Biroul de presă al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) a făcut publice imagini din timpul acestei misiuni de lupa.
În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Moment istoric pentru industria de apărare din România. Noul centru dementenanță HIMARS de la Bacău, primul astfel de centru din Europa, va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO.
Coreenii au publicat un material video spectaculos de la testarea tancului K2 Panther de către Armata României în poligonul din Smârdan, Galați.
Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS, lansatoarele de rachete care au ținut capul de afiș al războiului rus împotriva Ucrainei.
Baza Forțelor Navale ruse de la Tartus din Siria este crucială pentru sprijinul acordat regimului Assad și ambițiilor sale pe scena mondială. Schimbarea dramatică a liniilor frontului din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia și-ar fi evacuat navele militare.
Potrivit lui Yoon Suk Yeol, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Estonienii sunt hotărâți să nu mai revină în lagărul URSS și pregătesc măsuri radicale de apărare, precum distrugerea propriilor orașe și obiectivelor de infrastructură critică, în cazul în care Armata rusă va înainta pe teritoriul său.
A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. În cadrul paradei militare care a avut loc pe data de 1 Decembrie în Capitala României, pentru prima dată avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, au survolat Bucureștiul.
Demonstraţiile masive din Georgia sunt rezultatul unei fraude electorale masive, urmată de o încercare a celor de la guvernare de a folosi aceste alegeri falsificate pentru a deturna atenţia de la Uniunea Europeană, a scris marţi pe X preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând o paralelă cu situaţia din România, unde au avut loc cele mai recente alegeri din regiune, precum şi cu cele din Republica Moldova.
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la sediul NATO de la Bruxelles marți și miercuri (3-4 decembrie 2024). La reuniune va participa și ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Direcția de Informații Militare Ucrainene (HUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina. O reuniune separată a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc, de asemenea, la Bruxelles, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andri Sibiga.
Două distrugătoare ale U.S. Navy au contracarat cu succes trei rachete balistice anti-navă și drone în timpul unui atac efectuat de rebelii Houthi în Golful Aden, a precizat CENTCOM pe 1 decembrie, oferind mai multe detalii.
Forțele Aeriene Ucrainene continuă să joace un rol esențial în lovirea concentrațiilor de trupe și echipamente militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Recent, pe canalul de Telegram StratCom al Forțelor Armate Ucrainene au fost publicate mai multe imagini care arată piloți de avioane Su-25 executând misiuni complexe și cu un grad mare de risc direct deasupra liniei frontului.
Statele Unite vor trimite Ucrainei trei tipuri diferite de sisteme de amplasare la distanță a minelor antipersonal, potrivit The New York Times. Acestea sunt obuze de artilerie de 155 mm numite Area Denial Artillery Munition (ADAM), sisteme portabile pentru plasarea câmpurilor de mine mixte MOPMS (MOdular Pack Mine System) și sistemul de minare Volcano.
Norvegia își sporește rolul în cadrul strategiei de apărare aeriană a NATO, trimițând în Polonia avioane de luptă F-35 și sisteme de apărare aeriană NASAMS. Misiunea? Protejarea spațiului aerian critic de deasupra aeroportului Rzeszow, un punct de sprijin logistic pentru operațiunile NATO și cele de sprijin destinate Ucrainei.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă.
Dacă decizia se va concretiza, Berlinul va avea la dispoziție în total șase submarine.
Pe 02.12.2024, RBC-Ucraina a remarcat faptul că, la fel ca și în cazul regiunii Zaporojie, trupele ruse au devenit mai active în direcția Herson, după o lungă perioadă de timp.
Războiul din Ucraina pare să marcheze trecerea la luptele viitorului. Vedem pe frontul ucrainean dronele aeriene deja clasice, drone terestre și navale, dar și experimente precum drone cu inteligență artificială care se adaptează la particularitățile fiecărei misiuni fără să primească comenzi de la un operator uman.
Producătorul francez Airbus a livrat Ungariei încă două elicoptere H225M. Anunțul oficial a fost făcut de Guvernul de la Budapesta.
Curtea Constituțională respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin.
Anticipând faptul că viitorul avion de luptă de ultimă generație [NGF – New Generation Fighter] dezvoltat în cadrul programului „Sistem de luptă aerian al viitorului” [SCAF], în colaborare cu Germania și Spania, ar necesita o motorizare mult mai puternică decât cea a modelului Rafale, Direcția Generală a Armamentului [DGA] a încredințat încă din 2015 companiei Safran misiunea de a elabora un „concept inovator de turbină” la presiuni înalte, utilizând materiale mai performante. Dar nu e deloc exclus ca de noile motoare să beneficieze și Rafale în cea mai modernă versiune F5.
Armata israeliană îşi extinde prezenţa în centrul Fâşiei Gaza, construind baze militare şi distrugând sute de clădiri palestiniene, dezvăluie publicaţia americană The New York Times pe baza analizei imaginilor din satelit.
Olaf Scholz se află în ceea ce probabil va fi ultima sa vizită la Kiev în calitate de cancelar german.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
O declarație surprinzătoare a fost făcută de fostul secretar general al NATO și viitor președinte al Conferinței de securitate de la München, Jens Stoltenberg, către portalul Table.Briefings.
Două miliții irakiene loiale Iranului iau în considerare desfășurarea de forțe în Siria, considerând că potențiala lor implicare este vitală pentru protejarea „axei rezistenței”. Un purtător de cuvânt al miliției a avertizat că instabilitatea din Siria s-ar putea extinde în Irak, justificând o acțiune urgentă
Primele rezultate exit-poll pentru alegerile parlamentare 2024.
Avioane siriene şi ruseşti au bombardat luni intens sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, după pierderea oraşului Alep de către regim, în urma unei ofensive neaşteptate desfăşurate de insurgenţi, a comunicat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citată de Agerpres și AFP. Tot azi Kremlinul a transmis „sprijinul necondiționat” pentru Bashar al-Assad. Iranul și-a manifestat și el „sprijinul necondiționat” pentru dictatorul sirian.
Uniunea Europeană a livrat Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie, îndeplinind angajamentul pe care a promis inițial că îl va finaliza până în primăvara lui 2024, după cum a declarat noul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate și Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Kaja Kallas, în cadrul vizitei efectuate pe 1 decembrie la Kiev.
Un grup de luptă (CSG - Carrier Strike Group) strategic francez bazat pe portavionul „Charles de Gaulle” a plecat, pe 28 noiembrie, spre teatrul militar indo-pacific. Desfășurarea aeronavală face parte din seria de misiuni CLEMENCEAU ale Forțelor Navale franceze în zona indo-pacifică.
Avioanele F-16 ucrainene și-au dovedit capacitățile de interceptare aeriană prin faptul că au distrus cu succes șapte rachete rusești de croazieră îndreptate către ținte civile în noaptea de 29 noiembrie 2024. Președintele Volodimir Zelenski a lăudat operațiunea, subliniind eficiența avioanelor cu reacție nou achiziționate și impactul lor transformator asupra strategiei de apărare a Ucrainei.
Statele Unite vor cheltui fiecare dolar alocat de Congres pentru a ajuta Ucraina înainte de încheierea mandatului președinției lui Joe Biden. Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică într-un interviu acordat ABC News.
O unitate a U.S. Marine Corps din Hawaii, specializată pentru un eventual război maritim în teatrul de operaţii din Oceanul Pacific, a primit oficial un nou sistem de rachete anti-navă pentru a ataca ținte ostile aflate pe mare. În cadrul unei ceremonii care a avut loc marți la Baza U.S. Marine Corps din Hawaii, 3rd Marine Littoral Regiment a primit oficial sistemul Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System, un lansator de rachete anti-navă mobil, cu baza la sol, devenind astfel prima unitate a Corpului Pușcașilor Marini din Statele Unite care utilizează această armă.
Ministrul de externe al Italiei a anunțat că mediatizatul parteneriat încheiat între Italia, Marea Britanie și Japonia pentru construirea unui avion de luptă avansat va fi foarte probabil extins pentru a include și Arabia Saudită.