Proiectul militar ucrainean Palianîția, de interes şi pentru un stat membru NATO: Investiţie de 10 milioane de euro în producția dronei-rachetă
Lituania acceptă oferta Ucrainei de a finanța producția unei drone-racheta ucrainene. Ministrul adjunct al apărării naționale din Lituania, Monika Korolioviene, a oferit Ucrainei 10 milioane de euro pentru producția așa-numitei drone-rachetă Palianîția, a precizat Ministerul Apărării din Ucraina.
Lituanienii sunt pregătiți să investească în producţia de sisteme de arme ucrainene cu rază lungă de acțiune și, în special, în drone-rachetă fără pilot ,,Palianîția'', care sunt în esență rachete de croazieră. Se presupune că aceste ''drone-rachetă'' ar fi fost deja utilizate de ucrainenii, la 18 septembrie, pentru a ataca depozitele de muniție rusești.
Ce știm despre Palianîția? Este o dronă, o rachetă sau altceva? Și poate într-adevăr să încline balanța în contracararea forţelor ruse?
Aceste arme cu rază lungă de acțiune pot acoperi o distanță de până la 750 km și sunt echipate cu un motor turbojet care le permite să atingă viteze de 500 până la 950 km/h.
Numele „Palianîția” subliniază faptul că această dronă este fabricată în proporție de 100% în Ucraina, spre deosebire de armele furnizate de aliații occidentali, care sunt însoțite de restricții privind utilizarea lor în interiorul Rusiei.
Implementarea practică și modalitățile de punere în aplicare a finanțării programului ,,Palianîția'' au fost discutate între reprezentanții ministerelor apărării din Lituania și Ucraina. Prin urmare, cel mai probabil acordurile vor fi încheiate direct cu ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas, a cărui vizită la Kiev este așteptată în viitorul apropiat.
Ministrul ucrainean al apărării, Serhi Boiev, a asigurat că „investițiile bazate pe modelul danez vor funcționa mult mai rapid, iar inamicul va vedea în curând rezultatele”.
Anterior, Danemarca a fost de fapt primul partener al Ucrainei care a finanțat producția de arme ucrainene, destinate utilizării pe linia frontului ucrainean. Danemarca a achiziționat 18 unități de sisteme de artilerie autopropulsate 2S22 Bohdan, pe care le-am primit aproape imediat - la două luni după comandă.
Vă reamintim că Danemarca a alocat 174,35 milioane USD pentru producția sistemului de artilerie autopropulsată Bohdan. În plus, această țară intenționează să achiziționeze arme ucrainene cu bani proveniţi din active rusești înghețate în valoare de 190 de milioane de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News